Yarasa çorbası köpek yeme şenliği derken Uzak Doğu mutfağındaki tuhaf yemeklere hepimiz bir halde aşina olduk. Batı toplumları da elbette yalnızca pizza ve hamburger yemiyor. Onların bayılarak yediği bizlerin ise pek hoşlanmayacağı yemekleri derledik:
1. Kan pıhtısı çorbası
Kraujinë sriuba (Juka), tüm tavuk, ördek yahut kaz etinden ve kanla bir çorbadır. Hepsi birkaç ot ve biraz arpa ile birlikte haşlanır ve siyah ekmek ile yenir. Kan, birçok Avrupa ülkesinin tanınan bir yemek ögesidir ve en yaygın olarak sosis üzere formlarda yenir.
2. Balık iç organları
MS birinci yüzyılda kullanımının doruğunda, çürümüş fermente balık iç kısımlarından yapılmış bir sos olan garum, Roma İmparatorluğu'nda inanılmaz derecede popülerdi. Sade olarak tüketilebilirken öteki öğünlere eklenebilecek çeşitli soslar yahut içecekler yapmak için sık sık şarap, yağ, öğütülmüş karabiber ve hatta yalnızca su ile birleştirildi. Bugün Batı'da tam bir muadili yok. Fakat İngiliz Worcestershire sosu fermente edilmiş hamsi (bağırsaklar dahil) ile yapılır.
3. Çürük köpekbalığı
Grönland köpekbalığından yapılan hakarl, çiğ yenildiğinde zehirlidir. Lakin süreç gördürüldüğünde kıymeti oldukça artar. Yüzyıllar boyunca İzlanda'da fermente edilerek kullanıldı ve hatta İzlanda destanlarına bahis oldu.
Grönland köpekbalığının dokuları, büyük ölçüde amonyak açısından varlıklı üre içerir. Üre ise bildiğimiz idrardır.
4. Fare
Romalılar fareleri glirarium ismi verilen özel bir kavanozda yetiştirdilerdi. Kavanozlarda yiyecek bırakacakları yerler ve hava delikleri vardı. Fareler şişmanladıklarında ekseriyetle, meze olarak servis edilirdi. Bugün, Slovenya ve Hırvatistan'ın birtakım bölgelerinde hala yenmektedir ve sunulduğunda bir incelik olarak kabul edilmektedir.
5. Kurtçuk peyniri
Casu Marzu, koyun sütünden yapılan klasik bir peynirdir. Fakat imal evresinden ötürü canlı kurtçukları da içerir. Birtakım beşerler kurtçukları tüketmeden evvel çıkarırken, birçok kişi peyniri kurtlarıyla birlikte tüketir.
6. Çiğ kutup martısı kalbi
İzlanda'da çiğ martı kalbi lezziz bir lokma olarak kabul edilir ve çoğunlukla yemek için tercihler ortasındadır.
7. Ortalon kuşu
Bu sempatik kuş yaklaşık olarak bir insanın baş parmağı büyüklüğünde. 1999'da Fransa tarafından yasaklanana kadar ziyafetleri süslemeye devam etti. Beşerler çoklukla bütün olarak (kemikleri ve tüm organlarıyla) bir lokmada tüketiyorlardı. Şu an hala yasa dışı yollardan varlıklı sofralarında yerini koruyor.
8. Boğa testisi
Yoğunlukla Kuzey Amerika'nın Rocky Dağı bölgesindeki çiftçiler tarafından tüketilen bu yiyecek onlar için köfte ile muadil.
9. Domuz ayağı turşusu
Bu değişik yiyecek bilhassa Güney Amerika'da ilgi görüyor.
10. Akutaq
Çoğunlukla Alaska'da tercih edilen bir yemek. Klâsik olarak yapıldığında balık yağı kullanan bir dondurmadır. Bazen ren geyiği yağı kullanılır . Sıkça kullanılan başka isim ise “Eskimo dondurması”.
11. Timsah kuyruğu
Batıda birçok insan aperatif olarak yemek için timsah kuyruklarını kızartır.
12. Beyin sandviçi
Beyin sandviçleri Indiana'da çok tanınan. Evvelce inek beyni kullanılırdı, lakin mecnun dana hastalığından sonra domuzlara geçtiler.
13. Burgoo
Çoğu vakit, sincap, rakun ve possum üzere hayvanlardan yapılan bir tıp güveç. Kentucky bölgesinde yoğunlukla tüketilir.
14. Turducken
Hindi içine doldurulmuş bir ördek içine bütün bir tavuğun doldurulmasıyla ortaya çıkıyor. Bu üç hayvan üç rahatsız edici katmanlar oluşturuyor. Tuhaf olsa da tahminen denenebilir.
Siz hangisini denemek isterdiniz? Yorumlara yazın!
Bu içerikler ilginizi çekebilir: