1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Sofralarınıza Ege’yi Getiriyoruz! Hepimizin Sevdiği Harikulade 10 Zeytinyağlı Tanım

Sofralarınıza Ege’yi Getiriyoruz! Hepimizin Sevdiği Harikulade 10 Zeytinyağlı Tanım

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hafif lezzetler, sağlıklı öğünler diyelim zeytinyağlıları sofradan eksik etmeyelim, hepimizin sevdiği zeytinyağlı yemekleri sizler için bir ortaya getirdik. Acıkma garantili bir seri, dikkat!

1. Kabak Spagetti

Malzemeler

  • 2 adet orta uzunluk girit kabağı

  • 8 adet çeri domates

  • 10 adet fesleğen yaprağı

  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri

  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

  • 2 tatlı kaşığı balzamik sirke

  • 1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı

  • Derin bir tencereye su koyup kaynatın.

  • Kabakları soymayın, fırçalayarak yıkayın. Uzunluğuna, ince ince dilimleyip, uzun uzun kesin.

  • Bu biçimde kolay kesmek için, mandolin veya kabuk soyacağına benzeri aletler var, şayet sizde de varsa onu da kullanabilirisiniz

  • Başka bir derin kaseye soğuk su doldurun, mümkünse birkaç tane buz da ekleyin.

  • Su kaynamaya başlayınca, tuzu ekleyin ve ince ince kestiğiniz kabakları içerisine atın.

  • Su tekrar kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra kabakları süzün ve soğuk suyun içerisine atın. Bu süreç kabakların renginin canlı kalmasını sağlayacak hem de kendi sıcaklıklarıyla daha fazla pişmesini engelleyecektir.

  • 3-4 dakika soğuk suda bekleyen kabakları, bir süzgece alın ve suyu düzgünce süzülsün.

  • Bu ortada, taze fesleğeni incecik kıyın.  Zeytinyağı, rendelenmiş parmesan, balzamik sirke, fesleğen ve ortadan ikiye bölünmüş domatesleri derin bir kaseye alıp harmanlayın.

  • Suyu uygunca süzülen kabakları da kaseye ekleyip aromalar birbirine güzelce karışıncaya dek uygunca karıştırın ve servis kasesine alın.

2. Kuru incir dolması

Malzemeler

  • 500 gram kuru incir

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1 adet orta uzunluk soğan

  • 100 gram pirinç

  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 çay kaşığı tarçın

  • 1 çay kaşığı yenibahar

  • 1 su bardağı su

Yapılışı

  • Soğanları yemeklik doğrayın. Tencereye sıvı yağı ve zeytinyağını koyun ve ısıtın. Doğradığınız soğanları tencereye aktarın ve kavurun. Kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ek edip kavurmaya devam edin.

  • Pirinci yıkayın ve süzdürün. Kavurduğunuz soğan ve fıstığın üzerine pirinçleri de ekleyip kavurma sürecine devam edin. Baharatları pirincin üzerine ek edin. Son olarak suyunu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.

  • Kuru incirlerin üzerini geçecek kadar sıcak su koyun ve incirler biraz yumuşayınca süzün.

  • İncirlerin alt kısmını bıçak yardımıyla açın ve çay kaşığı yardımıyla içlerini dolma iç harcıyla doldurun.

  • Soğuduktan sonra servis edin.

3. Vişneli zeytinyağlı bamya

Malzemeler

  • 250 gram bamya

  • 1 adet soğan

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 10 adet vişne

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 küp şeker

  • 3 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı

  • Zeytinyağını tavaya döküp soğanları kavuruyoruz. Ayıkladığınız bamyaları ekleyip biraz soteliyoruz.

  • Vişneleri, limon suyunu, tuzu ve şekeri ekleyip bamyalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuk yahut sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

4. Otlu kabak çiçeği kızartması

Malzemeler

  • 8 adet kabak çiçeği

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 4 kısım taze soğan

  • 1 bağ ege otları karışımı (cibes, hardal otu, turp otu)

  • 200 gram tuzsuz lor peyniri

  • 1/2 çay kaşığı tuz

Pane karışımı için

  • 2 adet yumurta

  • 1/4 su bardağı galeta unu

  • 1/4 su bardağı mısır unu

  • 1/4 su bardağı un

  • 1,5 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı

  • Ayıkladıktan sonra bol suda yıkayıp kuruttuğunuz karışık Ege otlarını küçük kesimlere ayırın. Ayıklanmış taze soğanları ince ince doğrayın.

  • Geniş tabanlı bir tavada kızdırdığınız zeytinyağında taze soğan ve yöresel otları kısa müddette kavurun. Soğuması için bir kenarda bekletin. Göz kararı yarı yarıya belirlediğiniz oranda taze lor peyniri ve sotelenmiş Ege otlarını karıştırın.

  • Kabak çiçeklerini hazırladığınız iç harçla doldurup kapatın. Yumurtaları çırpın. Pane karışımı için; un, mısır unu ve galeta ununu başka bir kapta harmanlayın.

  • Zeytinyağını küçük bir tencere ya da tavada kızdırın. Ege otları ve tuzsuz lor peyniri dolgulu kabak çiçeklerini, öncelikle çırpılmış yumurtaya gerisinde pane un karışımına bulayıp derin yağda kısa vadeli kızartın.

  • Nar üzere kızaran kabak çiçeklerini ortadan ikiye kestikten sonra dileğe nazaran domates ve salatalık dilimleri eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.

5. Vişneli yaprak sarma

Malzemeler

  • 500 gram asma yaprağı

  • 5 adet orta uzunluk kuru soğan

  • 2 su bardağı pirinç

  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı

  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü

  • 300 gram vişne (çekirdekleri çıkartılmış)

  • 3/4 su bardağı sıcak su

  • 1/2 su bardağı vişne suyu

  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı toz şeker

  • 1 çay kaşığı yenibahar

  • 1/2 çay kaşığı tarçın

  • 1/2 çay kaşığı karabiber

  • 1/4 demet dereotu

  • 1 adet orta uzunluk limon

Yapılışı

  • Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdüğünüz asma yapraklarını kısık ateşte haşlayıp haşlama suyunu süzün. Sap kısımlarını kopardığınız asma yapraklarını soğuması için farklı bir kenarda bekletin.

  • Kuru soğanları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Zeytinyağının yarısını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları yumuşayıp hafif bir renk alana kadar orta ateşte kavurun.

  • Dolmalık fıstık ve soğuk suda bekletip suyunu süzdüğünüz kuş üzümlerini kısa bir mühlet kuru soğanlarla birlikte kavurun.

  • Bol suda yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri katıp şeffaf bir görünüm alana kadar kısık ateşte kavurun. Sıcak su ve vişne suyu ekleyip hazırladığınız iç harcı kısık ateşte, 8-10 dakika kadar pişirin. Demlenmesi için kapağı kapalı tencerede demlendirin.

  • Demlenen sarma harcına nar ekşisi, kalan zeytinyağı, tuz, toz şeker, karabiber, yenibahar, tarçın, kuru nane ve ayıklandıktan sonra incecik kıyılmış dereotunu ekleyin. Tüm malzemeyi harmanlayın.

  • Önceden haşlayıp fazla suyunu süzdüğünüz yaprakları tek tek mutfak tezgahına açın. İç kısmına dolu dolu bir tatlı kaşığı kadar iç harç yayıp bir adet çekirdeksiz vişne yerleştirin.

  • Kenar kısımlarını içe yanlışsız katlayıp her bir yaprağı rulo halinde sarın. Sarmaların eşit büyüklük ve kalınlıkta olmasına ihtimam gösterin. Hazırladığınız sarmaları tek sıra halinde tencereye dizip tüm sarmalar bitene kadar tıpkı süreci kat kat uygulayın.

  • Kalan çekirdeksiz vişne taneleri, incecik dilimlenmiş limon ve kalan birkaç adet asma yaprağını sarmaların üzerine örtün. Yük yapması için üzerlerine bir servis tabağı kapatıp sarmaların kenar kısımlarından görünecek kadar sıcak su ekleyin.

  • Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirin. Suyunu çeken ve pişen sarmaları isteğe nazaran ılık ya da soğuk olarak üzerlerine sızma zeytinyağı gezdirip servis edin.

6. Zeytinyağlı barbunya

Malzemeler

  • 1 kg barbunya

  • 1/3 su bardağı zeytinyağı

  • Yeteri kadar su

  • 1 adet limonun suyu

  • 2 adet soğan

  • 1 adet iri uzunluk havuç

  • 2’şer adet domates ve sivri biber

  • 2 tatlı kaşığı toz şeker

  • Tuz

  • Maydanoz

Yapılışı

  • Barbunyayı ayıklayın ve yıkayın. 

  • Daha sonra bir tencereye alın ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ek edin. 

  • Limon suyunu da kattıktan sonra kısık ateşte barbunya yumuşayana kadar haşlayıp, süzün. 

  • Zeytinyağının yarısını bir tencereye alıp kıyılmış soğan ve küp doğranmış havucu soteleyin. 

  • Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi katın. Haşlanmış barbunya, bütün sivri biber, toz şeker ve tuzu ekleyin. 

  • 1 kahve fincanı su koyun ve kısık ateşte 15 dakika pişirip ocaktan alın. 

  • Sivri biberleri içinden çıkarın ve üzerine kalan zeytinyağını gezdirin. Servis tabağına alın ve üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin. 

  • Soğuk olarak servis yapın

7. Börülce

Malzemeler

  • 300 gram taze börülce

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 adet orta uzunluk soğan

  • 2 adet orta uzunluk havuç

  • 2 adet orta uzunluk domates

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1/2 su bardağı su

Yapılışı

  • Börülceleri ayıklayıp yıkadıktan sonra 7-8 cm uzunluğunda dilimleyin.

  • Soğanı yemeklik doğrayın.

  • Havuçları uzun ve ince bir halde doğrayın.

  • Domatesleri rendeleyin.

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı ile soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.

  • Üzerine havuçları ekleyerek kavurmaya devam edin.

  • Havuçları terlettikten sonra börülceyi ekleyerek 4-5 dakika kavurun ve domatesleri ekleyin.

  • Son olarak suyu, tuzu ve karabiberi ekleyip, kapağı kapalı bir halde ve orta ateşte 20 dakika (suyunu çekene kadar) pişirin ve afiyetle tüketin.

8. Zeytinyağlı fava

Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru bakla

  • 4 su bardağı sıcak su

  • 1 adet büyük uzunluk kuru soğan

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu

  • 1 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

  • Kuru soğanı iri modüller halinde doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız kuru soğanı, hafif bir renk alana kadar kavurun.

  • Sıcak suyu tencereye aktarın. Pişirme müddetini kısaltmak ismine uzun mühlet suda beklettiğiniz kuru bakla, toz şeker, tuz ve portakal suyunu ekleyin.

  • Baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika orta ateşte kaynatın. Zeytinyağının eşsiz bir tat verdiği favaya kavuşmak için blender yardımıyla karışımı püre haline getirin.

  • Ilındıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine çokça zeytinyağı gezdirin. İsteğe nazaran dereotu ile süsleyin.

  • Bu keyfi daha da doyurucu hale getirmek için kızarmış ekmek dilimleri üzerinde sevdiklerinizle paylaşın.

9. Zeytinyağlı enginar

Malzemeler

  • 1/2 su bardağı zeytinyağı

  • 1 adet orta uzunluk kuru soğan

  • 1 adet patates

  • 1 adet büyük uzunluk havuç

  • 1 su bardağı dondurulmuş bezelye

  • 8 adet ayıklanmış enginar

  • 2 adet taze sıkılmış limon suyu

  • 1 su bardağı su

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

  • Bir tavada yarım su bardağı zeytinyağı ile 1 adet küp doğranmış soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavurun.

  • Üzerine küp doğranmış ve haşlanmış, 1’er adet patates ve havucu da ekleyip 2-3 dakika bu halde kavurun.

  • 1 su bardağı bezelyeyi de üzerine ekledikten 3-4 dakika sonra garnitürünüzü ocaktan alın.

  • Enginarları pişireceğiniz sosu hazırlamak için bir kapta 2 adet sıkılmış limon suyu, 1 su bardağı su,  1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek zeytinyağını karıştırın.

  • Geniş bir tencereye 8 adet enginarı yerleştirin ve üzerlerine hazırladığınız garnitürden koyun.

  • Limonlu su karışımını da tencereye aktarın. Enginarı sofralarınızda soğuk olarak servis edin, afiyet olsun.

  • Ardından kapağını kapatıp, enginarlar yumuşayana kadar pişirin.

10. Domates soslu patlıcan

Malzemeler

  • 1 adet büyük uzunluk patlıcan

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

İçi için

  • 75 gram kaşar peyniri

Domates sosu için

  • 1 kase domates püresi

  • 1 diş sarımsak

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Sofralarınıza Ege’yi Getiriyoruz! Hepimizin Sevdiği Harikulade 10 Zeytinyağlı Tanım
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin