Limon en tazeleyici en şifalı meyvelerimizden biri, pekala biraz kaçamak yapsak? Limonu tatlandırsak, sonra da afiyetle yesek… Sizler için birbirinden hoş limonlu tatlı tanımlarını bir ortaya topladık.
1. Limonlu dondurma
Malzemeler
-
3 su bardağı süt
-
1 çay bardağı şeker
-
1 dolu tatlı kaşığı salep
-
2 adet küçük limon
-
1 yemek kaşığı şeker
-
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yapılışı
Şeker, salep ve süt tencereye alınır ve çırpılır, orta ateşte 2-3 dakika kaynatılır. Ara orta karıştırılır ve soğutulur. Soğurken bir kapta 2 limon rendenin ince yeri ile rendelenir ve üzerine limonların suyu sıkılır. 1 yemek kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı zerdeçal katılır ve karıştırılır. Zerdeçal genelde tatlılarda kullanılır, hiçbir koku vermiyor aslında yalnızca doğal yoldan renk vermek emelli kullanılıyor. Tamamen soğumuş olan sütlü salepli karışıma limonlu karışım süzgeçten güzelce süzülüp geçirilir ve eklenip karıştırılır. Bu karışım dondurucuya kaldırılır ve saat başı çıkarılıp çırpıcı ile karıştırılıp çırpılır. 4-5 sefer bu halde kıvamlanana kadar çırpılır. Sonra büsbütün donduktan sonra dondurucudan çıkarılır ve 2-3 dakika beklenip servis edilir.
2. Limonlu çatlak kurabiye
Malzemeler
Hamuru için
-
2 yumurta
-
Yarım çay bardağı sıvı yağ
-
3 yemek kaşığı pudra şekeri
-
5 yemek kaşığı toz şeker
-
1 limon kabuğu rendesi
-
Yarım limon suyu
-
1 paket vanilya
-
1 paket kabartma tozu
-
2 su bardağı un
Üzeri için
- 1 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı
Un hariç bütün gereçler yoğurma kabına alınıp güzelce karıştırılır. Ben bu esnada mikser kullandım. Sonrasında un eklenir ve güzelce karıştırılır. Hafif ele yapışan bir hamur elde edilir. Üzeri streç ile kapatılarak 25 dk dolapta dinlendirilir. Dinlenen hamurdan tatlı kaşığı ile cevizden biraz daha büyük kesimler alınarak yuvarlanır. Hazırlanan kurabiyeler pudra şekerine bulanarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Kalan pudra şekeri kurabiyelerin üzerine serpilir. Evvelden ısıtılmış 180 derecede 15 dk pişirilir.
3. Limonlu parfe
Malzemeler
-
2 paket toz krem şanti
-
1.5 su bardağı soğuk süt
-
3 adet limonun rendelenmiş kabuğu ve suyu
-
4 adet yumurta
-
1 su bardağı toz şeker
-
8-10 adet yulaflı bisküvi
Yapılışı
Toz krem şantiyi ve sütü derin bir kaba alın. Mikserle yoğunlaşıncaya kadar çırpın ve buzdolabında uygunca soğuyana kadar bekletin. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların aklarını sarılarından ayırın. Sarıları derin bir kaba alıp toz şeker, limon kabuğu ve limon suyunu ek edin. Mikserle 5 dakika çırpın. Karışımı buzdolabında beklettiğiniz krem şantiye azar azar yedirerek ekleyip mikserle 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Başka bir kapta yumurta aklarını kar haline gelinceye kadar çırpın. Sonra da yumurta aklarını krem şantili karışıma azar azar yedirerek ekleyip spatula ile karıştırın. Son olarak robotta çekip toz haline getirdiğiniz bisküvileri ekleyip tekrar karıştırın. Baton bir kalıbı streç sinema ile kaplayın ve parfe karışımın içine aktarıp üzerini streç sinema ile kapatın. Buzlukta 1 gece bekletin. Servis yapmadan 10 dakika evvel kalıbı buzluktan çıkarın ve servis tabağına aykırı çevirerek kalıptan çıkarın. Bisküvili limonlu parfenin üzerini limon dilimleri ve yaban mersini ile süsleyin ve bekletmeden dilimleyip servis yapın.
4. Limonata
Malzemeleri
-
2 adet limon
-
1 adet portakal
-
1.5 su bardağı şeker
-
13 su bardağı su
Yapılışı
Bir günce evvelden portakal ve limonu yıkayıp buzluğa atın. Bir gün sonra çıkartıp yaklaşık on dakika bekleyin. Portakal ve limonları doğrayıp robota atın. Üzerine 1,5 su bardağı şekeri de ek edin. Robottan geçirdikten sonra bir kaba 13 su bardağı suyu dökün. Üzerine de bu karışımı dökün ve süratli bir biçimde 3-4 dakika kadar karıştırın. Süzgeçten süzünüz. Tekrar tülbentle bir sefer daha süzdükten sonra limonata tanımı muvaffakiyet ile gerçekleşmiş olacak.
5. Limonlu Alman Pastası
Malzemeler
Keki için
-
3 kahve fincanı şeker
-
3 yumurta
-
4.5 kahve fincanı un
-
1 kahve fincanı su
-
1 kahve fincanı sıvı yağ
-
1 kabartma tozu
-
1 limon kabuğu
Kreması İçin
-
1 yumurta
-
3 çorba kaşığı şeker
-
2 çorba kaşığı un
-
1 çorba nişasta
-
2 su bardağı süt
-
1 kasık tereyağ
-
2 paket vanilya şekeri
Yapılışı
Yumurta ve şekerleri güzelce karıştıralım ve bütün gereçleri karıştırıp kelepçeli pasta kabına boşaltıp 150 derecede 30 dk pişirelim. Sonra 1 tencereye sütü koyup bütün gereçleri ek edip kaynatalım. Kaynadıktan sonra altını kapatalım gelip gidip karıştıralım ki kabuk bağlamasın. Kek piştikten sonra birinci sıcaklığı çıktıktan sonra ortadan ikiye keselim bütün kremayı ortasına koyalım ve kapatalım. Üzerine pudra şekeri koyup istediğimiz üzere servis yapalım.
6. Limonlu yaban mersinli muffin
Malzemeler
-
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
-
3/4 su bardağı toz şeker
-
2 adet yumurta
-
2 su bardağı un
-
1 paket vanilya
-
1 paket kabartma tozu
-
1 limon kabuğu rendesi (ince)
-
1 tutam tuz
-
1 su bardağı süt
-
250 gram yaban mersini
-
1 yemek kaşığı un
Yapılışı
Fırını 180 dereceye ısıtın. Tereyağını çırpın, şekeri ekleyerek homojen olana kadar çırpmaya devam edin. Yumurtaları birer birer ekleyip çırpmaya devam edin. Vanilya, kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın. Sütün ve unun yarısını tereyağı-şeker-yumurta karışımına ekleyerek kaşıkla karıştın. Kalan sütü, limon kabuğu rendesini ve unu da ek ederek homojen olana kadar kaşıkla karıştırın. Yaban mersinlerini una bulayarak kek harcına ek edin. Muffin kalıbına kağıt kalıplar yerleştirin ve karışımı eşit bir halde paylaştırın. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Muffinleri ılıdıktan sonra tüketebilirsiniz, afiyet olsun.
7. Limonlu haşhaşlı kurabiye
Malzemeler
-
1 adet yumurta
-
2,5 su bardağı un
-
175 gram oda sıcaklığında tereyağı
-
1 su bardağı toz şeker
-
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
-
1 tatlı kaşığı limon suyu
-
1,5 yemek kaşığı haşhaş
-
1,5 paket vanilya
-
1 paket kabartma tozu
-
1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Derin bir kabın içerisine tereyağını alın. Krema kıvamı alana kadar mikser yardımıyla çırpın. Akabinde içerisine toz şekeri ilave edin ve şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin. İçine yumurta ekleyip birkaç dakika daha çırpıktan sonra limon suyu, limon kabuğu rendesi ve haşhaşları ek edin. Spatula yardımıyla karıştırın. Akabinde vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştırdıktan sonra azar azar un ek etmeye başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak ve yağlı bir doku elde edene kadar un ek edin ve yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru tezgahın üzerinden uzun bir rulo haline getirin. Her yerinin eşit kalınlıkta olduğundan emin olun. Gerekirse iki eşit kesime bölerek bu süreci yapın. Akabinde streç sinemayla sararak buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin. Çıkarıp keskin ve düz bir bıçak yardımıyla orta kalınlıkta yuvarlaklar elde edecek biçimde kesin. Kurabiyelerinizi yağlı kağıt serili fırın tepsisinin üzerine aktarın. 180 derecelik fırında kurabiyelerin üzerleri hafif kızarana kadar 10 – 12 dakika kadar pişirin. Çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğudukça kıvamı oturacaktır. Akabinde afiyetle tüketebilirsiniz.
8. Limonlu cheesecake
MalzemelerTabanı İçin Malzemeler
-
300 gram yulaflı bisküvi
-
110 gram tereyağı(eritilmiş)
-
40 gram toz şeker
İç Harcı İçin Malzemeler
-
25 gram un
-
4 adet yumurta(oda sıcaklığında)
-
700 gram labne peyniri
-
200 gram krema
-
3,5 yemek kaşığı limonun suyu
-
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
-
200 gram toz şeker
Limon Sosu İçin Malzemeler
-
1 su bardağı limonun suyu
-
1 adet limon kabuğu rendesi
-
1/2 su bardağı toz şeker
-
1 yemek kaşığı (silme) nişasta
-
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Fırını 160 dereceye ayarlayın. Yaklaşık 24 cm’lik kelepçeli kek kalıbınızı yağlayıp, alt kısmına yağlı kağıt yerleştirin. Fırın tepsisine su koyacağımız için kalıbın su geçirmemesi için kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarın. Rondoda yulaf bisküvilerini toz haline gelene kadar çekin. Yulaf bisküvilerini bir kaba aktarın ve üzerine erimiş tereyağı ile toz şekeri ekleyin ve düzgünce karıştırın. Karışan bisküvili karışımı kalıba alın ve kenarlarına da gelecek halde kaşık yardımıyla düzleyin. Evvelden ısıttığınız fırında 10 dakika pişirip dışarı alın ve fırın ısısını 150 dereceye düşürün. Bir kasede, labne, un ve toz şekeri düşük dönem mikserde yahut çırpma teli ile çırpın. Çok fazla hava almamasına dikkat edin. Başka bir kasede limon suyu, krema ve limon kabuğunu karıştırın ve labneli karışımın içerisine ek edin ve spatula ile karışıma yedirin. Yumurtaları teker teker karışıma ekleyin. Yumurtalar karışıma güzelce karıştıktan sonra, kelepçeli kalıba bu harcı dökün. Kelepçeli kalıbın içine oturabileceği bir kalıp ayarlayın ve içerisine 3 parmak olacak halde su koyun ve bu formda fırına verin. 70 dakika fırında pişirin. 70 dakika sonunda fırının kapağını açmadan 15 dakika boyunca bu halde bekletin. 15 dakika sonunda fırının kapağını yarı biçimde açın ve bu halde 20 dakika daha bekletin. Cheesecake’i oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Limon sosu için nişasta, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve toz şekeri ocakta orta ateşte karıştırarak pişirin. Yoğunlaştığında ocaktan alın ve tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın ve soğutun. Soğuyan cheesecake’in üzerine ek edin ve bu biçimde de soğumasını bekleyin.
9. Limon mereng
Malzemeler
-
1+1/2 su bardağı un
-
2 yemek kaşığı toz şeker
-
6 yemek kaşığı tereyağı
-
4 yemek kaşığı buzlu su
-
1 çay kaşığı tuz
Üzerinin pudingi için
-
1 su bardağı toz şeker
-
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
-
1,5 su bardağı su
-
1,5 yemek kaşığı mısır unu
-
1 çay kaşığı tuz
-
5 adet büyükçe yumurtanın sarısı
-
1 kahve fincanı limon suyu
-
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Mereng için
-
Yarım su bardağı toz şeker
-
1 yemek kaşığı kaşığı mısır unu
-
Yarım su bardağı soğuk su
-
4 adet yumurtanın beyazı
-
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Öncelikle kek için, su hariç tüm gereçleri karıştırın. Üzerine suyu ekleyip robot ya da blender’dan geçirin. Bir naylon poşete sarıp, buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. En az 15-20 dakika evvelce fırını 175 dereceye ayarlayın. Dolaptan hamuru çıkarın. Mutfak tezgahının üzerini çok hafif unlayın. Hamuru bu unlu yüzeyde merdaneyle kalıbın ölçülerinden 5-6 santimetre daha geniş açın. Yumuşamış tereyağı ile yağladığınız kalıba açtığınız hamuru yayın. 20 dakika kadar pişirip, çabucak dışarı çıkarıp, soğumaya bırakalım. Puding için su, şeker, mısır unu ve tuzu, limon kabuğu rendesini bir tencereye koyun ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin ve ateşten alın. Öte yandan yumurta sarıları ile limon suyunu farklı bir kapta karıştırın. Yarım su bardağı mısır unlu puding karışımından alarak, bu yumurtalı karışımın içine ekleyin, karıştırıp tekrar ateşe koyun. Yaklaşık 2-3 dakika daha kaynatın. Düzgünce katılaşınca içine tereyağı ek edip altını kapatın. Daha sonra pişirip soğumaya bıraktığınız tartın havuz üzere olan ortasına pişirdiğiniz pudingi sıcak olarak boşaltın. Mereng için şekeri ve mısır ununu karıştırın, suyu ekleyip, karıştırarak pişirin. Kaynadıktan 1 dakika sonra altını söndürün. Artık de derin bir kapta yumurta beyazını çırpıp, birinci evvel orta süratte sonra yüksek süratte, sonra tuzu koyup ve en az 25 dakika daha çırpmaya devam edin. Uygunca katılaşıp, kar üzere olan yumurta aklarının içine soğumuş mısır unlu karışımı ekleyip, şöyle bir yavaşça karıştırın. Merengi pudingin üzerine gelişi hoş yayın. Kaşığın gerisiyle biçimler verin. Fırına koyun. Merengin pişmesi için 15-17 dakika kadar bekletin sonra fırından çıkarıp, düzgünce soğumasını bekleyip, dilimleyip servise sunun.
10. Panna cotta
Malzemeler
-
1 su bardağı süt
-
1 yemek kaşığı jelatin
-
2 1/2 su bardağı krema
-
3/4 su bardağı şeker
-
1 limon kabuğu rendesi (çok ince rendelenecek)
-
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
Yapılışı
1 yemek kaşığı nişasta, 1 çay bardağı su, süt, krema, limon rendesi, vanilya özütü ve şekeri ocakta kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Isınan sütlü karışımınızı ocaktan alıp, içine 3-4 yemek kaşığı soğuk sütle karıştırdığınız jelatini devamlı karıştırarak ekleyin. Sonrada bardaklara paylaştırıp buzdolabına koyun ve en az 6 saat kıvam alması için bekletin.
11. Limonlu ekler
Malzemeler
-
3 adet taze yumurta
-
9 çorba kaşığı toz şeker
-
1,5 bardak su
-
3 çorba kaşığı un
-
2 limonun suyu
-
1 limonun rendelenmiş kabuğu
-
250 gr kedi lisanı bisküvisi
Yapılışı
Bir tencereye yumurtaları kırın ve düzgünce çırpın. Toz şekeri ilave edip çırpmaya devam edin. Üzerine 1,5 su bardağı suyu ekleyin. Un ve limonları ek edip kısık ateşte topaklanmaması için daima karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince ateşten indirip soğumaya bırakın. Muhallebiyi sıkma torbasına koyun. Kedidili bisküvisinin iç yüzeyine muhallebiden sıkın ve ikinci kedidilini üzerine kapatın. Dolaba koyabileceğiniz yayvan bir kaba muhallebili kedidillerini tek sıra halinde dizin. Dizili haldeki her bir kedidilinin üzerine de sıkma torbasından muhallebiyi sıkın. Buzdolabında 1 gece beklettikten sonra servis yapın.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir: