1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Gidip Kilo Almadan Dönen Var mı? İşte Hatay Mutfağından Çıkan 12 Lezzetli Yemek Tanımı

Gidip Kilo Almadan Dönen Var mı? İşte Hatay Mutfağından Çıkan 12 Lezzetli Yemek Tanımı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay tam bir medeniyetler kenti. Çok kültüre kucak açmış bir kent olması sebebiyle mutfağı da bir o kadar varlıklı. Mezesiyle tatlısıyla aklımıza fikir acıkmaktan kendimizi alamıyoruz.

1. Çıtır çıtır, içi bol baharatlı: Oruk

Malzemeler

İç harcı için;

  • 1/2 kg dana-kuzu karışık kıyma

  • 750 gram kırmızı soğan

  • 1 çay bardağı zeytinyağı

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1/2 demet maydanoz

  • 1 su bardağı ceviz

Dış hamuru için;

  • 1 kg ince köftelik bulgur

  • 1 su bardağı irmik

  • 2 adet haşlanmış patates

  • 1 tatlı kaşığı kimyon

  • 1 yemek kaşığı tuz

  • 2 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 su bardağı un

Yapılışı

Öncelikle iç harcını kavurup soğutalım, en son maydanoz ve ceviz içini ekleyelim. Dış hamurunu bulgur ve irmiği bir kapta ıslatıp yarım saat şişmesini bekleyelim. Daha sonra un hariç bütün gereçleri ekleyip blender’dan çekip ununu ekleyip güzelce yoğuralım. En son form verip ister kızartma ister haşlama yapabilirsiniz.

2. Bin bir zahmetli lakin çok lezzetli: Kaytaz böreği

Malzemeler

Hamuru için;
3 su bardağı su
5-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
1 küçük paket toz maya

Yapılışı

Ele yapışmayan yumuşak kıvamda olacak hamurun kıvamı un ölçüsü ile farklılık gösterebilir. Elimizi yıkayıp kuruladıktan sonra hamur elimize yapışmıyorsa tamamdır. 1 saat kadar üzerini kapatıp mayalandırabiliriz.

İçi için;
300-400 gram kıyma
3 orta uzunluk soğan (çok ince çekilmiş)
1 kabukları soyulmuş küçük doğranmış domates
1 kırmızı biber ince doğranmış
2-3 adet yeşil biber ince doğranmış
2 yemek kaşığı kadar nar eksisi
Tuz
Karabiber
Pul biber
1/2 çay kaşığından az kimyon

Hepsini bütünleşene kadar yoğuralım. Mayalanan hamuru bezelere ayırıp 1 çay bardağına yakın sıvı yağ döktüğümüz tabağa alalım ve görüntüdeki üzere elimizle açıp hal verelim. İsterseniz hamuru açtıktan sonra her bezeye 1 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı ekleyebilirsiniz. Böreklerimizi 200 derecede 50 dakika 1 saat ortası pişirelim. Afiyet olsun.

3. Rezeneli bir tat: Külçe

Malzemeler

  • 3 bardak ılık su

  • 1.5 yemek kaşığı öğütülmüş rezene

  • 1.5 yemek kaşığı öğütülmemiş rezene

  • 1 yemek kaşığı çörek otu

  • 1 yemek kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı şeker

  • 1 tane yaş maya

  • Ortalama 1 kg un

  • 250 gram margarin

Yapılışı

Un hariç bütün materyalleri karıştırıp unu ekliyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve sıvı yağ ile toparlıyoruz. Bir saat mayalıyoruz. Hamur 24 eşit parçaya bölüyoruz. Bu ortada margarini bir tencerede eritiyoruz. Her bezeye bol margarin sürüp elimizle açabildiğimiz kadar büyütüyoruz ve inceltiyoruz. Bir tarafından tutup biraz büzüyoruz ve çabucak doluyoruz. Üzerine tekrar 1 kaşık kadar margarin sürüyoruz, hafif ortalarına bastırıyoruz ve yarım saat tepsi mayası yapıyoruz. 230 ortalama 25-30 dakika kızarana kadar pişiriyoruz. Arzu ederseniz rezene ölçüsünü 1-2 kaşık arttırabilirsiniz.

4. Baharatıyla aşık eden: Kömbe

Malzemeler

  • 125 gram eritilmiş tereyağı

  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

  • 1/2 su bardağı süt

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı

  • Kabartma tozu

  • Vanilya

  • 1/2su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (dilerseniz)

  • 3-4 su bardağı un

  • Susam

Yapılışı

Eritilmiş tereyağı üzerine bütün materyalleri ekleyip yoğurun. Unu denetimli olarak ekleyin. Ele yapışmayan biraz sert bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp yuvarlayın. Kömbe kalıbınız varsa kullanabilirsiniz. Biçim verdikten sonra susama batırıp kalıba bastırın. Yavaşça tezgaha vurup kurabiyeleri kalıptan çıkarın. Tepsiye dizip evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika altları pembeleşinceye kadar pişirin. Tepside soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tabağına alın.

5. Sürk peyniri

Malzemeler

  • 500 gram çökelek

  • 2 diş sarımsak yada sarımsak granül

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • 1 yemek kaşığı kekik

  • 1 yemek kaşığı çörek otu

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

  • 1 çay kaşığı kimyon

  • Yarım çay kaşığı tarçın

  • Yarım fincan zeytinyağı

  • Çökeleğiniz tuzsuzsa 1 tatlı kaşığı tuz

  • Sarımsak ve tarçın dilek ederseniz ekleyebilirsiniz.

Yapılışı

Çökeleğe sarımsağı rendeleyelim baharatları ve zeytinyağını ekleyip yeterlice yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp tepsiye dizelim 1 yahut 2 gün üzerine mutfak için kullandığımız pak bir tülbent örterek kurutalım. Kavanoza dizelim üzerine kadar zeytin yağı dökelim kapağını kapatalım istediğimiz vakit tüketebiliriz.

6. Şişperek çorbası

Malzemeler

  • 1/2 çay bardağı pirinç

  • 3 yemek kaşığı tuzlu yoğurt

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • Nane, kırmızı toz biber 

  • Hamuru açmak için bir ölçü un

İç harcı için;

  • 150 gram kıyma

  • 1 küçük kuru soğan 

  • Tuz, karabiber

Hamuru için;

  • 2 su bardağı un 

  • 1 çay bardağı su

  • 1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Un, su ve tuz ile orta sertlikte bir hamur elde edin. Hamuru iki bezeye ayırın. Kıymayı suyunu salıp çekene kadar kavurun. Kıymaya küçük küçük doğradığınız soğanı, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin. Dinlendirdiğiniz hamur bezelerini bir ölçü un ve oklava ile açın. Yufka halinde açtığınız hamuru küçük kareler formunda kesin ve içine hazırladığınız iç harçtan koyarak mantı formu verin. Bir tencerede pirinci iki su bardağı su ile pişirin. Pirinçler yumuşayınca mantıları da tencereye alıp pişirin. Tuzlu yoğurdu su ile inceltip tencereye alın. Kıvam alana kadar çorbayı pişirmeye devam edin. Tavada sıvı yağı ısıtıp nane ve toz biberi ekleyin. Gereğince ısındıktan sonra yağı çorbanın üzerine dökün. Afiyet olsun.

7. En pratik kebap olabilir: Tepsi kebabı

Malzemeler

  • 1 büyük soğan

  • 5-6 diş sarımsak

  • 1/2 demet maydonoz

  • 3 adet yeşil biber

  • 3 adet kırmızı biber

  • 600 gram kıyma

  • Kırmızı biber

  • Karabiber

  • Tuz

  • Salça

Yapılışı

Soğan, sarımsak ve biberler maydonoz rondo’dan geçirilir. Kıymanın içerisine ek edilir diğer bütün materyaller yoğunlar güzelce yoğurulur. Tepsinin altı yağlanır ve salça sürülür. Kıyma tepsiye yerleştirilir, üzeri domates biber soğanla süslenip 200 derece fırında üzeri nar üzere kızarana kadar pişirilir.

8. Pir Mualla

Malzemeler

  • 3 adet patlıcan

  • 3 adet domates

  • 1 adet biber

  • 1 adet büyük uzunluk soğan

  • 2 diş sarımsak

  • 1 su bardağı yeşil mercimek

  • 1 su bardağı nohut

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

  • 1 tatlı kaşığı nane

  • Tuz ve zeytinyağı

Yapılışı

İlk evvel 1 su bardağı mercimeği yıkayıp 10 dakika kadar kaynatıyoruz haşlanmış nohut mercimek domates soğan biber ve sarımsakları iri bir formda doğruyoruz ekşi hariç öteki materyalleri de içine katıp karıştırıyoruz. Üstten aşağı dilimlediğimiz patlıcanların ortasını dolduruyoruz ve tencereye diziyoruz üzerine 1 su bardağı su ekleyip pişiriyoruz.

9. Etse et! Belen tava

Malzemeler

  • 600 gram kuzu kuşbaşı eti

  • 2 yemek kaşığı eritilmiş kuyruk yağı

  • 3 soğan (varsa arpacık soğan da kullanabilirsiniz)

  • 6-7 diş sarımsak

  • 2 adet kırmızı biber 

  • 4 adet yeşil biber

  • 2-3 domates 

  • Baharat (1’er tatlı kaşığı karabiber, pul biber ile 1 çay kaşığı kekik)

  • Salçalı sos (domates mevsiminde gerek olmaz)

  • Tuz

Yapılışı

Belen tavanın en değerli lezzet farkı eritilmiş kuyruk yağıyla yapılmasıdır. O da şöyle hazırlanıyor; kuşbaşı yahut kıyma boyutunda doğranmış kuyruk yağlarını bir tava yahut tencerede yağını çıkartana kadar kızartıyorsunuz. Yağı bir kavanoza yahut plastik kaba alıp oda sıcaklığına gelmesini bekliyorsunuz. Akabinde buzdolabına kaldırıp 1 saat içinde donduğunda tereyağ üzere bir forma kavuşuyor. Hem Belen tava için hem de tüm yemeklerinize lezzet katması için bu halde kullanabiliyorsunuz.

En kolay fakat en lezzetli yemeklerdendir belen tava. Kuzu kuşbaşı etiyle birlikte soğan, sarımsak, biber ve kabuğu soyulmuş domatesleri ince ince kıyıp, baharat, tuz ve salçalı sosla birlikte birlikte fırın kabının içine alıyorsunuz. Domateslerin lezzetlenip sulandığı yaz mevsimlerinde bu sosa gereksinim olmaz. Tüm gereçleri karıştırıp, kuyruk yağını ekleyip fırına veriyorsunuz. 200 derece fansız fırında 50-60 dk. civarında pişiyor ve servise hazır.

10. Zahter salatası

Malzemeler

  • 30 gram zahter (kekik)

  • 3 tutam maydanoz

  • 1 kol taze soğan

  • 1 diş sarımsak

  • 1/2 tatlı kaşığı pul biber

  • Nar ekşisi

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz

Yapılışı

Zahterin yapraklarını ayıklayın. Üzerine biraz tuz serpiştirin. Acı suyunu almak için 2-3 dakika kadar ovun. Daha sonra yıkayın. Zahterleri bir kaba alın. İçine 3 tutam maydanoz, 1 kısım taze soğan ve 1 diş sarımsağı ince ince doğrayın. Üzerlerine yarım tatlı kaşığı pul biber, 4 yemek kaşığı zeytinyağ ve nar ekşisi ekleyin. Tekrar elinizle 5 dakika kadar ovun. Son olarak ceviz koyup, karıştırın. Domates ile süsleyerek, servis edebilirsiniz.

11. Açık orta en meşhuru: Künefe

Malzemeler

  • 250 gram kadayıf

  • Yarım kilo antep fıstığı (benim üzere form vermek zorunda değilsiniz fıstık yoksa ,ceviziniz varsa onunla da olur fındık da olur badem de olur)

  • 150 gram tereyağı 

  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı eritilmiş karışım

  • 150 gram künefe peyniri

  • Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı şeker

  • 3 su bardağı su

  • Çeyrek limon

Yapılışı 

Öncelikle kadayıflarımızı rondo’dan geçirelim 2-3 cm olacak biçimde çok da kısa olmasın çeviremeyiz hoş de durmaz aslında daha sonra künefe tepsimize. Erittiğimiz yağdan 4-5 yemek kaşığı ekliyoruz ortasına antep fıstıklarını düzgün bir biçimde bütün olarak diziyoruz ve kenarda 2 parmak kalınlığında bıraktığımız yere çektiğimiz kadayıfları antep fıstığının da üzerini geçecek halde yayıyoruz. Antep fıstığının da üzerinde ince bir katman kadayıf olacak. Sonra ortasına künefe peyniri ve antep fıstığını ekleyip tekrardan kadayıfla kapatıyoruz ve ocakta yavaş yavaş çevirerek pişiriyoruz yaklaşık 6-7 dk sürecektir pişmesi çevirme kısmına gelince 4 kişilik farklı bir tepsi alıp künefemizin üzerine kapatıp öbür kısmını pişiriyoruz (çevirdikten sonra kenarlarından yağ akıtmayı unutmayın altı da kızarsın) sıcak künefemizin üzerine soğuk şerbeti döküyoruz ve hazır.

12. Babagannuş

Malzemeler

  • 3 adet patlıcan

  • 2 adet domates

  • 2 adet kapya biber

  • 2-3 adet yeşil biber

  • 2 diş rendelenmiş sarımsak

  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

  • Tuz, 

  • Arzu ederseniz pul biber

  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı

Patlıcanlar, domatesler ve biberleri közleyip kabuklarını soyup çekirdeklerini de temizledikten sonra satırla çeker üzere incecik kıyın. Közleme işlemini fırında yapacaksanız tüm zerzevatları kuruladıktan sonra patlıcanlara keskin bir bıçakla delikler açın. Hepsini yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 derecede ısıtılmış fırında közleyin. Domatesler ve biberleri önce alın. Doğradığınız sebzelerin suyunu süzerek derin bir kaseye alın. Üzerine kalan materyalleri ekleyerek karıştırın ve ister ılık ister soğuk servis edin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Gidip Kilo Almadan Dönen Var mı? İşte Hatay Mutfağından Çıkan 12 Lezzetli Yemek Tanımı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin