1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kekiğin faydaları nedir? Nasıl tüketilir?

Kekiğin faydaları nedir? Nasıl tüketilir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzyıllardan beri mutfakta, tıbbi alanlarda ve süslemede yer alan kekiğin en sık bilinen özelliği baharat olarak tüketilmesi. Fakat kekik birebir vakitte çay, yağ ve dezenfektan üretiminde da kullanılıyor. Esaslı bir bitki çeşidi olan kekiğin yaprakları, çiçekleri ve yağı başka ayrı birçok alanda şifa hedefli bedellendiriliyor.

Koronavirüs salgınıyla paklık eserlerine talebin ve hijyene verilen değerin artmasıyla bir arada kekiğin mikrop öldürücü özelliği de gündeme geldi. Türkiye’nin yüzde 80’den fazla kekik bölgesine sahip olan Denizli’de kekik üreticileri pandemi sürecinde kekik suyunu koronavirüse karşı dezenfektan olarak piyasaya sürmeye başladı.

Mikrop kırıcı özelliğinin yanı sıra bağışıklığı da güçlendirdiği bilinen kekik, kendine has kokusuyla rahatlatıcı bir niteliğe de sahip. Yemeklerden çaya, tedaviye dayanak hedefiyle kullanılmasından tütsü demetine kadar her alana giren kekik, vitamin ve mineral bakımından da varlıklı.

ÖNE ÇIKAN İÇERİKLER

Kekiğin öne çıkan özellikleri ortasında antioksidan, vitamin ve mineral bakımından varlıklı bir bitki olması yer alıyor. Kekikte demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez mineralleri ve A, C, E, K, B6 vitaminleri bulunmaktadır.

FAYDALARI

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.

– Yüksek tansiyonu düşürür.

– Kalp sıhhatini dayanaklar.

– Öksürük ve bronşit üzere teneffüs yolu rahatsızlıklarını güzelleştirir.

– Midede biriken makus gazların atılmasını sağlar.

– Bakterilerle savaşır.

– Hazımsızlığa düzgün gelir.

– Romatizma ağrılarını hafifletir.

– Bağırsak kurtlarına karşı tesirlidir.

– Bilhassa bağırsak (kolon) kanserine karşı düzgünleştirici tesiri olduğu söylenmektedir.

– Gargara yapıldığında ağız kokusunu mahzurlar.

– Diş eti hastalıklarına uygun gelir.

– Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.

– Depresyonu önler, anksiyeteyi azaltır.

– Adet ağrılarını hafifletir.

– Adet döngüsünü nizama sokar.

– Balgam söktürür.

– Erken yaşlanma belirtilerini önleyebilir.

NASIL KULLANILIR

Genellikle baharat olarak yemeklere eşsiz bir tat veren kekik, farklı biçimlerde kullanılabilir. Bitkisi daha çok demlenip çay olarak tüketilirken, kekik yağı ise kozmetik eserlere ek edilir. Ağız gargaraları, merhemler ve aromaterapi yağlarında kullanılır.

Kekik yağı; şampuan, saç kremi, yaşlanma aykırısı cilt bakım kremi ve ağız bakım eserlerinde sıklıkla kullanılan bir eserdir. Bu yağı, aktarlardan satın alabileceğiniz üzere bitkiden kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Son olarak kekik bitkisini demleyip süzerek elde ettiğiniz kekik suyunu içerek tüketebilirsiniz.

Kekiğin faydaları nedir? Nasıl tüketilir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin