1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Ekmeğini Meskende Yap! İşte Koronavirüs Riski Olmadan Yapıp Keyifle Yiyebileceğiniz 12 Çeşit Ekmek Tanımı

Ekmeğini Meskende Yap! İşte Koronavirüs Riski Olmadan Yapıp Keyifle Yiyebileceğiniz 12 Çeşit Ekmek Tanımı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs nedeniyle çoğumuz meskenden çıkmıyoruz. Doğal bu illet virüsü kapmamak için sadece dışarı çıkmamak yetmiyor. Bilhassa paketlenmemiş eserlerin tüketiminde de hijyene dikkat etmek gerekiyor. Hal bu türlü olunca korunmak için ekmeklerimizi de meskende yapmaya başladık. Sizlere çeşit çeşit ekmek tanımları derledik. Afiyet olsun…

1. Ekmek yerken bağışıklığı da güçlendirmeye ne dersiniz?

Cevizli Üzümlü Ekmek Tarifi

Malzemeler:

  • 500 g (3.5 su bardağı) un

  • 300 ml (1.5 su bardağı) ılık su

  • 1 yemek kaşığı (35 g) Bizim Yağ

  • 1 paket instant maya

  • 100 g (1.5 çay bardağı) kuru üzüm

  • 1 su bardağı ceviz

  • 1 yemek kaşığı toz şeker

  • 1.5 çay kaşığı tuz

Fırın kabı için

  • 1 tatlı kaşığı margarin

Tarif:

Kaseye un, tuz, toz şeker ve maya ekleyip karıştırıyoruz. Ortasını havuz halinde açıp oda sıcaklığında 10 dk beklettiğiniz margarini ve 1.5 su bardağı ılık suyu ekleyip elimize az yapışan bir hamur olana dek yoğuruyoruz. Daha âlâ yoğurabilmek için ekmeği tezgaha alıyoruz. Pürüzsüz bir hamur haline getiriyoruz. Üzerine yıkayıp kuruladığımız kuru üzümü ve bıçak yardımıyla iri modüllere böldüğümüz cevizi ekleyip yoğuruyoruz. Kaseye az un serpiyoruz. Yoğurduğumuz hamuru kaseye alıyoruz. Üzerine yeniden az un serpip kasenin üzerini streç sinema ile kaplıyoruz. Oda sıcaklığında 1 saat mayalandırıyoruz. Mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha alıyoruz .Dıştan içe hakikat yoğurup katlama yaparak yuvarlak biçimi veriyoruz. Un serptiğimiz tezgaha yuvarlayarak koyuyoruz. Çay süzgeci yardımıyla az un serpiyoruz. Üzerini tül bir bezle örtüp 45 dk mayalandırıyoruz. Kapağı olan döküm tencereyi yahut yuvarlak bir fırın kabını evvelce ısıtılmış 250 derecede 10 dk ısıtıyoruz. Fırından çıkardığımız kabı fırça yardımıyla Bizim Yağ ile yağlıyoruz. Hazırladığımız ekmeği kaba alıyoruz. Üzerine keskin bir bıçak yardımıyla 3 kesik yapıyoruz. Kabı fırına alıyoruz. Fırına sağlam küçük bir kaseye su koyup kabın yanına alıyoruz. Evvelce ısıtılmış 220 derecelik fırında kapağı kapalı olarak 25 dk pişiriyoruz. Müddet sonunda fırının ısısını 180 dereceye düşürüyoruz ve kapağı kaldırıp 25 dk daha pişiriyoruz. Pişirdiği ekmeği fırından ve kabından alıp tel rafa alıyoruz. Soğuduktan sonra üzerini tülbent bir bezle örtüp 5-6 saat bekletiyoruz.

2. Dürüm ekmeği yapmak isteyene:

Dürüm Ekmeği Tarifi

Tarif:

  • 1 kilo una 100 grm margarin 

  • 100 gr lor peyniri 

  • 1 su bardağı ılık süt 

  • 1 tatlı kaşığı şeker 

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • Yarım paket yaş maya

3. Lezzetinden bir günde bitecek ekmek…

Sarımsaklı Ekmek Tarifi

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı süt

  • 1 çay bardağı su

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

  • Yarım paket yaş maya

  • Aldığı kadar un

Tarif:

Her şeyi karıştırın. Unu yavaş yavaş ek edin. 1 saat mayalansın. Tepsiye yuvarlayın, koyun üzerine biraz zeytinyağı, 3 4 diş sarımsak ve kekik karışımı yapın. Bastırarak sürün biraz mayalansın. 200 derece fırına verin.

4. Tek bile yenir bu:

Domatesli, karamelize soğanlı, zeytinli ekmek

1,5 su bardağı ılık süt, 1 paket kuru maya,tuz, 2 tatlı kaşığı şekeri karıştırıp eritin unu ekleyin. Hamuru hazırladıktan sonra materyalleri karıştırıp mayalanmaya bırakıyoruz. Akdeniz esintileri taşıyan ekmeğimiz için hamuru tepsiye yerleştirirken bol zeytinyağı kullanmaktan çekinmeyin

5. Üzerine tereyağı ve salça…

Ekşi Maya Ekmeği Tarifi

Malzemeler:

  • 3 su bardağı su

  • 100 gr ekşi maya (tahta kaşılşa 4 kaşık)

  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tarif:

Suyun üzerine en az 7 gün tamamlanmış mayanızı ekleyin suyun yüzeyinde yüzüyorsa hazır demektir..
4 su bardağı beyaz un beya tam buğday ununu ekleyip cıvık bir hamur elde edin üzerini örtüp yarım saat bekleyin tuzunu ek edip tekrar karıştırın 1 saat üzeri örtülü ılık ortamda bekletin elinizi yağlayıp alttan üste katlayarak 3 dk yoğurun. Her saatte bu süreci 4 kere uygulayın.. En son tezgaha alıp unlayıp katlayarak hamuru toparlayın keten usulü bez serdiğiniz sepete un serptikten sonra ekmeğinizi alın üzerini örtüp 16 saat 4c. buzdolabında fermante olması için bekleyin sonraki gün fırın kabınıza alıp birinci 250 c. Üzeri kapalı 10 dk pişirin sonra üzerini açıp 35 dk 220 c. Üzeri kızarana kadar pişirin Afiyet olsun

6. Kesin tüketilmesi gerekenlerden: Zerdeçal!

Zerdeçallı Baton Ekmek

Malzemeler:

  • 500 gram sarı ya da organik beyaz un

  • 300 gram ılık su

  • 1 avuç keten tohumu,susam,haşhaş,yulaf kesimleri,fındık kırığı karışımı (isteğe bağlı)

  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz zerdeçal

  • 9 gram kaya tuzu

  • 20 gram zeytinyağı

  • 15 gram şeker

  • 10 gram instant ya da 20 gram yaş maya

Tarif:

Malzemeler karıştırılıp orta sertlikte bir hamur yapılır.Her unun su kaldırma kapasitesi farklı olduğu için su denetimli olarak konur.1 saat mayalandırılır.Hamur içinde boşluk kalmayacak formda uzun silindir haline getirilir.Hafif yağlanmış baton kalıba aktarılır. Baton kalıp içinde tekrar üzeri örtülü olarak mayalandırılır.Üzerine isteğe nazaran susam serpilebilir.Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakikada 225-230 derecede pişirilir.
Not;Zerdeçal ekmeğin doku özelliği üzerinde olumlu tesir yapmaktadır.

7. Yumuşak mı yumuşak…

Pamuk Ekmek Tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık süt

  • 1 paket ınstanst maya

  • 1 yemek kaşığı şeker

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • Aldığı kadar un (ele yapışan hamur olacak ) .

Tarif:

Sütü şekeri ve mayayı bır kaba alıyoruz bıraz mayalanmasını beklıyoruz. Sonra ununu ve tuzu ek ederek ele yapışan hamur elde ediyoruz mayalanmaya bırakıyoruz . Mayalanan hamura ıstedıgımız sekılı verıp yağlı kagıt serılı tepsıye dızıyoruz. Fırının alt tarafına ısıya güçlü bır kaba su koyup yerlestırıyoruz(bu ekmegın yumuşak olmasını sağlıyor kıyır kıyır ıstersenız su koymayın)

200 derecelık fırında 20-25 dakıkada pişiriyoruz (tabı herkes kendı fırınını daha güzel bulur daha kısa daha uzunda olabılır )

8. Rengi üzere tadı da güzel!

Pancarlı Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Tarif:

  • 450 gram organik beyaz un

  • 50 gram çavdar

  • 340 gram su

  • 150 gram ekşi maya

  • 5 gram tuz

15 saat soğuk fermantasyon yapıldı

9. “Ben olağan ekmek yemem.” diyene:

Çavdar Ekmeği Tarifi

Malzemeler

  • 500 gr çavdar unu

  • 400 ml ılık su

  • 75 gr ekşi maya (1 paket instant /yaş maya da olur )

  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz

  • 2 yemek kaşığı chia tohumu

  • 1 avuç ceviz

Tarif:

İri kıyılmış cevizleri üzerini geçecek kadar su koyup bir kasede bekletiyoruz . ( Ekmeği kurutmaması için) Su ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz, büsbütün karıştığında un , tuz , chia ve suyunu süzdüğümüz cevizleri ek edip karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz . Yoğurma süreci bittiğinde hamuru zeytinyağı ile yağlanmış bir kalıba alıp üzerini örtüp 30 dk mayalanmaya bırakıyoruz . 30 dakikanın sonunda mayalanmış hamuru hafif un serptiğimiz tezgaha alıp, parmakların yardımıyla kare halinde açıyoruz ve dikdörtgen olacak halde katlayıp yağlanmış baton kalıba yerleştiriyoruz . Üzerini örtüp 1 saat mayalanması için bekliyoruz . Bir saatin sonunda 200 derece ısınmış fırının orta katına ekmeğimizi yerleştirip 20 dk 200 derecede, 20 dakika 160 derecede pişiriyoruz .

Notlar:
•Ekmeği fırına verirken fırına içi sıcak su dolu bir kap yerleştirmeyi unutmayın , içerde buhar olması ekmeğin içindeki suyu kaybetmemesi için önemli
•Ekmeğin üzerine bıçakla form verecekseniz ikinci mayalama için kaba yerleştirdiğinizde yapın. Mayalanma bittiğinde yanlış bir hareket ekmeğinizi söndürmesin .
•İlk mayalanma müddetini 1 saate çıkarabilirsiniz vaktiniz varsa. Min 30 dk .
•Çekirdek içi, keten tohumu vb. ekleyip ekmeğinizi zenginleştirebilirsiniz.
•Ben fotoğraf için ekmeğimi sıcakken kestim, siz lütfen soğumasını bekleyin içi hamur olmasın

10. Kendinizi keyifli etmeye ne dersiniz?

Çikolatalı Ekmek Tarifi

Malzemeler:

  • 220 gram sütlü çikolata * 120 gram tereyağı 1/2 su bardağı

  • 1/2 su bardağı kahverengi şeker (100 gram)

  • 1 yemek kaşığı kakao

  • 1 yemek kaşığı un

  • 1 yumurta akı (hafif çırpılmış)

  • 1/3 çay kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

(İsterseniz bu karışım yerine yalnızca nutella kullanın)

Hamur Gereçleri:

  • 1/3 su bardağı tam yağlı süt (oda sıcaklığında) 80 gram

  • 2 çay kaşığı kuru maya

  • 4 + 3/4 su bardağı un 665 gram

  • 1 su bardağı su (oda sıcaklığında)240gram

  • 1/4 su bardağı toz şeker 50gram

  • 1/3 çay kaşığı tuz

  • 1 paket vanilin

  • 1/2 su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında)120 gram

  • 1 yumurta

Hamur Tanımı:

Süt ve mayayı karıştırın ve 5 dakika dinlendirin.
-Hamuru mikser ile süt-maya karışımını, un, su, şeker, vanilin ve tuzu, hamur bir ortaya gelene kadar düşük süratte birleştirin.
-Tereyağını ekleyin ve yumuşak, pürüzsüz bir hamur oluşana ve hamur karıştırma kabının kenarlarından çekilinceye kadar karıştırmaya devam edin, (yaklaşık 5 dakika boyunca)(Bunu elle de yapabilirsiniz ve yalnızca pürüzsüz ve esnek olana kadar hamuru yoğurun.)
-Hamuru yağlanmış bir kaseye aktarın, üzerini örtün ve oda sıcaklığında 1-1,30 saat mayalanmaya bırakın -Hamuru yavaşça unlanmış bir yüzeye alın ve 1-2 dakika yoğurun. Üç eşit modüle bölün. Her parçayı kaba bir dikdörtgen hale getirin ve yağlı kağıt kaplı bir fırın tepsisine yerleştirin. Streç sinema ile sarın ve 1-2 saat buzdolabında bekletin (yada buraya kadar olan kısmı 1 gün evvelce akşam yapın gece buzdolabında güzelce dinlensin)

İç dolgusu:

Hamur buzdolabında dinlenip mayalandıktan sonra dolguyu yapabilirsiniz. Çikolatayı ve tereyağını daima karıştırarak pürüzsüz hale gelene kadar benmari adabı eritin.İçine şeker, un, kakao ,tarçın ve tuzu karıştırın. Soğuması için bir kenara bırakın.

Hamurun dikdörtgenlerinden birini alın ve uzun kenarı yaklaşık 25 cm olacak biçimde açın. Çikolata karışımının 1 / 3'ünü yayın, sonra rulo yapıp ,en uzun kenar boyunca yuvarlayın. Kalan 2 parçayada birebir süreci uygulayın. Silindirleri uzunlamasına ikiye kesin
ve görsellerdeki etapları uygulayın yahut 3silindiri birbirine zincir yaparak kendi biçiminizi de oluşturabilirsiniz. Formunuzu verdikten sonra streç sinema ile üzerini ürtün ve üzerini bezle kapatıp 1saat mayalanmaya bırakın. Fırınınızı evvelce 190 derece de ısıtın. Babka’nızın üzerini yumurta sarısı sürün ve 25 dakika fırında pişirin. Fırından Çıkarın ve folyo ile üzerini kapatın ve 25 dakika daha pişirin. Folyoyu çıkarın ve 5 dakika daha pişirin. Sıcak soğuk farketmez. Her türlü servis yapılır

11. Harika

Tohumlu Vegan Ekmek Tarifi

Malzemeler:

  • 500 ml ılık su

  • 600 gram tam bugday un (6su bardagi)

  • 1 su bardağı kuru domates (55 gram)

  • 1 yemek kaşığı kuru maya (12 gram)

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 adet küp şeker

  • 1 tatlı kaşığı top kekik

  • 2 dolu yemek kaşığı kabak çekirdeği içi (25 gram)

  • 2 dolu yemek kaşığı tuzsuz ayçekirdeği içi (25 gram)

  • 1 yemek kaşığı keten tohumu (10 gram)

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tarif:

Ilık su, maya, zeytinyağı, şeker, tuz ve unuderin bir kaba alınır karıştırılır ve 10 dk bekletilir. Kuru domates sıcak suda yumuşatılır ve dilimlenir. Domates, kekik ve tohumlar eklenir. Un yavaş yavaş eklenerek yoğurulur. Ele yapışmayan bir kıvam olacak. Daha sonra 30-40 dk mayalanması için oda sıcaklığında bekletilir. Evvelden ısıtılmış fırında 200 derecede 30-35 dk pişirilir. Birinci sıcağı gidince dilimlenir. 20 dilime bolup 1 dilimini, 1 dilim ekmek üzere düşürebilirsiniz+yağlıi tohumlar olduğunu unutmadan.

12. Ve YouTube trend listesine giren klasik ekmek tarifi

Malzemeler

  • 1,5 su bardaği ılık su

  • 1 paket toz maya(veya yarim paket yaş maya)

  • 1 tatli kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı şeker

  • 3,5-4 su bardağı un (dikkatli ekleyin lütfen)

Pişme Mühleti:
Önceden ısınmış alt üst ayar 230° Fırında yaklaşık 25/30 dakika pişecek.(Her fırın farklıdır pişme mühleti değişebilir.)

Ekmeğini Meskende Yap! İşte Koronavirüs Riski Olmadan Yapıp Keyifle Yiyebileceğiniz 12 Çeşit Ekmek Tanımı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin