Tarifleri okurken kokusu burnunuza gelecek
1. Parmaklarınızı yiyeceğiniz: Su Böreği
Su Böreği Tanımı:
Hamuru için:
-
4 su bardağı un
-
3 adet yumurta
-
Yarım su bardağı su
-
150 gram tereyağı
-
1 çay kaşığı tuz
Haşlamak için:
-
1 litre sıcak su
-
1 çay kaşığı tuz
-
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yağlamak için:
- 1 çay bardağızeytinyağı
İç harcı için:
-
Yarım kg beyaz peynir
-
1 demet maydanoz
Unu eleyerek kaba alın. Tuzu ekleyin. Unun ortasını elinizle havuz üzere açın. Yumurtayı kırıp, kenarlardan başlayarak un ve yumurtayı birbirine yedirin. Suyu azar azar ekleyin. Toparlanan hamuru tezgahınızın üzerine alın. Homojen bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru 10 eşit kesime ayırın. Unladığınız tezgahın üzerinde hamurları fırın tepsinizin boyutundan biraz daha büyük olacak formda açın. Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve zeytinyağını koyun. Kaynayan suya açtığınız hamurları sırayla ek edin. Daima denetim edip yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın. İç harç için peyniri çatalla ezin ve maydanozu incecik kıyın. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Haşladığınız hamurlardan birini bir tepsinin tabanına yayın. Üzerini zeytinyağının bir kısmı ile yağlayın. Hazırladığınız iç harçtan üzerine dökün. Kalan hamur kesimlerini ortalarını yağlayıp iç harç koyarak birebir halde üst üste dizin. Evvelden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 60 dakika pişirin.
2. Yerken börekçi açmayı düşüneceğiniz: Patatesli Kol Böreği
Patatesli Kol Böreği Tanımı:
-
5 su bardağı un
-
1 yumurta
-
2 su bardağı su
-
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
-
1,5 tatlı kaşığı tuz
-
1 paket kuru maya
-
1 çay bardağı sıvı yağ (Yufkalara sürmek için.)
İç harcı için:
-
1 kg patates
-
2 adet soğan
-
4 yemek kaşığı sıvı yağ
-
Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:
-
Yumurta Sarısı
-
1 yemek kaşığı tereyağı
-
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir kabın içerisine unu, yumurtayı, tuzu, yağı ve mayayı ekleyin. Üzerine azar azar suyunu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Uygunca yoğurduktan sonra üzerini kapatın ve 30-35 dakika mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanırken patatesleri haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile kavurun. Patatesleri soğanın üzerine ekleyerek ezin ve birlikte kavurun. Baharatlarını ek edin, ocaktan alıp soğumaya bırakın. Mayalanan hamuru 5 eşit kesime bölün. Teker teker açın. Açtığınız yufkaya sıvı yağ sürün ve içine hazırladığınız harcınızdan ekleyin. Hamuru rulo haline getirin. Yağladığınız tepsiye kıvırarak yerleştirin. Öbür hamurları da tıpkı halde hazırlayıp tepsideki hamurun bitiş yerinden devam ederek yuvarlak form oluşturun. Tereyağını eritin, sıvı yağı ekleyin. Soğuduktan sonra içine yumurta sarısını ekleyin ve börek hamurunuzun üzerine sürün. Evvelden ısıttığınız 180 derece fırında kızarıncaya kadar (yaklaşık 50 dakika) pişirin.
3. Her çeşidi farklı hoş: Kıymalı Boşnak Böreği
Kıymalı Boşnak Böreği Tanımı:
-
8 su bardağı un
-
2 tatlı kaşığı tuz
-
3 su bardağı su
-
Yarım kilogram kıyma
-
2 kuru soğan
-
Tuz
-
Karabiber
-
Sıvı yağ
Hamuru açmak için:
-
125 gr tereyağı
-
1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
Bir kabın içerisine ılık suyu koyduktan sonra üzerine azar azar un ve tuz ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edin. Düzgünce yoğurduktan sonra üzerini bir bez ile kapatın ve 20-30 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu sırada bir tavanın içerisine az sıvı yağ ekleyerek üzerine ince ince doğradığınız soğanları atıp kavurun. Daha sonra kıymayı, tuzu ve baharatları ekleyerek kıymanızı kavurun. Dinlendirdiğiniz hamuru 4 eşit kesime bölün. Yuvarlayıp merdane ile açın. Daha sonra erittiğiniz tereyağı ile sıvı yağı birleştirin ve hamurunuzu yağlayarak elinizle incecik bir yufka elde edene kadar açın. İçerisine kıyma yayın ve hamuru bir ucundan başlayarak yuvarlayın. Yağladığınız tepsiye rulo haline getirdiğiniz hamurları yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 200 derecede altı üstü kızarana kadar pişirin.
4. Kokusu bütün meskeni saracak: Ispanaklı Gül Böreği
Ispanaklı Gül Böreği Tanımı:
Hamur için;
-
5 su bardağı un
-
1 yumurta
-
2 su bardağı su
-
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
-
1,5 tatlı kaşığı tuz
-
1 paket kuru maya
-
1 çay bardağı sıvı yağ
İç Harcı için;
-
2 bağ ıspanak
-
2 adet orta uzunluk soğan
-
1 su bardağı lor peynir
-
1 çay bardağı zeytinyağı
-
Tuz
-
Karabiber
-
Çörekotu
Üzeri için:
-
Yumurta Sarısı
-
1 yemek kaşığı tereyağı
-
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir kabın içerisine unu, yumurtayı, tuzu, yağı ve mayayı ekleyin. Üzerine azar azar suyunu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yeterlice yoğurduktan sonra üzerini kapatın ve 30-35 dakika mayalanmaya bırakın. Tavaya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Daha sonra ince ince kıydığınız ıspanakları ek edin ve suyunu salıp çekene kadar pişirin. Tuzunu ve karabiberini ek edip ocaktan alın. Soğuduktan sonra lor peyniri ek ederek karıştırın. Mayalanan hamuru 12 eşit kesime bölün. Teker teker açın. Açtığınız yufkaya sıvı yağ sürün ve içine hazırladığınız harcınızdan ekleyin. Hamuru rulo haline getirin. Yağladığınız tepsiye kıvırarak yerleştirin. Öbür hamurları için de birebir süreci tekrarlayın. Tereyağını eritin, sıvı yağı ekleyin. Soğuduktan sonra içine yumurta sarısını ekleyin ve börek hamurunuzun üzerine sürün. Evvelce ısıttığınız 180 derece fırında kızarıncaya kadar (yaklaşık 50 dakika) pişirin.
5. Pırasa sevmeyen bile bayılacak: Pırasalı Arnavut Böreği
Pırasalı Arnavut Böreği Tanımı:
-
1 kilo pırasa
-
Tuz
-
Karabiber
-
6 bardak un
-
Su
-
Tereyağı
-
Sıvı yağ
Pırasaları doğrayın ve tuz ve karabiber ile birlikte tavada soteleyin. Dilerseniz pırasanın içerisine taze soğan ve taze otlar da ekleyerek harcınızı zenginleştirebilirsiniz. Bu sırada 6 bardak una alabildiği kadar su ekleyin. Suyu yavaş yavaş ek etmeniz hamurunuzun topaklanmasına pürüz olacaktır. Hamurunuzun ele yapışmaması lazım. Hamurunuzu yoğururken içine tuz da ekleyin ve 1-2 saat dinlenmeye bırakın. Her hamur işinde olduğu üzere bu tanımda de hamuru dinlendirmek çok kıymetli. Dinlenen hamur dilediğiniz biçimde kabaracak ve kat kat açılacaktır. Dinlenen hamurlarınızı evvel 2 modüle, akabinde her bir parçayı 15 kesime bölün. Böldüğünüz her bir parçayı oklava ile açın. Dilerseniz oklava yerine ellerinizi kullanabilirsiniz. Birinci 16 katı açtıktan sonra, her katın ortasına eritilmiş tereyağı sürerek fırın tepsinizin içine alın. Eritilmiş tereyağı bütün hamurların kat kat açılmasını ve böreğin çıtırlığını sağlayacak. 16. kata hazırladığınız pırasalı karışımı boşaltın. Üzerine birebir formda 14 kat daha yapın. Katların pişerken açılmaması için fırına vermeden evvel kenarlarını katlayarak düzeltin. 170 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Afiyet olsun.
6. Sıcak yenmesi makbul: Çi Börek
Çi Börek Tanımı:
Hamuru için;
-
2 SB un
-
1/2-3/4 SB su
-
1 TK tuz
İçi için;
-
300 gr kıyma
-
1 rendelenmiş soğan
-
1/2 TK tuz
-
1 TK karabiber
-
1/4 SB su
Kıyma, soğan, tuz, karabiber ve suyu güzelce yoğurun. Un, su ve tuzu yoğurup ele yapışmayan bir hamur elde edin. Sonrasında hamuru ince halde açıp tatlı tabağı büyüklüğünde kesin ve içine 1- 1,5 YK kıymalı harçtan koyup kapatın ve kenarlarını hamur kesici ya da tencere kapağı ile kesip kızgın yağda pişirin.
7. Hatay'ın meşhur: Kaytaz Böreği
Kaytaz Böreği Tanımı:
Hamuru için;
-
300 gr un (3 su bardağı)
-
Yarım tatlı kaşığı yaş maya
-
1 çay kaşığı şeker
-
1 çay kaşığı tuz
-
200 ml su
İç harcı için;
-
400 gr dana kıyma
-
2 adet orta uzunluk soğan
-
1 yemek kaşığı domates salçası
-
Kimyon
-
Tuz
-
Karabiber
Mayayı yarım bardak ılık suyun içinde eritin. Unu ve tuzu bir kaba alıp ortasında çukur oluşturarak şekeri dökün. Su ile açtığınız mayayı şekerin üzerine döküp 2-3 dakika kadar bekleyin ve sonra yoğurun. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelince üzerini kapatıp yarım saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 15 adet bezeye ayırıp üzerine bez serip 10-15 dakika daha dinlendirin. İç harç için soğanları incecik doğrayıp başka materyallerle birlikte bir kapta karıştırın. Hamur bezelerini sırayla üzerine biraz yağ gezdirip unladığınız tezgahta açın. Kenarından kıvırarak çanak halini verin. Hazırladığınız iç harcı hamurlara paylaştırın. 190 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin.
8. Yemeği de böreği de nefis: Yeşil Mercimekli Börek
Yeşil Mercimekli Börek Tanımı:
Hamuru için;
-
5 su bardağı un
-
1 yumurta
-
2 su bardağı su
-
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
-
1,5 tatlı kaşığı tuz
-
1 paket kuru maya
-
1 çay bardağı sıvı yağ
İç harcı için;
-
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
-
1 adet soğan
-
1 tatlı kaşığı biber salçası
-
1 tatlı kaşığı domates salçası
-
Karabiber
-
Pul biber
-
Tuz
Üzeri için:
-
Yumurta Sarısı
-
1 yemek kaşığı tereyağı
-
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir kabın içerisine unu, yumurtayı, tuzu, yağı ve mayayı ekleyin. Üzerine azar azar suyunu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Uygunca yoğurduktan sonra üzerini kapatın ve 30-35 dakika mayalanmaya bırakın.Tavaya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun.Salçayı, haşlanmış mercimeği ve baharatları ekleyip biraz kavurduktan sonra ocaktan alın. Mayalanan hamuru avuç içinize sığacak kadar bezeler halinde eşit modüllere bölün. Teker teker açın. Açtığınız yufkaya sıvı yağ sürün ve içine hazırladığınız harcınızdan ekleyin. Yufkaları içe hakikat kıvırarak rulo biçiminde sarın. Başka hamurları için de birebir süreci tekrarlayın. Tereyağını eritin, sıvı yağı ekleyin. Soğuduktan sonra içine yumurta sarısını ekleyin ve börek hamurunuzun üzerine sürün. Evvelden ısıttığınız 180 derece fırında kızarıncaya kadar (yaklaşık 35 dakika) pişirin.
9. Tatlı börek olmaz diyenlere: Kürt (Küt) Böreği
Kürt Böreği Tanımı:
-
4,5 su bardağı un
-
2 adet yumurta
-
1 çay bardağı yoğurt
-
250 gram tere yağ
-
1 paket kabartma tozu
-
1 çay bardağı zeytin yağ
-
Bir çimdik tuz
-
Bir paket pudra şekeri
Geniş bir yoğurma kabında unun ortasını açıp yoğurt, yumurta, ve zeytin yağ dökün. Unun üzerine kabartma tozu ile tuzu serpin. Akabinde hamuru en az 10 dakika yoğurun. Hamur sert olursa su eği ile kıvamını ayarlayın. Hazır olan hamuru elimizin içinde yuvarlayarak beze halinde 20 modüle bölün ve üzerine nemli bir bez koyarak yarım saat dinlendirin. Her birini farklı başka tepsi büyüklüğünde açarak yufka haline getirin. Tepsinin tabanına ve ortalarına yumuşatılmış tereyağ sürerek yufkaları üst üste fırın tepsisine döşeyin ve en üst yufkayı da yağladıktan sonra böreği dilimleyerek 180 dereceye ayarlı evvelden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen kürt böreğini fırından çıkarın ve ılındıktan sonra üzerine çokça pudra şekeri serpip servis edin.
10. Adeta bayram tatlısı: Laz Böreği
Laz Böreği Tanımı:
-
8 çorba kaşığı un
-
1 çorba kaşığı margarin
-
2 çorba kaşığı sıvı yağ
-
1 adet yumurta
-
2 çorba kaşığı yoğurt
-
1 çay kaşığı silme tuz
-
2 çorba kaşığı kabartma tozu
-
2 çorba kaşığı süt
Muhallebi için:
-
1 çorba kaşığı buğday unu
-
4 çorba kaşığı elenmiş mısır unu
-
4 adet yumurta
-
3 su bardağı süt
-
3 su bardağı toz şeker
Üzeri için:
-
10 çorba kaşığı tereyağı
-
1 çorba kaşığı sıvı yağ
-
3 çay kaşığı karabiber
Şerbeti için:
-
2 su bardağı su
-
1 su bardağı toz şeker
Hamur materyalini, kulak göğsü yumuşaklığında yoğurup, 10 modül koparın. Nişastayla yufka halinde açın. 1 çorba kaşığı tereyağını eritip orta uzunluk yuvarlak tepsiye yayın. Yufkalardan 5 adedini yağlanmış tepsiye üst üste yerleştirin. Muhallebi için 4 adet yumurtayı çırpın. Toz şekeri, buğday unu ve mısır ununu ekleyin. Sütü karıştırarak ekleyin. Kısık ateşte, muhallebi halini alana dek pişirin. Ilınan muhallebiyi, yufkaların üzerine yayın. 10 çorba kaşığı tereyağını 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile kızdırın. Yarısını muhallebinin üzerine gezdirin. Karabiberi serpin. Artan 5 adet yufkayı karabiberli muhallebinin üzerine yerleştirin. Yufka fazlalığını içeri katlayın. Artan tereyağını üzerine gezdirin. Fırında pembeleştirin. Şerbet gerecini kaynatın. Fırından çıkan laz böreğinin üzerine, ılık şerbet dökün.
11. İlla hamurumu kendim açarım diyenlere El Açması Patlıcanlı Börek vs Ben hamur açmakla uğraşamam diyorsanız Tavuklu Börek
El Açması Patlıcanlı Börek Tanımı:
-
2 SB ılık su
-
1/4 TK kuru maya
-
2 TK tuz
-
Alabildiği kadar un
-
1/2 SB tereyağı
İç materyal için;
-
4 patlıcan
-
1 kuru soğan
-
3 yeşil biber
-
1 SB doğranmış domates
-
Tuz
-
Karabiber
-
Pulbiber
Derin bir kabın içinde ılık su, tuz ve mayayı karıştırın. Üzerine unu azar var ek edin. Hamuru güzelce yoğurduktan sonra 30 dakika dinlendirin. Bu sırada iç harcı hazırlayın. Soğanı ve biberi küçük doğrayıp kavurun. Patlıcanları şerit halinde soyun ve küp küp doğrayıp tavada kavurun. Patlıcanlar pişmeye başlayınca domatesi ve baharatlarını ekleyip güzelce pişirin. Dinlenen hamuru 20 eşit kesime bölün ve her bir parçayı elinizle açıp üzerine yağ sürüp 15 dakika üzeri kapalı biçimde bekletin. Fırın tepsisini yağlayın. Hamuru elinizde açıp tepsiye dizin. 3 kat hamur 1 kat harç olacak halde tepsiye hamuru dizin. Fırına vermeden evvel dilimleyin ve kalan yağı üzerine sürün. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Baklava Yufkasından Tavuklu Börek Tanımı:
-
3-4 kesim kemiksiz tavuk kalça
-
1 adet kırmızı biber
-
1 adet yeşil Biber
-
1 adet soğan
-
12 adet baklava yufkası
-
2 YK yoğurt
-
1/2 SB soda
-
3 YK sıvı yağ
-
Fajita baharatı
-
1 yumurta sarısı
Tavukları kızgın yağda pişirin. Üzerine biberleri, akabinde soğanı ekleyip karıştırın. Fajita baharatını ekleyip biraz daha pişirip ılınmaya bırakın. Yağladığınız kalıbın en altına 2 kat yufkayı serin. İçine yağ, soda ve yoğurt karışımından sürüp 2 kat daha yufka serin. Tavukları koyun. Bu süreci harç bitene kadar tekrarlayın. Son kesimleri kapatıp üstüne yumurta sarısı sürün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Bayram hazırlıkları başlamışken bu içeriklerde size yardımcı olabilir
Bayramı Bayram Yapan Birbirinden Lezzetli 15 Şerbetli Tatlı Tarifi
Bayram Sofralarınızı Şenlendirecek Birbirinden Şahane 15 Etli Tarif
Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi