Bayram tatlısı dediğimizde akla birinci gelen şerbetli tatlı olsa da hem mevsimden ötürü hem de ağır bir tatlı olması sebebiyle sütlü tatlılar bu sene revaçta. Yapması daha kolay ve herkesin sevebileceği sütlü tatlı tanımlarını sizin için derledik. Düzgün bayramlar.
1. Şöyle havalı bir şeyler isterseniz: Sultan Sarması
Sultan Sarması Tanımı:
-
1 SB toz şeker
-
4 YK kakao
-
5 SB süt
-
1 SB un
-
5 YK nişasta
-
2 YK tereyağı
-
1 TK vanilin
-
2 SB hindistan cevizi
-
2 SB krem şanti
Süt, un, nişasta, şeker ve kakaoyu karıştırın. Ocaktan alırken tereyağı ve vanilini ekleyip karıştırın. Bir tepsiye hindistan cevizini dökün. Üzerine muhallebiyi döküp yayın. Soğuduktan sonra krem şantiyi sürün ve bir gece dolapta bekletin.
2. Efsaneleri kim sevmez: Fırın Sütlaç
Fırın Sütlaç Tanımı:
-
1 litre süt
-
1 su bardağı toz şeker
-
Yarım su bardağı pirinç
-
1 adet yumurta sarısı
-
2 yemek kaşığı buğday nişastası
-
2 su bardağı su
-
1 paket vanilin
Bir tencerenin içerisine sütü ve şekeri ekleyin. Çırpıcı yardımıyla şeker eriyene kadar çırpın ve kaynamaya bırakın. Pirinçleri farklı bir tencerede suyunu çekene kadar haşlayın. Kaynayan sütün içerisine vanilini ekleyin. Üzerine haşladığınız pirinçleri ekleyin. Daha sonra bir kabın içerisine nişasta, yumurta sarısı ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Bu karışıma kaynamakta olan sütten bir kepçe kadar ekleyin ve yavaş yavaş sütlaç tenceresine boşaltın. Kıvam alan sütlacı pişirme kaplarına doldurun ve fırın tepsisine dizin. Pişirme kaplarının yarısına kadar tepsi tabanını su ile doldurun. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
3. İster sosla ister sade: Sütlü İrmik Tatlısı
Sütlü İrmik Tatlısı Tanımı:
-
1 kg süt
-
1 su bardağı irmik
-
7 yemek kaşığı toz şeker
-
1 paket vanilya
-
1 yemek kaşığı margarin
-
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
-
Tarçın
sütü, şekeri ve irmiği bir tencereye alıp kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kıvama geldiğinde margarin, vanilya ve hindistan cevizini ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Boza kıvamına geldiğinde ıslatılmış bir borcama döküp soğumasını bekliyoruz. Dilimleyip tarçın ekerek servis ediyoruz.
4. Kaşık kaşık hüpleteceksiniz: Keşkül
Keşkül Tanımı:
-
1 lt süt
-
1 su bardağı şeker
-
1 çay bardağı pirinç unu
-
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
-
3 yemek kaşığı toz badem
Malzemelerin tamamını tencereye alın. Sürekli karıştırarak yoğunlaşıp göz göz olana kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra servis kaselerinize alarak bir mühlet soğumasını bekleyin, üzerini süsleyin ve akabinde buzdolabında yeterlice soğutup servis yapabilirsiniz.
5. Olsa da yesek: Krem Karamel
Krem Karamel Tanımı:
Karamel için;
-
1 su bardağı şeker
-
1/4 su bardağı su
-
1 çimdik tuz
Kreması için;
-
4 adet yumurta
-
2 adet yumurta sarısı
-
1 bardak şeker
-
2 su bardağı süt
-
1/2 su bardağı krema
-
1/2 tatlı kaşığı vanilya
Şekeri, tuzu ve suyu kalın tabanlı bir sos tenceresine döküp kahverengi renk lana kadar pişirin. Pişirdikten sonra krem karamel kaplarına ya da sufle kaplarına karameli paylaştırın. Bir kabın içinde yumurta, şeker ve vanilyayı çırpın. Çırpılan karışımı süt ve krema ile karıştırıp ocakta 5-6 dakika pişirin ve tel süzgeçten süzün. Süzülen kremayı kaplara paylaştırıp, su dolu bir tepsi için evvelden ısıtılmış 170 derece fırında 45-50 dakika pişirin. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında bekletip, soğuk servis edin.
6. Hem sütlü hem şerbetli: Trileçe
Trileçe Tanımı:
Keki için;
-
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
-
4 adet yumurta
-
1. 5 su bardağı un
-
1 paket vanilya
-
2 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
-
3 su bardağı soğuk süt
-
Yarım su bardağı toz şeker
-
1 paket krema
Karameli için;
-
4 yemek kaşığı toz şeker
-
1 yemek kaşığı oda ısısında tereyağı
-
1 paket süt kreması
Keki için yumurta ve şekeri uygunca köpürene kadar çırpalım. Daha sonra öbür materyalleri ekleyip, güzelce karıştıralım. Kare borcama yahut küçük uzunluk bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip, tereyağı ile yağlayalım. 175 derecede 30 dakika pişirelim. Öteki bir tepsiye keki zıt çevirip, ılıyınca yağlı kağıdı çıkaralım. 10 dakika kadar şerbet materyallerini soğuk olarak mikserle çırpıp, güzelce köpürtelim ve dilimlediğimiz kekin üzerine dökelim ve 1-2 saat buzdolabında dinlendirelim. Karamel için şekeri bir tavaya alalım,hiç karıştırmadan ortada sağa sola tavayı bükerek erimesini bekleyelim. Rengi dönünce tereyağı ekleyip, tahta kaşıkla yandan ortaya hakikat karıştıralım. Kremayı da bu kademede karıştırarak ekleyip, güzelce harmanlanınca altını kapatalım. Bir dakika daha karıştırmaya devam edip, soğumaya bırakalım. Soğuyan şerbetli kekin üzerine soğuk karamel sos gezdirip, servis edelim.
7. Son yılların gözdesi: Çilekli Magnolia
Çilekli Magnolia Tanımı:
-
5 SB süt
-
4 YK un
-
1 YK nişasta
-
1/2 SB krema
-
3/4 SB şeker
-
1 TK vanilya
-
1 yumurta
-
1 SB bebe bisküvisi
-
1/4 SB fındık
-
Çilek
Yumurta, toz şeker, un, nişastayı karıştırın. Üzerine azar azar süt dökerek çırpın ve göz göz oluncaya kadar pişirin. Ocaktan aşırken vanilyayı ekleyip soğutun. Kremayı köpürene kadar çırpın. Soğuyan muhallebi ile birleştirin. Çilekleri doğrayın. Bisküvileri rondodan geçirin. Servis edeceğiniz kabın içine bebe bisküvisi, muhallebi, çilek ve fındığı dizin. Buzdolabında soğutup servis edin.
8. Masallara layık: Binbir Gece Tatlısı
Binbir Gece Tatlısı Tanımı:
-
1 çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
-
3 yemek kaşığı un,
-
3 su bardağı su
-
3 su bardağı süt
-
1 su bardağı toz şeker
-
1 yemek kaşığı un
-
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Bir tencerede pekmez, un ve suyu pürüzsüz olana kadar çırpın. Başka bir tencerede süt, toz şeker, un ve mısır nişastasını çırpıcı ile pürüzsüz homojen bir kıvam elde edene kadar çırpın. İkisini de farklı ocaklara koyun ve çırparak 10 dakika kadar kaynatın. Kare halindeki bir borcamı ıslatın ve içerisine sırasıyla iki karışımdan da birer kepçe halinde dökün. Bu halde tüm malzemeyi bitirin. Soğuduğunda üzerini streç sinema ile kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin. Sonraki gün bıçak yardımıyla dilimleyerek servis edebilirsiniz.
9. Yeni favoriniz olacak: Süt Helvası
Süt Helvası Tanımı:
-
120 gram tereyağı
-
3/4 SB un
-
2 YK nişasta
-
5 SB süt
-
1 yumurtanın sarısı
-
1 SB şeker
-
1 TK vanilin
Servis için:
- Fındık kırığı
Orta uzunluk sos tenceresine sütün yarısını ve şekeri döküp şeker eriyene kadar pişirin. İçerisine kalan sütü, nişastayı e yumurta sarısını ekleyip düzgünce çırpın. Sos tenceresini kenara alın. Öteki bir tencerede tereyağı ve unu kavurun. Üzerine sütlü karışımı döküp 5 dakika pişirin. Toprak kalıplara paylaştırın ve tepsiye dizin. Kapların yarısına kadar sıcak su döküp evvelden ısıtılmış yalnızca üst kısmı çalışan 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fındık ile servis edin.
10. Çocukların bayıldığı: Supangle
Supangle Tanımı:
-
1 litre süt
-
2.5 yemek kaşığı un
-
4 yemek kaşığı kakao
-
1 su bardağı şeker
-
50-60 gram bitter çikolata
-
1 yemek kaşığı tereyağı
Bir tencereye sütü koyun. Un, kakao ve toz şekeri ekleyin. Çırpıcı ile daima karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında bitter çikolatayı ve tereyağını koyun. Eridiklerinde ocaktan alın. Pürüzsüz bir kıvam için daima karıştırarak soğutun. Servis için kaselere alın.
11. Gözlerden kalpler çıkaracak: Fincan Tatlısı
Fincan Tatlısı Tanımı:
-
1 litre süt
-
2 Türk kahvesi fincanı un
-
3 Türk kahvesi fincanı şeker
-
1 paket vanilin
-
1 tatlı kaşığı tereyağı
-
1 su bardağı hindistan cevizi
Süt ,şeker ve un ocağa alınır muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince vanilya ve tereyağı eklenir karıştırılır. Fincanlar suyla çalkalanır ve muhallebiler ek edilir. Soğuyunca buzdolabına alıp 3-4 saat bekletilir. Fincanlar buzdolabından alındıktan sonra kenarlarına vurulup çıkartılır. Hindistan cevizine bulayıp servis edebilirsiniz.
12. Sütlü İtalyan Tatlısı: Panna Cotta
Panna Cotta Tanımı:
-
1,5 SB krema
-
1,5 SB süt
-
1 SB şeker
-
1 TK jelatin
-
1 paket vanilin
-
1/3 SB su
-
Sos için:
-
1 SB dondurulmuş meyve
-
1 YK limon suyu
-
5 YK toz şeker
Jelatini çok az su ile açın. Krema, süt, toz şeker, jelatin ve suyu çırparak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra içerisine varilini dökün. Panna cottayı dökeceğiniz kalıpların içerisini suyla ıslatın ve harcı dökün. 3-4 saat buzdolabında soğutun. Sos tenceresine dondurulmuş meyveyi, limon suyu ve şekeri döküp pişirin. Panna cottanın üzerine döküp servis edin.
13. Tarafını seç: Tavuk Göğsü vs Kazandibi
Kazandibi Tanımı:
-
5,5 SB süt
-
1 YK nişasta
-
1 SB un
-
1 SB şeker
-
2 YK tereyağı
-
1 paket vanilya
Vanilya ve tereyağı hariç bütün gereçleri tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar çırparak pişirin. Üzerine tereyağı ve vanilyayı döküp 3-4 dakika daha pişirin. Alüminyum bir tepsinin alt katmanına tereyağı sürün ve pudra şekeri eleyin. Üzerine muhallebiyi dökün ve ocakta eşit bi biçimde pişirin. Soğuduktan sonra 2 saat buzdolabında bekletip servis edin.
Tavuk Göğsü Tanımı:
-
5 SB süt
-
2 YK pirinç unu
-
2 YK buğday nişastası
-
3/4 SB şeker
-
1 adet tavuk göğsü
-
1 adet damla sakızı
-
2 YK tereyağı
-
1 paket vanilya
Tavuk göğsünü haşlayın ve tiftikleyin. Su dolu kasenin içine bekletin. Tencerenin içinde pirinç unu, nişasta, şeker, vanilya ve damla sakınızı üzerine süt ek ederek çırpın. Daha sonra ocağı açın ve karışımı pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve çırpıcı ile uygunca çırpın. İçerisine tiftiklenmiş tavuk etlerini serpin. Borcama döküp buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.
Bayram hazırlıkları yapmadan evvel bu içeriklere de göz atabilirsiniz
Bu Bayram Sevdiklerini Şımartmak İsteyenler İçin 11 Çikolatalı Atıştırmalık Tarif
Daha Sofraya Konmadan Bitecek Bayram Sofralarına Layık 11 El Açması Börek Tarifi
Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi