1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Aldığınız Taze Zerzevat ve Meyveleri Bozulmadan Son Zerresine Kadar Kullanmanın 10 Püf Noktası

Aldığınız Taze Zerzevat ve Meyveleri Bozulmadan Son Zerresine Kadar Kullanmanın 10 Püf Noktası

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Market alışverişlerimizi en aza indirdiğimiz bu günlerde elbet en büyük sıkıntılardan biri taze meyve ve sebzeler oldu. Çok alsan bozuluyor e bir de esasen meskene getirdiğimiz her şeyi yıkayıp yerleştirdiğimiz için taze kalma müddeti daha da azalıyor.  Çokça aldığımız ve adeta bozulma süratiyle yarıştığımız bu eserlerden nasıl daha fazla randıman alabiliriz gelin bakalım…

Not: Şayet meyve ve sebzeler tazeliğini kaybetmeye başlamışsa üzülmeyin! Sizin için unsurların altına o eserden çokça kullanarak yapabileceğiniz birer tanım bıraktım 

1. Domatesleri küp küp doğrayarak yahut rendeleyerek buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atabilirsiniz. Böylelikle yemek yaparken buzluktan çıkarıp kullanabilirsiniz. Ya da domatesleri salça ve ketçap yaparak tüketebilirsiniz.

Şöyle yayına kruton ve rende kaşar peyniri ile ne de hoş oluyor!

Közlenmiş Domates Çorbası Tanımı:

  • 4-5 domates

  • 1 kapya biber

  • 2 adet kuru soğan

  • 3 diş sarımsak

  • 2 SB su

  • 1 SB tavuk/et/sebze suyu

  • 1 TK salça

  • 1/3 SB süt

  • Tuz

  • Karabiber

  • Kekik

  • 1 tutam şeker

Üzeri için:

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

Fırın tepsisine ikiye kesilmiş domates, halka hakka doğranmış soğan, sarımsak, ortadan ikiye kesilmiş kapya biberi sıralayın. Üstüne baharatları serpin. Evvelce ısıtılmış 190 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Tepsideki materyalleri tencereye alın. Üzerine kalan gereçleri ekleyip ocakta 15 dakika pişirin. Ocaktan almadan evvel blenderdan geçirip kaşar peyniri ile servis edin.

2. Taze yeşillikleri sirkeli su ile yeterlice yıkadıktan sonra saplarının fazlasını alarak kağıt havlu üzerine alıp suyunu süzmesi için bekletin. Suyu uygunca süzüldükten sonra fırın tepsisine dizip 60 derece yarım saatte kurutabilir ya da pak bir bez üstüne alıp güneşte 2-3 gün bekletebilirsiniz.

Özellikle makarna ve antrikota çok yakışıyor!

Pesto Sos Tanımı:

  • 1 bağ fesleğen

  • 3 diş sarımsak 

  • 1 çay bardağı zeytinyağı

  • 1 paket dolmalık fıstık

  • 1 yemek kaşığı parmesan peyniri

  • Karabiber

  • Tuz 

Fesleğenleri yıkayıp, mutfak robotuna ek edin. Akabinde sarımsak, zeytinyağı, fıstık, baharatlar ve parmesan peynirini ek edin. Püre kıvamına gelene kadar robotta çekip, servis edin.

3. Marketten muz alırken biraz bonkör davranmış olmanız sizi üzmesin. Muzları kabuklarından ayırıp buzluğa atabilir ve smoothie, muzlu süt üzere tanımlarda çıkarıp kullanabilirsiniz. Ayrıyeten muzları ince ince dilimleyerek fırında muz cipsi yapabilirsiniz.

Kararmış muzlarla yapılabilecek şahane tanımlardan biri:

Muzlu Kek Tanımı:

  • 3 adet kararmış muz

  • 2 su bardağı un

  • 1 su bardağı şeker

  • 2 adet yumurta

  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ

  • 1/2 çay bardağı süt

  • 1/2 su bardağı kırık fındık

  • 1 paket sütlü çikolata

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

Kararmış muzları bir kalıbın içinde çatal yardımıyla ezin. Yumurtaları ekleyerek düzgünce karıştırın. Daha sonra şekeri ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Başka bir kapta unu, vanilyayı ve kabartma tozunu karıştırın. Hazırladığınız kuru karışımının yarısını muzlu karışıma ekleyerek yedirene kadar karıştırın. Sıvı yağı,sütü ve kalan kuru karışımı ekleyerek güzelce karıştırın. Kek kalıbınızı yağladıktan sonra karışımın yarısını içine dökün. Üzerine, bıçak yardımıyla ufak kesimler haline getirdiğiniz çikolataları ve fındıkları serpiştirin. Son olarak kalan karışımı üzerine ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45 dakika pişirin.

4. Herkesin bayılarak yediği çilek, oldu ki çok geldi ve bozulacak diye kaygılısınız. Panik yok! Çilekleri tatlılarda kullanmak için püre yapıp pişirebilirsiniz. Buzluğa atıp dondurabilir ve ne vakit isterseniz kullanabilirsiniz. Ya da kurutarak istediğiniz vakit yiyebilirsiniz. Bilhassa kahvaltılık gevrek-süt-kurutulmuş çilek üçlüsünü kesinlikle deneyin.

Tek seferde çokça çilek kullanmanın en güzel yolu!

Çilekli Tart Tarifi:

Tart için;

  • 1,5 SB un

  • 175 gr tereyağı

  • 6 YK pudra şekeri

  • 1 yumurta

  • 1 çimdik tuz

  • 1 paket vanilin

Kreması için:

  • 2 SB krema

  • 1 paket vanilin

  • 5 YK pudra şekeri

  • 1 YK limon kabuğu

Kaplaması için:

  • Çilek

  • Jöle

Tabanı için soğuk tereyağı, un, vanilin, tuz ve şekeri kırıntı olana kadar rondoda karıştırın sonrasında içine bir çırpılmış yumurta ek edin. En az 30 dk buzdolabında bekletin. Hamuru açıp tart kalıbına koyun ve çatalla delin. Tekrar buzdolabında 30 dk bekletin. Sonrasında üzerine bakliyat ya da tart tartısı koyup  180 derece fırında 15 dk pişirin üzerini açıp 5 dk daha pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Bu esnada krema için gerekli gereçleri çırpın. Tartın üzerinin kaplayın ve dilimlenmiş çilekleri dizin. Çilekler kararmasın diye jöle sürüp servis edin.

5. Patlıcanın en sevilen ve en pratik saklama metodu elbet közlemek. Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyup ister kavanozda ister buzdolabı poşetlerinde buzluğa koyarak koruma edebilirsiniz.

KARNIYARIK

  • 250 gram kıyma

  • 6 adet patlıcan

  • 1 soğan

  • 2 adet domates rendesi

  • 1 YK acı biber salçası

  • 4 adet yeşil biber

  • 4 diş sarımsak

  • Tuz

  • Karabiber

  • Pul biber

  • Sıvı yağ

Sosu için:

  • 1 YK domates salçası

  • 1 diş sarımsak

  • 1 SB sıcak su

Patlıcanları alacalı soyun. Tuzlu suyun içnde acı çıkana kadar 30 dakika bekletin. Uygunca kurulayın ve tavada kızartın. Yemeklik doğranan soğanı soteleyin. Üzerine kıymayı ve biberleri ekleyin. Kıyma pişmeye yakın salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Kalan materyalleri de ek edip 5 dakika pişirin. Borcama patlıcanları yerleştirin. Ortasını açıp kıymalı harçtan dökün. Sos için gerekli materyalleri karıştırın ve borcama dökün. Evvelce ısıtılmış 165 derece fırında 22-23 dakika pişirin.

6. Bir sürü yararı olan ananası oldu ki bitiremezsiniz bozulacak diye korkmayın. Şipşak bir dondurma yaparak buzluğa atabilir yahut suyunu sıkıp buzluğa atabilirsiniz. Hatta ve hatta kabuğunu yeşil çay ile demleyip harika bir bitki çayının tadına varabilirsiniz.

Islak keklere bayılanlar koşun buraya!

Ananaslı Kek Tanımı:

2 su bardağı Un
1 tatlı kaşığı Kabartma Tozu
Yarım su bardağı Tereyağı
3/4 su bardağı Esmer Şeker
1/4 su bardağı Beyaz Şeker
1 adet Yumurta
2 yemek kaşığı Yoğurt
Yarım su bardağı Süt
1/4 su bardağı Ananas Suyu
2 yemek kaşığı Tereyağı
2 yemek kaşığı Esmer Şeker
Ananas
Kiraz Şekeri

Un ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın. Öteki bir kapta tereyağı, beyaz şeker ve esmer şekeri mikserle çırpın. Üzerine yumurta, yoğurt, süt ve ananas suyunu ekleyip karıştırın. Hazırladığınız kuru gereçleri de ekleyip karıştırmaya devam edin. Kelepçeli fırın kalıbının içine tereyağı ve esmer şeker sürün. Evvel ananasları, akabinde boş kalan yerlere kiraz şekerlerini yerleştirip, kek harcınızı dökün. 180 derece fırında 40-48 dakika pişirin.

7. Dolmalık biberleri temizleyip ipe asarak kurutup bol bol kuru dolma yapabileceğiniz üzere közleyip buzlukta da saklayabilirsiniz. Bunlar dışında jülyen yahut küp küp doğrayarak yemekleriniz için buzlukta hazır bekletebilirsiniz.

Renkli dolmalık biberlerin en hoş hali…

Tavuk Fajita Tanımı:

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı kekik

  • 1 çay kaşığı kimyon

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu

  • 1 çay kaşığı toz biber

  • 2 dilim tavuk göğsü

  • 1-2 adet kırmızı biber

  • 1-2 adet yeşil biber

  • 1-2 adet sarı biber

  • 1 adet soğan

Büyük bir kapta yağ, baharatları ve julyen doğradığınız tavukları birleştirin. Marinasyon için 2-3 saat buzdolabında bekletin. Büyük bir tavada, julyen doğradığınız biberleri ve yemeklik doğradığınız soğanı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile soteleyin. Sotelediğiniz biberleri ve soğanı tavadan alın. Tıpkı tavaya marine ettiğiniz tavuk karışımını ek edin. 5-6 dakika orta-yüksek ateşte pişirin. Biber karışımını tavaya geri koyun. Birkaç dakika daha soteleyin ve ocaktan alın.

8. Son yıllarda buzluklarda daha çok yer etmeye başlayan kırmızı meyvelerin yakışmadığı bir tanım yok desek yanlış olmaz. Mevsiminde aldığınız kırmızı meyveleri yıkayıp temizleyerek dondurun. Tek seçenek dondurmak değil olağan ki. Püre yaparak, suyunu sıkarak ya da pişirerek sos yapıp saklayabilirsiniz. Süreç tamamsa bir sonraki döneme kadar buzluktaki meyvelerle gelsin pastalar, frozenlar, cheesecakeler…

Her çeşidi parmak yediren cheesecake bu sefer farklı güzel!

Kırmızı Meyveli CheesecakeTarifi:

Taban için:

  • 1.5 paket yulaflı bisküvi

  • 2 YK tereyağı, eritilmiş

  • 2 YK su

Cheesecake kreması için:

  • 1 SB krema

  • 2 SB labne

  • 1 SB toz şeker

  • 3 yumurta

2 YK un

  • 1 paket vanilin

Üzeri için:

  • Yaban mersini

  • Frambuaz

  • Vişne

  • Çilek

  • Böğürtlen

Bisküvi, tereyağı ve suyu blenderdan geçirin. Kelepçeli kalıbın etrafını tereyağı ile yağlayın. Karışımı kalıbının tabanına yayın. Karıştırma kabında labne ve şekeri çırpın. Krema, vanilin, un ve yumurtayı sırayla ekleyip karıştırın. Harcı kalıba dökün ve evvelce ısıtılmış 160 derece fırında 55 dakika pişirin. Üzeri için meyveleri yıkayıp istediğiniz üzere doğrayarak süsleyin.

9. Bezelye, fasulye ve bamya üzere mevsimlik zerzevatları pişirip konserveleyerek ya da ayıklayıp dondurarak her mevsim kolundan koparılmış kadar hoş eserlerle süper yemekler yapabilirsiniz.

Bezelyenin pirinçle olan birlikteliği hem gözlere hem damaklara şölen yaşatacak.

Bezelyeli Pilav Tanımı:

  • 2 SB pirinç

  • 2 YK tereyağ

  • 1 YK zeytinyağ

  • 1 SB haşlanmış bezelye

  • Tuz

Pirinci vaktiniz varsa ılık, tuzlu suda yarım saat bekletin. Pirinci süzüp bol suda nişastası gidene kadar yıkayın. Tereyağını ve zeytinyağı tencereye alın. Yağ eridikten sonra pirinci koyup kavurun. Suyunu ekleyip kaynamasını bekleyin. Kanayan pirinçlere bezelyeyi ekleyin. Ocağı kısığa alın. Tencerenin ağzını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra kağıt havlu ya da pak bir mutfak bezini tencere kapağının altına koyun ve pilavı demlenmeye bırakın.

10. Dolapta kıyıda köşede kalan elmaları rendeleyip tarçın ve şeker ile pişirip bir kavanoz içinde buzdolabında saklayarak canınız tatlı istediği an kullanabilirsiniz. İster elmalı tart ister elmalı kurabiye ister elmalı crumble… Elmaların sayısı çoksa çocukluğunuza dönüp elma şekeri yapabilir ve uzun müddete yayarak tüketebilirsiniz.

'Dolaptaki elma ekşi ve ben zati tatlı sevmem diyenlere'…

Zeytinyağlı Elma Dolması Tanımı: 

  • 4-5 ekşi elma

  • 6 YK pirinç

  • 2 YK dolmalık fıstık

  • 2 YK kuş üzümü

  • 3 YK zeytinyağı

  • 1 soğan

  • 1 YK kıyılmış maydanoz

  • 1 YK taze nane

  • 1 limonun suyu

  • Tuz

  • 1 çimdik şeker

  • 1/3 TK tarçın

  • 1/4 TK yeni bahar

  • Su

Pirinci güzelce yıkayın. Soğanı yemeklik küp küp doğrayın. Tavada kavurun. Hafif pembeleşince dolmalık fıstığı ekleyin. 1-2 dakika sonra pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra baharatları, şekeri, kuş üzümü, limon suyu ve yarım bardak suyu ek edip pirinci kısık ateşte pişirin. Ocağın altını kapatınca yeşillikleri ekleyin. Elmanın üst kısmını kapak olacak halde kesin. İçini dikkatlice oyun ve temizleyin. Elmaların içini pirinçle doldurun, kapağını kapatıp fırın kabına dizin. Fırın kabını  içine 1 su bardağı su ek edin ve evvelce ısıtılmış 175 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

Aldığınız Taze Zerzevat ve Meyveleri Bozulmadan Son Zerresine Kadar Kullanmanın 10 Püf Noktası
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin