1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Bol Bol Aldığınız Kuru Soğanları Sofranızın Favorisi Yapacak 11 Hoş Tanım

Bol Bol Aldığınız Kuru Soğanları Sofranızın Favorisi Yapacak 11 Hoş Tanım

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mutfak alışverişi yapma sıklığımızı en aza düşürdüğümüz bu günlerde çokça aldığımız soğanları değerlendirmenin yolu bu tanımlardan geçiyor  Soğanın başrol oynadığı bu tanımlara bayılacaksınız!

1. Soğan Çorbası Tarifi

Malzemeler;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 4-5 adet kuru soğan

  • 1/2 çay kaşığı toz beyaz şeker

  • 1/2 çay kaşığı tuz

  • 1/2 çay kaşığı karabiber

  • 2 yemek kaşığı un

  • 6 su bardağı et suyu

  • 1 bütün defne yaprağı

Üzeri için;

  • 5-6 dilim ekmek

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Orta ateşte tereyağını büyük bir tencerede eritin. Yarım ay biçiminde doğranmış soğanları ve şekeri ekleyin. Soğanlar yumuşayana kadar yavaşça kızarana ve karamelize olana kadar pişirin. Soğanlar karamelize olunca sirkeyi ekleyin. Tuz, karabiber ve unu ekleyin ve 1 dakika karıştırarak pişirin. Et suyunu ve defne yaprağını ekleyin. Kaynama noktasına getirmek için ısıyı artırın. Kaynadıktan sonra sıcaklığı orta-düşük düzeye düşürün ve 30 dakika pişirin. Ekmek dilimlerini bir fırın tepsisine yerleştirin ve yavaşça kızarana kadar pişirin. Isıya güçlü çorba kaselerine çorba koyun. Üzerine ısıttığınız ekmek dilimlerinden birer tane ekleyin. Son olarak rendelediğiniz kaşar peynirini ek edin ve 200 derecede kaşar peyniri eriyene kadar pişirin.

2. Soğanlı Şehriye Çorbası Tarifi

  • 6 Su bardağı et suyu

  • 2 Adet Soğan

  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

  • 1 Çorba kaşığı un

  • 4 Çorba kaşığı arpa şehriye

  • Tuz , Karabiber

Yağ ile evvel doğranmış soğanı çorba tenceresinde yavaşça kavurun. Sonra Un ek edilip 1-2 kere karıştırın. Et suyu koyun. Kaynayınca şehriye serperek ilave edilir. Ateş Azaltılarak şehriyeler büyüyüp yumuşayıncaya kadar orta ateşe pişirilir. Tuz ve karabiber serpin. Afiyet olsun.

3. Soğan Kebabı Tarifi

  • 1 kilo ufak soğan

  • 300 gram az yağlı kıyma

  • 1/2 TK karabiber

  • 1 TK kırmızı toz biber

  • 1 TK Tuz

Sosu içi:

  • 1/4 SB nar ekşisi

  • 1 YK domates salçası

  • 1 SB su

Kıyma, tuz, karabiber ve kırmızı biberi 4-5 dakika yoğurun. Soğan sayısı kadar bezelere ayırın. Soğanın kök kısmını kesin ve soyun. Tam ortasından kesikler atıp köfteleri sıkıştırın ve tepsiye dizin. Evvelce ısıtılmış 220 derece fırında soğanlar hafif esmerleşene kadar pişirin. Sos için gerekli gereçleri karıştırın. Soğanların üzerine sosu gezdirin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve 12-13 dakika daha pişirin.

4. Peynirli Soğan Halkası Tarifi

  • 1 büyük soğan

  • 3-4 dilim kaşar peyniri

  • 2 SB un

  • 3 yumurta

  • 2 SB ekmek kırıntısı

  • Yağ

  • Domatesli sarımsaklı sos

Soğanları soyun ve 1 cm kalınlığında halka halinde doğrayın. Kaşarları soğan halkalarının ortasına sığacak formda dilimleyin. Soğan halkaları ortasındaki boşlukları peynirle doldurun. Buzlukta 1 saat bekletin. Daha sonra yumurtaları çırpın. Halkaları birinci olarak una sonrasında yumurtaya daha sonra ekmek kırıntısına bulayın. Sonra tekrar yumurtaya ve ekmek kırıntısına bulayın. Derin yağda kızartın. Domatesli sarımsaklı sos ile servis edin.

5. Soğanlı ve Biberiyeli Focaccia Tarifi

  • 3.5 SB un

  • 1.5 SB ılık su

  • 1 paket (11 gr) instant maya

  • 1 YK toz şeker

  • 3 ÇK tuz

Yağlamak için:

  • 1 ÇB zeytinyağı

  • 1 TK biberiye

Üzeri için:

  • 3-4 kol taze biberiye

  • 1 adet  soğan

Unu derin kaba eleyin. Ortasını çukur formunda açıp maya, şeker ve tuzu ekleyin. Azar azar ılık su ekleyerek ele yapışır kıvamda bir hamur yoğurun. Hamuru içi yağlanmış bir cam kaseye alıp üzerini streç sinemayla kapayın. Oda ısısında hamur kabarana kadar bekletin. Yeterlice kabardıktan sonra ellerinizi biraz sıvı yağ ile yağlayıp hamuru tekrar yoğurun. Kabarması için yeniden tıpkı kasede mayalanmaya bırakın. Soğanın kabuğunu yarım ay biçiminde dilimleyin. Taze biberiyeleri sap kısımlarından ayırın. Zeytinyağlı karışım için zeytinyağını yavaşça ısıtıp baharatları ekleyin. Hamuru içi yağlanmış bir fırın tepsisine alın. Parmak uçlarınızla bastırarak tepsiye yayın. Üzerine baharatlı zeytinyağı sürüp soğan ve biberiyeleri serpin. Kalan yağı bunların üzerine gezdirin. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ızgara teli üzerinde ılınmaya bırakıp servis yapın.

6. Soğan Dolması

  • 1 kilo kuru soğan

 İç harcı için:

  • 1 soğan

  • 300 gram dana kıyma

  • 1 SB pirinç

  • ¼ demet kıyılmış maydanoz

  • 6 YK zeytinyağı

  • 4 YK nar ekşisi

  • 1 tutam şeker

  • 1/2 TK karabiber

  • Tuz

  • Su

Soğanların yaz yüzeyine kesik atın ve bol suda
20 dakika yumulayana kadar haşlayın. Sonrasında soğanları ayırın. 1 soğanı rendeleyin.
Su hariç içi için olan gereçlerin hepsini karıştırın. Karışımdan soğanların
içini doldurun ve yayvan bir tencerenin içine dizin. Üzerine tabak yerleştirin
ve soğanlar suyun içinde kalacak halde su doldurun. Suya dilek ederseniz tuz
ve zeytinyağı ek edebilirsiniz. Kaynamaya başlayınca su altını kısın ve
30-35 dakika pişirin. 15-20 dakika dinlendirdikte sonra servis edin.

7. Fırında Soğan Tarifi

  • 2-3 tane kuru soğan

  • 2 yk tereyağı

  • Toz sarmısak

  • Tuz

  • Zevkinize nazaran kırmızı toz ya da pul biber

  • 1 fincan cheddar peyniri rendesi

  • 1 fincan mozzarella peyniri rendesi

  • 1/2 fincan parmesan peyniri rendesi

  • Taze kekik

Soğanları halkalar formunda doğrayın. Baharatlarla harmanlayın. Tereyağıyla yağladığınız fırın tepsinize dizin. Üzerine rende peynirleri serpin. 180 derecede en fazla 30 dakika pişirmeniz kâfi olacaktır.

8. Soğanlı Mantarlı Milföy Tarifi

  • 4 yk tereyağı 

  • 2 yk bitkisel yağ

  • 5-6 tane mantar

  • 2 orta uzunluk soğan

  • 1/2 çk kuru kekik

  • 1 yk balzamik sirke

  • 1/2 çk sarımsak tozu

  • Tuz, karabiber

  • 1 paket milföy

  • 1 yumurta

  • Rende kaşar

1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı bitkisel yağı eritin. Mantarları ekleyerek kavurun ve kavrulan mantarları bir kenara alın. Kalan yağları tavaya koyarak ısıtın. Üzerine doğradığınız soğanları ekleyin ve 5 dakika boyunca soteleyin. Kurutulmuş kekiği ekleyin. 25 dakika kısık ateşte pişirin. Pişerken her beş dakikada bir karıştırın. Ocağın altını kapattıktan sonra balzamik sirkeyi ekleyin ve tekrar karıştırın. Kenara aldığınız mantarların içine soğanları da ekleyip yeterlice karıştırın. Üzerine kaşar peyniri, tuz ve karabiber de ekleyip, oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Buzunun çözünmesi için evvelce çıkardığınız milföyleri fırın tepsinize yerleştirin. Bu sırada fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Milföylerin üzerine fırçayla yumurta sürün. Tam ortasına ise harcınızı yerleştirin. Evvelden ısıttığınız fırında kızarana kadar 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun!

9. Karamelize Soğanlı Buğday Salatası

  • 2 soğan

  • 2 adet haşlanmış patates

  • 4 adet haşlanmış havuç

  • 1/2 SB haşlanmış buğday

Sos için:

  • 1/2 demet taze soğan

  • 1/4 demet maydanoz

  • 1 YK dereotu

  • 1 SB yoğurt

  • 1/2 SB mayonez

  • 2 diş sarımsak

  • Tuz

  • Karabiber

  • Pul biber

Sebzeleri ve buğdayı haşlayın. Yeşillikleri doğrayın. Soğanı julyen doğrayın ve çok az yağ ile birlikte soğanlar karamelize olana kadar pişirin. Sos için gerekli materyalleri karıştırın. Sos, karamelize soğan, buğday ve haşlanan zerzevatları karıştırıp servis edin.

10. Fasulye Piyazı Tarifi

  • 1 SB kuru fasulye, haşlanmış

  • 1 adet kırmızı soğan

  • Yarım demet maydanoz

Sosu için:

  • 2 YK zeytinyağı

  • 1 YK elma sirkesi

  • 1 ÇK sumak

Bir kapta soğan ve maydanozu ince doğrayarak fasulye ile karıştırın. Üzerine sosunu ek ederek servis edin.

11. Veee olağan ki tartışmalara mevzu olan; Menemen Tarifi

  • 2 orta uzunluk soğan 

  • 5-6 yeşil biber 

  • 2 büyük olgun domates 

  • 2 YK tereyağ 

  • 4 YK zeytinyağ 

  • 5 yumurta 

  • Tuz 

  • Karabiber 

  • Cheddar peyniri

Piyazlık doğradığınız soğanları yağ kızdıktan sonra düşük ateşte soğanlar kahverengi renk alana kadar pişirin. Soğanların rengi saydamlaştığında biberleri ekleyin ki sonrasında soğanlar yanmasın. Domatesi kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Tavaya atıp suyunu çekene kadar pişirin. Sonrasında tereyağını ve yumurtaları kırın. Karıştırmadan 3 dakika pişirin. 3 dakikanın sonunda çatalla sarılarını dağıtın lakin bulamaç yapmamaya dikkat edin. Tuzunu ve karabiberi ek edin. Bu kademede istek ederseniz peyniri üzerine dizip eridikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Bol Bol Aldığınız Kuru Soğanları Sofranızın Favorisi Yapacak 11 Hoş Tanım
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin