Şöyle tatlı mı tatlı kavunun lezzetine varmanın tam vakti. Pekala kavunun vakti gelmişken onu farklı tanımlarda denemeye ne dersiniz?
1. Kavunlu Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
-
8-9 küçük dilim kavun
-
1 adet gün kurusu kayısı
-
2 adet kuru üzüm
-
1 Su bardağı tam buğday unu
-
1 paket kabartma tozu
Tarif:
Kavunu blenderden geçirin. Kuru kayısı ve üzümü incecik dilimleyin. Unu azar azar ekleyin, bu beş malzemeyi güzelce yoğurun. Tepsiye yağlı kağıt serdikten sonra karşımı kaşıkla bırakın. 100 derecede gevreyene kadar piştikten sonra benmari usulü eritilmiş bittere batırın dolapta bekletin.
2. Kavunlu Türk Kahvesi Tarifi
Malzemeler:
-
2 tatlı kaşığı kavun suyu
-
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
-
1 tatlı kaşığı şeker
-
1 fincan soğuk su
Tarif:
Tüm gereçleri cezvenin içine alarak karıştırın. Akabinde kısık ateşte pişirin.
3. Kavun Smoothie Tarifi
Malzemeler:
-
1 ince dilim kavun (dondurulmuş olabilir)
-
1 bardak süt
-
10 adet badem
-
Buz (kavun dondurulmuşsa gerek yok)
Tarif:
Tüm gereçler robottan ya da smoothie blenderından geçirilir ve hazır.
4. Kavunlu Meyve Salatası Tarifi
Malzemeler:
-
1 orta uzunluk kavun
-
1 paket krem şanti ½ bardak soğuk süt
-
2 tatlı kaşığı portakal aromalı içecek tozu
-
Yaz meyveleri
Tarif:
Krem şantiye, süt ve portakal aromalı içecek tozunu karıştırıp çırpın. Dolapta soğutun. Meyveleri yıkayıp bir kenara alın. Kavunun ortasına büyük bir bıçağı 45 derece açı yapacak formda sokun ve 1 cm’lik bir kesik oluşturun. Bıçağı çıkarıp zıt tarafta 45 derece açı yapacak formda tekrar sokun. Bu halde birinci kesiğe gelene kadar testere ağzı biçiminde kesin. İki yarıyı ayırın. Çekirdek ve lifleri kaşıkla çıkarıp atın. İçini krem şanti ve meyve ile doldurun. Servis tabağına alın. Afiyet olsun…
5. Kavunlu Dondurma Tarifi
Malzemeler:
-
1 + 1/2 su bardağı kuşbaşı doğranmış kavun
-
1 su bardağı krema
-
1/2 su bardağı şeker
-
8 kağıt bardak ve ahşap çubuk
Tarif:
Kavunu bir kaba alıp pürüzsüz hale gelene kadar blender’dan geçirin. Küçük bir tencerede, krema ve şekeri birleştirin. Şeker eriyene kadar düşük ateşte karıştırın. Bu karışımı kavuna ekleyip karıştırdıktan sonra bardaklara boşaltın. Bardakların ağzını alüminyum folyo ile örtüp çubukları bardağın içine batırın (Folyoyu çubukla delerken dikkat edin.) Akabinde buzluğa dizip bir gece boyunca bekletin.
6. Sübyeli Muhallebi Tarifi
Malzemeler:
-
3 su bardağı sübye (Kavunun çekirdeklerini yıkamadan, biraz da kavundan katarak yapın. Sadece çekirdekleri ile de yapabilirsiniz.)
-
3 çorba kaşığı pirinç unu
-
1/2 küçük çay bardağı toz şeker
-
1 paket vanilin
Tarif:
Malzemelerin hepsini tencereye alıp pişiriyoruz. En son vanilini katıp, blender ile çekiyoruz. Biraz ılınınca içini oyduğumuz (kenarlarında biraz bıraktım) kavuna döküyoruz. Biraz da buzdolabında soğuttuktan sonra dilediğimiz formda süsleyip, servis ediyoruz.
7. Kavunlu Frozen Tarifi
Malzemeler:
-
2 dilim kavun
-
2 su bardağı buz
(İsteğe bağlı biraz şeker ya da bal ekleyebilirsiniz lakin kavun esasen şekerli oluyor.)
Tarif:
Öncesinde buzdolabında beklettiğiniz kavunların çekirdeklerini ayıklayın ve bir blenderın içerisine buzla birlikte atın. Ekstra tatlandırmak isterseniz kullanacağınız malzemeyi de ek edin ve blenderı çalıştırın.Buzlar içerisinde bütün kalmayacak şekilde düzgünce blenderdan geçirin.Son olarak bir bardağa koyun ve servis edin.
8. Kavunlu Kek Tarifi
Malzemeler:
-
2 çay bardağı kavun (Suyuyla birlikte ezilmiş yada rendelenmiş)
-
3 yumurta
-
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker (Kavun çok tatlı ise daha az ekleyin)
-
Bir paket kabartma tozu
-
Un (Puding kıvamından daha az yoğunlukta olacak biçimde ekleyin )
-
1 çay bardağı sıvı yağ
Tarif:
Yumurta şeker birlikte güzelce çırpılır.sıvı yağ kavun ekle yalnızca hoş karışsın, çok fazla çırpmayın. Un ve kabartma tozu eleyerek ekleyin. Karıştırın. Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın. Karışımı içine eşit dökün. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
9. Kavunlu Limonata Tarifi
Malzemeler:
-
1 adet dondurulmuş limon
-
2-3 dilim dondurulmuş kavun
-
1/2 su bardağı şeker
-
2-3 adet limon suyu
-
1,5-2 lt su
Tarif:
Öncesinde limon düzgünce yıkanır, 15-20 dk karbonatlı suda bekletilir, tekrar yıkanır, kabukları ile birlikte küp küp doğranır, çekirdekleri çıkartılır, kavun dilimleri de doğranır. Limon ve kavunun buzlukta donması sağlanır. Buzluktan çıkartılan limon ve kavun rondoya doldurulur, şeker, limon suyu, 1 su bardağı su ile birlikte yeterlice çekilir. 1,5 litre suya boşaltılır, karıştırılır, tülbentten süzülür. Bol buz eşliğinde afiyetle içilir.
10. Kavunlu Tavuk Göğsü Tarifi
Malzemeler:
-
2.5 su bardağı yarım yağlı süt/light süt
-
1.5 kahve fincanı tam buğday unu
-
1 yemek kaşığı tereyağ
-
3 yemek kaşığı bal
-
1 yemek kaşığı nişasta
-
2 ince dilim kavun
-
2 çay bardağı su
-
Vanilya
-
15-20 adet tam buğday cici bebe bisküvisi
Tarif:
Öncelikle bisküvileri un haline getirip en küçük borcamın tabanına döküyoruz. Akabinde tereyağ ve unu un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Akabinde süt boşaltıyoruz, pişiriyoruz piştikten sonra vanilya ve 2 yemek kaşığı balı ek edip çırpıyoruz. Sıcak sıcak bisküvi kırıntıların üzerine döküyoruz. En üstüne de 2 çay bardağı suyu, nişastayı ve de ince doğranmış kavunları pişiriyoruz. Muhallebi kıvamı alınca bir kısmını süzgece alıp beyaz muhallebinin üstüne her yere gelecek biçimde koyuyoruz. Geri kalanına da 1 yemek kaşığı bal koyup blender dan geçirip üstüne döküyoruz.
11. Kavunlu Tatlı Tarifi
Tarif:
8 adet yulaflı bisküviyi 6 adet ceviz içi ile rondoda parçalayalım. İçine 1,5 yemek kaşığı erimiş tereyağı katalım ve yeterlice karıştıralım. Çok olgun bir kavunun 4 su bardağı püre elde edecek kadarını blender ile ezelim ve bir tencereye aktaralım. İçine 4 silme yemek kaşığı mısır nişastası, 0,5 çay kaşığı zerdeçal ve 2 yemek kaşığı bal (kavunun tadı az ise bal ölçüsünü artırabilirsiniz) katalım ve ateşe oturtup karıştırarak pişirelim. Ayaklı bardaklara önce kavunlu pelteden, sonra bisküvili karışımdan koyalım ve birebir işlemi tekrarlayarak bardakları dolduralım. Üzerine tekrar bisküvili karışımdan yahut fındık, fıstık v.s. koyarak süsleyelim. Ilıyınca buzdolabına kaldıralım ve en az 2 saat soğutup servis edelim.
12. Kavunlu Milkshake Tarifi
Malzemeler:
-
4 küçük dilim kavun (benim kavun küçük siz elinizdeki kavunun ölçüsüne nazaran 2 yada 3 dilim koyabilirsiniz )
-
3 top sade dondurma
-
1 tatlı kaşığı bal
-
Yarım su bardağı süt
Tarif:
Hepsini blendar’dan geçirin. Bardağa alın afiyetle için.
13. Kavun Dolması Tarifi
Malzemeler:
-
150 gr kıyma
-
1 büyük kuru soğan
-
1 su bardağı pirinç
-
1 kahve fincanı badem
-
2 yemek kaşığı kuş üzümü
-
1/3 Demet maydanoz
-
1/3 Demet dereotu
-
1 yemek kaşığı tereyağı
-
Tuz, karabiber, nane, pulbiber, yenibahar, kişniş, tarçın
-
2 su bardağı kaynar su
Tarif:
Kavunun baş kısmını kapak halinde ayıralım. Kavunun orta kısmındaki çekirdekleri ve suyunu oyarak çıkaralım. İç kısmını bir kaşık maharetiyle yavaş yavaş – kabuğunu zedelemeden- çıkaralım, daha sonradan sos olarak kullanmak için ayıralım. Oyduğumuz kavunu karşıt çevirip suyunun süzülmesi için bekletelim.
Kuru üzüm ve bademleri ılık suya koyup bekletelim. Pirinçli tuzlu sıcak suda demlenmeye bırakalım. Geniş bir tencereye sıvı yağı alıp küp doğradığımız soğanları orta yüksek ateşte kavuralım. Rengi dönünce kıymaları atalım, evvel yüksek sonra orta kısık ateşte kıymaları suyunu salıp çekene dek kavuralım. Badem ve üzümleri süzelim, tencereye ekleyelim, bu ortada daima orta ateşte kavuralım. İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunu da ek edelim. Soğuk suda yıkayıp süzdüğümüz pirinci de ekleyerek kavurmaya devam edelim. Kaynar su ekleyip, baharatlarını koyalım. Tereyağını ekleyelim. Bir kaç defa güzelce karıştırıp, kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene dek pişirelim. Demlenip soğumaya bırakalım.
Pilav ılınınca kavunun içine yerleştirelim. Ayırdığımız kapağı üzerine kapatalım. Dar ve derin borcama ya da fırın tepsinin ortasına kavunu yerleştirelim. Evvelce ısıtılmış 200 derecelik fırının orta kısmında en az 30 dk pişmeye bırakalım.
Bu esnada sosunu yapalım : Kavunun içini derin bir kaseye boşaltalım. Farklı bir tavada 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı tereyağını kızdıralım.Tuz, karabiber, nane ve ince kıyılmış bir kaç kol maydanoz ile 1 dakika daha piştikten sonra kavun içlerinin üstüne dökelim. Sosumuz hazır. Pişen kavunu servis tabağına alalım. Üstüne sostan dökerek tabaklara servis edelim.
14. Kavun Reçeli Tarifi
Malzemeler:
-
2 su bardağı su
-
3 su bardağı toz şeker
-
1/2 adet limon
-
1 kg kabuğa yakın kısımları da alınmış küp küp doğranmış kavun
Tarif:
Su, toz şeker ve limon suyunu tencereye alın. Şerbet kıvamına gelene kadar kaynatın. İçine kavunları atın ve köpüklenmeye başladıktan sonra köpüklerini kevgirle alın. Kavunlar şeffaflaşana kadar orta kısık ateşte pişirin.
15. Kavunlu Matcha Cheesecake
Malzemeler:
-
5-6 adet ceviz içi
-
6 yemek kaşığı yulaf unu
-
2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü
-
1 su bardağı yoğurt
-
1 yemek kaşığı bal
-
6 tatlı kaşığı labne (2 tanesi üst tabaka-4 tanesi orta katman için)
-
1 yemek kaşığı matcha tozu
-
4-5 üçgen dilimi kavun
Tarif:
Cevizleri, yulaf ununu ve keçiboynuzunu rondodan geçiriyoruz. Alt tabanı elde ediyoruz. Daha sonra orta katman için yoğurt, labne ve balı karıştırıyoruz. Üst katman için kavun labne ve matcha tozunu blenderdan geçiriyoruz. Hepsini sırayla cupcake kalıbına koyup. Buzlukta 1-2 saat donduruyoruz. Dondurmamsı serinleten cheesecakelerimiz hazır.
Şu içerikler de dikkatinizi çekebilir.