Arnavut yemeği olan Elbasan'ı yalnızca esnaf lokantalarında değil, meskeninde de yapmak isteyenlere tanım bizden yapması sizden :)
Elbasan Tava Tarifi
Malzemeler:
-
400 gram kuşbaşı et
-
2 adet orta uzunluk soğan (isteğe bağlı yeşil soğan)
-
3-4 diş sarımsak
-
1 çay kaşığı kekik
-
1 yemek kaşığı tereyağ
-
Tuz
-
Karabiber
-
Sıcak su
-
1 su bardağı un
-
2 yumurta sarısı
-
1 su bardağı süzme yoğurt
-
1 su bardağı et suyu
Elbasan Tava Hazırlanışı
Öncelikle etlerin sonlarını almaya itina gösterin. Sonrasında eritilen tereyağında etleri 4-5 dakika kavurun. Akabinde soğanları ekleyin ( isteğe bağlı olarak yeşil soğan ya da biber de ekleyebilirsiniz). Hafif kavrulduktan sonra sarımsak ve kekikleri ekleyin. Etlerin kurumamasına, biraz sulu kalmasına itina gösterin. Birkaç dakika kavurduktan sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Kapağı kapatılarak pişirilmesi gerekir. Et piştikten sonra bir su bardağı etin suyundan alıp soğumaya bırakın.
Un, yumurta ve yoğurdu bir kapta çırpıp terbiye edin. Soğumuş et suyunu çırparak ekleyin. Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Kıvamının değerli olduğunu unutmayın. Burada kıymetli olan yoğurdun kesilmemesidir.
Etleri şayet varsa küçük güveçlere yoksa rastgele bir fırın kabına alın. Üzerine hazırlanana sos karışımını bağlayın. 180 derece fırında sosun üzeri kızarana kadar pişirin.
Üzerini süslemek için isteğe bağlı olarak; maydanoz, dereotu ve yeşil soğan üzere yeşillikler kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun :)