Her şeyin azı karar birden fazla ziyan diye boşuna dememişler. Neredeyse her besin için bu kural geçerli olsa da en çok dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.
Not: En yanlışsız bilgi için uzmana danışın.
1. Ton balığı
Ton balığı birçok kıymetli besin içerir. Bununla birlikte, okyanusların kirlenmesi nedeniyle metilmercury ismi verilen yüksek seviyede çevresel kirletici hususunu de bulundurur(K).
2. Tarçın
Tarçın antioksidan bakımından zengindir ve çeşitli sıhhat faydaları ile temaslıdır. Tekrar de büyük dozlarda ziyanlı olabilecek kumarin içerir. Tolere edilebilir günlük kumarin alımı, beden tartısının kg'ı başına 0.1 mg'dır. Bundan daha fazla tüketmek karaciğer toksisitesine ve kansere neden olabilir (K)
3. Kahve
Her kahve fincanı ortalama 80-120 mg kafein içerir. Günlük 400 mg alımının ekseriyetle inançlı olduğu düşünülmektedir. Lakin 500-600 mg'dan fazla tüketmek çok olabilir. Bu hudut sistemini zorlayabilir, uykusuzluk, sonluluk, mide krampları, kalp çarpıntısı ve kas spazmlarına neden olabilir (K)
4. Ciğer
Ciğer bol A vitamini içerir. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani bedenimizde depolanır. Bu nedenle, fazlalık A vitamini toksisitesi semptomlarına neden olabilir. Bu semptomlar görme sıkıntıları, kemik ağrısı, bulantı ve kusma riskini içerebilir (K).
5. Muz
İçeriğindeki potasyum düzeyleriyle ünlü olsa da muzun çok tüketimi ölümcül bile olabilir.
6. Turpgiller (turp, lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, hardal)
Turpgiller sağlıklı ve besleyicidir. Bununla birlikte, iyot emilimini engelleyebilen tiyosiyanatlar içerirler. Tiroid problemleri olan beşerler bu sebzelerden çok fazla yememelidir.
7. Su
Günde tüketilmesi gereken ölçüden çok daha fazlası tüketildiğinde böbrekler fazla çalışarak beyinde ödeme neden olur.
8. Kırmızı et
Kırmızı eti çok yemenin gut hastalığına yol açtığını zati hepiniz biliyorsunuzdur. Lakin bunun yanında makûs kolesterol düzeylerini yükseltmesi, kalp sıhhatini tehlikeye atması, böbrek taşı geliştirme oranını yükseltmesiyle fazla yenilmemesi gerektiğini de unutmayın (K)
9. Glutensiz atıştırmalıklar
İnsanlar ekseriyetle glüten içeren yiyecekleri glütensiz olan işlenmiş abur cuburlarla değiştirmeye başladı. Bu glutensiz eserler çoklukla şeker ve mısır nişastası yahut tapyoka nişastası üzere rafine tahıllar bakımından zengindir. Bu bileşenler kan şekerinde süratli, ani yükselmeleri tetikleyebilir ve temel besin unsurlarınca düşüktür.
10. Yoğurt
Yoğurt inanılmaz derecede sağlıklı olsa da düşük yağlı hazır yoğurtlar çoklukla yağın sağladığı lezzeti telafi etmek için şeker içerirler. Basitçe söylemek gerekirse, birçok yoğurtta bulunan sağlıklı, doğal yağların yerini sıhhatsiz bir içerik almıştır. Ayrıyeten, birçok yoğurt çoklukla inanıldığı üzere probiyotik bakteri sağlamaz. Çoklukla pastörize edilirler, bu da bakterilerinin birçoklarını öldürür.
11. Dondurma
Dondurma lezzetli olabilir fakat şekerle doldurulur. Bu süt eserinin ayrıyeten kalorisi de yüksektir.
12. Çikolata
Çikolatadan vazgeçemeyenlerden olabilirsiniz lakin fazla tüketimi iç kanamaya ve kalp krizine neden olabilir.
13. İşlenmiş peynir
İşlenmiş peynir eserleri olağan peynir üzere değildir. Çoğunlukla peynir gibisi bir görünüme ve dokuya sahip olacak halde tasarlanmış dolgu hususlarıyla yapılırlar. Peynirin süt ve az sayıda yapay husus içerdiğini doğrulamak için içindekilerin ne olduğundan emin olun.
14. Tuz
Vücuttaki tuz eksikliği sıkıntılara neden olsa da çok tuz tüketimi birçok sıhhat sorununa yol açıp vefatla bile sonuçlanabilir.
15. Kuru yemişler
Ceviz, fındık, badem üzere kuru yemişler sağlıklı yağlarla dolu olsa da çok fazla tüketildiğinde bu yağlar sıhhat meselelerine yol açabilmekte.
16. Sarı kantaron ve başka bitkiler
Sarı kantaron bitkisel bir mucize üzere görülse de fazla tüketimi sindirim sisteminizi bozacağı üzere daha birçok sıkıntıya davetiye çıkarabilir.
17. Çay
Çay çok tüketildiğinde sindirim meselelerinin yanında uykusuzluk ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir. Dişleri sarartması da uğraşı olağan.
18. Ekmek
Ekmek insülin direncini tetikler. Ayrıyeten fazla karbonhidrat ve başka ziyanlı unsurların tüketimi başka tüm pastane eserleriyle birlikte bedene önemli ziyanlar verir.
19. Brokoli
Herkeste kesin olarak tesir göstermese de fazla tüketimi alerjik tepkilere, fazla gaz ve şişkinliğe yol açabilir.
20. Limon suyu
Limon suyu mide astarını tahriş ederek büyük problemlere yol açabilirken tıpkı vakitte diş minesini de yıpratarak dişte lekeler bırakır. Bedende demir depoladığı bilindiğinden sindirim bozukluklarına sebep olabilir.
Bu liste uzayıp masraf…
Peki sizin çok fazla tükettiğiniz için ziyan gördüğünüz bir besin oldu mu?
Yorumlarda buluşalım