1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Hazır Bayram Gelmişken 7’den 70’e Herkesin Sevdiği Fevkalade 10 Börek Tanımı

Hazır Bayram Gelmişken 7’den 70’e Herkesin Sevdiği Fevkalade 10 Börek Tanımı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1. Midye börek

Malzemeler:

  • 3 adet yufka

  • 1/2 su bardağı su

  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

  • 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)

  • 1/2 kg ıspanak

  • Tuz, karabiber

  • 1 orta uzunluk soğan

  • Sıvı yağ

  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Ispanakları bol su ile yıkayın. Kaynayan suda 2-3 dakika bekletin. Sonra soğuk suyun altına tutun.

  • Soğanı yağla kavurun, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.

  • Sıvı yağı ve suyu bir kasede karıştırın. Bir yufka açın, sosu yufkanın her tarafına sürün.

  • Önce dörde sonra sekize bölünen yufkaları üçgen hale getirin. Uzun kısmını tam ortasından tutularak, uç kısmına kadar büzün. Sağ ve sol ucu birleştirin.Tam ortasına ıspanaklı içi koyun. Sigara böreği sarar üzere sarın.

  • Hazırladığınız böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derece fırında pişirin.

2. Puf böreği

Malzemeler:

  • 1 tane yumurta

  • 1 çay bardağı zeytin yağ

  • 1 paket kabartma tozu

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

  • 1 çay kaşığı tuz

  • Yeteri kadar un

İç Harcı

  • 1 su bardağı beyaz peynir

  • Yarım demet maydanoz

  • Ara katlar için malzeme

Yapılışı:

  • Derince bir kabın içine zeytin yağ, yumurta, tuz, yoğurt, kabartma tozunu koyun ve mikserle güzelce çırpın.

  • Üzerine unu ekleyip 20 dakika boyunca yoğurun.

  • Yoğurduğunuz hamurdan yumurta büyüklüğünde kesimler koparın ve tek tek hepsini açın.

  • Her bir bezenin üzerine çok az sıvı yağ sürüp elinizle yayın.

  • Bu formda bezeleri bekletirken iç harcı hazırlamaya başlayın.

  • Bir kabın içine peyniri koyun ve üzerine ince ince kıyılmış maydanozları döküp, çok az sıvı yağ ekleyerek karıştırın.

  • Hazırladığını puf börek harcını açılmış yağlanmış bezelerinizin ortasına paylaştırın ve bezeleri kapatın.

  • Teflon tavaya çokça sıvı yağ koyup kızdırın.

  • Hazırladığınız puf böreklerinin kapattığınız kısımlarını parmaklarınızla bastırarak biçim verip kızgın yağın içine atın.

  • Puf böreklerinizi önlü gerili kızartıp, havlu peçete serdiğiniz tepsiye yağlarını süzdürmek üzere alın.

  • Yağları süzülen puf börekleri servis tabağına alın.

3. Muska böreği

Malzemeler:

  • 4 adet yufka

  • 2 adet patates

  • Kırmızı biber

  • Karabiber

  • 1 çay bardağı Kaşar peyniri (rendelenmiş)

  • Tuz

Yapılışı:

  • Patatesleri haşlayarak ezin, içerisine başka gereçleri ekleyerek karıştırın.  İç harcımız hazır.

  • Yufkayı 4 parmak eninde şeritler haline kesin. Ben kolay kesebilmek için yufkayı boyunca birkaç kere katladım ve kestim.

  • Elde ettiğim şeritlerin uzun olanlarını 2 ye kestim. Fotoğraflardan daha anlaşılır olacaktır.

  • Yufkanın üç kısmına bir kaşık kadar harç koyduktan sonra üçgen halinde olacak biçimde sardım. Açılmaması için uç kısmını küçük bir kaba koyduğum suya batırıp yapıştırdım.

  • Kızgın yağda her iki tarafını kızartarak servis edebilirsiniz.

4. Çiğ börek

Malzemeler:

  • 5 su bardağı un

  • Su

  • Tuz

İç Harcı

  • 400 gram orta yağlı kıyma

  • Yarım soğan (rendelenmiş)

  • Karabiber

  • Tuz

  • Su

Yapılışı: 

  • İlk evvel hamuru hazırlamak için kollarımızı sıvayalım. Hamur un, tuz ve sudan oluşur. Sert bir hamur elde etmek için suyunu suyu göz kararı ile atarsak daha âlâ olur.

  • Çiğ böreğin harcı için de orta yağlı kıymanın içine yarım soğan rendeleyip atalım. Karabiber, tuzda ekleyerek kıymamız sulansın.

  • Daha sonra hamuru bezelere ayırıp güzelce açalım.

  • Bundan sonra hamurun içine kıymaları yerleştirip katlamak kalıyor. Sonrada hamurun kenarlarını kesmek.

  • Son olarak böreğin alt üst tarafını kızartalım.

5. Avcı böreği

Malzemeler:

  • 4 adet yufka

  • 300 gr kıyma

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 3 adet soğan

  • 1 kahve fincanı ince bulgur (ıslatılmış)

  • Yarım su bardağı ceviz

  • Tuz

  • Karabiber

  • Pul biber

  • Sosu için;

  • 1 su bardağı su

  • 1 su bardağı sıvı yağ

Üzeri için

  • 1 adet yumurta

  • Galeta unu

Yapılışı:

  • İç harcı için sıvı yağda kıymayı kavuralım.

  • Doğranmış soğanı da ekleyip kavurmaya devam edelim.

  • Islatılmış ince bulgur, çekilmiş ceviz, yeteri kadar tuz, karabiber ve pul biberi de ek edip 1-2 dakika daha ocakta tutalım. Akabinde soğumaya bırakalım.

  • Bir adet yufkayı tezgaha serelim. Üzerine su ve sıvı yağ ile hazırladığımız karışımı sürelim.

  • İkinci yufkayı da üzerine yerleştirelim. Tekrar sorumuzdan sürüp 8 eşit kesime keselim.

  • Uzun kenarına iç harcımızdan koyalım ve kenar kısımlarını içe katlayarak rulo halinde saralım. Öteki 2 adet yufkaya da tıpkı süreci uygulayalım.

  • Kalan sosumuza yumurta ekleyip çırpalım.

  • Böreklerimizi evvel yumurtalı sosa akabinde galeta ununa bulayalım.

  • Önceden ısıtılmış 200°C fırında 30 dakika pişirelim.

6. Paçanga

Malzemeler:

  • 150 gram kaşar peyniri

  • 150 gram pastırma

  • 1 adet yufka

  • 1 adet domates

  • 1 adet yeşil biber

  • 1 adet kapya biber

Yapılışı:

  • Kaşar peynirini rendeleyerek işe başlayın. Yufka dışında öbür materyalleri ince ince doğrayın.

  • İç harcı güzelce karıştırın. Akabinde yufkayı üçgenler halinde kesin.

  • Sigara böreği sarılır üzere paçanga böreğini sarın. Hazırladığınız paçanga böreklerini yağda kızartın.

7. Su böreği

Malzemeler:

  • Tam buğday unu (Aldığı kadar)

  • 6 yumurta

  • Yarım çay bardağı su

  • Tuz

İçi ve üzeri için

  • 250 gram çökelek

  • 1 demet maydanoz

  • 1/2 kg tereyağı 

Yapılışı:

  • 2 su bardağı un bir kaba konulur ortası açılarak, yumurtalar, su ve tuz konulur.

  • Parmaklarla karıştırılarak özleştirilir ve 20 dakika boyunca katı bir hamur elde edene kadar yoğurulur.

  • Hamur kesilerek hava kabarcığı kalmaması olmuştur demektir.

  • 10-12 bezeye kesilerek ayrılır. Unlanarak bezeler tek tek açılır.

  • Çok ince açılmalıdır. Her yufka bitiminde kurumasın diye dörde katlanarak bir bez üzerine konulur.

  • Peynir ve maydanozla iç harcı hazırlanır.

  • Tereyağı bir kapta eritilir. Bol soğuk suyu bir kaba koyalım.

  • Geniş bir tepsi yağlanır. Büyük bir tencerede içerisine tuz atılır ve kaynatılır.

  • Hazırlanan yufkalar evvel kaynar suda 1-2 dakika pişirilir çıkarılır.

  • Soğuk su olan kaba konur ve hafif elle suyu sıkılarak yağlanmış tepsiye hamur buruşturularak yayılır.

  • Her hamur ortasına bir kaşık tereyağı serpilir.

  • Yufkaların yarısı süreç tamamlanınca üzerine iç harcı dağıtılarak konulur.

  • Sonra kalan yufkalar birebir süreçle üzerine yayılır.

  • Üstüne yağ serpilir.

  • 200°C ısıtılmış fırında 40 dakika alt üst kızarana kadar pişirilir.

8. Boşnak böreği

Malzemeler:

  • 1 su bardağı su

  • 4 su bardağı un (yaklaşık)

  • 1 yemek kaşığı tuz (silme)

  • 150 gr. tereyağı (eritilmiş)

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • Ispanak

Yapılışı:

  • Ilık suya elenmiş un ve tuzu azar azar ek ederek yumuşak bir hamur hazırlayın ve pürüzsüz olana kadar yoğurup yarım saat kadar dinlendirin.

  • Hamuru 4 yahut 5 kesime bölerek yuvarlayın ve tekrar yarım saat kadar dinlendirin.

  • Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında  açarak ( açarken merdaneyi içten dışa yanlışsız kullanın) katı-sıvı yağ karışımı ile her yerini yağlayın.

  • Kenarlardan çekerek (eşit şekilde) hamuru inceltmeye başlayın. Açtıkça yağı çekeceğinden, orta sıra hamuru yağlayın.

  • Hamuru inceltip büyüttükten sonra, kenarlarına börek harcından yayın. Hamuru tekrar çekerek harcın üzerine kapatıp rulo yapmaya başlayın.

  • Tekrar çekerek ve orta sıra yağlayarak hamuru inceltip ortaya gerçek rulo yapmaya devam edin.

  • Artık çekilmeyecek kadar hamur inceldiğinde, ortadan kesik atık büyük simit halkası üzere olan hamuru hafif çekerek uzatıp, yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine ortadan başlayarak spiral formunda yerleştirin.

  • Tüm bezeleri yanı biçimde açtıktan sonra hamurun üstüne tereyağı yoğurt karışımı şurup evvelce ısıtılmış 200 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

9. Haşhaşlı ekmek

Malzemeler:

  • 1/2 paket yaş maya

  • 1 yumurta

  • 1 yemek kaşığı şeker

  • 1 su bardağı ılık süt

  • 3/4 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 3-4 su bardağı un

İç harcı

  • 1 çorba kasesi haşhaş ezmesi

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

  • Şeker ve yaş mayayı ılık sütün içerisinde çözdürün ve 2-3 dakika aktive olması için bekleyin. Elenmiş unu, sıvı yağı ve yumurta beyazını mayalı karışıma ekleyip karıştırın. 

  • En son tuzu da ekleyerek yoğurun. Hamurun yumuşak lakin elinize yapışmayacak kıvamda olması gerekiyor.

  • Mayalanması için 45-50 dakika streç sinemayla kapalı biçimde dinlendirin. Hamur 2 katına çıkınca tezgaha alın ve 5 bezeye bölün. 

  • Haşhaş ezmesinin içerisine sıvı yağı ekleyip karıştırın.

  • Fırını 190 derecede ısıtın. Bezelerden birini un serpilmiş tezgaha alın ve mümkün olduğunca ince açın.

  • Açtığınız hamurun üzerine, her yerine gelecek formda haşhaş ezmesinden sürün. Diğer bir bezeyi alın ve onu da birebir halde açıp üzerine tekrar haşhaş ezmesi sürün ve bütün bezeler için tıpkı süreci uygulayın.

  • İki tane yarım daire oluşturacak halde, ortadan ikiye kesin ve üst üste koyun.

  • Ardından 2 parmak kalınlığında şeritler kesin. Her kestiğiniz şeridi başından ve sonundan tutup aksi tarafa çevirerek burun.

  • Şeritleri yağlanmış tepsiye ister düz, isterseniz döndürerek dizin. 

  • Üzerlerine sıvı yağ sürüp, evvelden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.

10. Pırasalı börek

Malzemeler:

  • 3 adet yufka

  • 500 gr pırasa

  • 2 adet orta uzunluk havuç

  • Bir ölçü tuz

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Sos için

  • 2 su bardağı yoğurt

  • Yarım çay bardağı sıvıyağ

  • 1 adet yumurta

  • Bir ölçü tuz

Yapılışı:

  • Pırasaları güzelce yıkayıp, minik minik doğrayın. Dilerseniz pırasaları mutfak robotundan da geçirebilirsiniz. Havuçların kabuklarını soyun ve rendeleyin.

  • Geniş bir tavada, 2 ila 3 yemek kaşığı ortası sıvı yağ ile pırasaları orta ateşte kavurun. Bu halde 5 ila 6 dakika kadar kavurun.

  • Pırasalar biraz söndüğünde üzerine rendelediğiniz 2 adet orta uzunluk havucu ek ederek, birlikte sotelemeye başlayın. Bir ölçü da tuz ekleyin ve tekrar birkaç dakika daha karıştırın.  Üzerine yarım su bardağı sıcak su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra soğuması için kenara kaldırın.

  • Sosunu hazırlamaya başlayalım. Sosu için; bir karıştırma kabına 2 su bardağı yoğurdu, 1 adet yumurtayı, yarım çay bardağı sıvı yağı ve bir ölçü tuzu alıp güzelce çırpın.

  • Fırın tepsisini de hazır hale getirin. Bunun için tepsiyi yağlayın ve üzerine bir adet yufkayı serin. Yufkayı tepsinin kenarlarından sarkıtın. Bir fırça ile hazırladığınız sos karışımından yufkanın her yerine sürün. Hazırladığınız pırasa iç harcından serpin ve yufkanın katları üzerine kapatacağız.

  • Ardından pırasanın üzerine yeni bir yufka serip onun üzerine de fırça ile sostan sürün ve akabinde pırasalı harçtan serpin. Sonra tekrar kenardan sarkan kısmını tepsinin içine yanlışsız kapatın.

  • Tüm gereçleri birebir biçimde tepsiye dizin. En son katta, yufkayı serin ve üzerine yalnızca sostan çokça dökün. Çörek otu yahut susam serpin. 180 derecede evvelce ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir

Hazır Bayram Gelmişken 7’den 70’e Herkesin Sevdiği Fevkalade 10 Börek Tanımı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin