Antep'te nereler gezilir, ne yenir, nerede yenir sorularının yanıtlarını veriyoruz. Hafta sonunu Gaziantep'te geçirecekseniz bunların en azından bir kısmını kesinlikle yapın.
1. Sonradan otel haline getirilmiş eski bir konakta kalın. Antep kültürünü derinden hissedebileceğiniz bu konaklar sizi o lüks otellerden çok daha düzgün hissettirecek.
2. Kahvaltılarınızın birini katmerle yapın. 4 kişiyi bir katmerin doyurabileceğini unutmayın ve günün geri kalanı için midenizde yer ayırın.
3. Zeugma Müzesi'ni gezmeden sakın dönmeyin! Müzekartınız varsa fiyatsız olarak gezebilirsiniz, yoksa da 24 TL üzere makul bir fiyat vermeniz kâfi.
Müze 09.00'da açılıyor, kışın 17.00'da, yazın ise 19.00'da kapanıyor.
4. Gaziantep Kalesi'ne kesinlikle çıkın! Giriş fiyatsız ve tecrübe şahane.
5. Kebapçı Halil Usta'da lahmacun ve küşleme yiyin. Unutmayın, müddetiniz az ise tadımlık yeyip yolunuza devam edin.
Yenebilecek onca şey varken doyduğunu hissetmek berbat… Küşlemeci Mehmet de bir seçenek bu ortada.
6. Baklava hakkınızı en hoşuyla kullanın. Bu hakkımı nerede kullanayım diye soranlara Koçak Baklava diyoruz. O sıcacık ve taze baklavaları götürürken bizi hatırlayın.
7. Bakırcılar Çarşısı'nı gezmeye vakit ayırın. Bakır cezve ve sahanlardan kesinlikle alın.
8. Zincirli Bedesten'de nargileleri ve takıları inceleyin.
9. Meşhur Tahmis Kahvesi'nde bir Türk kahvesi için. Bir sürü de çeşitleri var, isterseniz 100'er gram paket yaptırıp götürebilirsiniz.
10. İster sabah kahvaltıda, ister gün içinde bir kere ciğer yiyin. Ciğerci Ali Haydar Usta'nın küçük dükkanında afiyetle yiyebilirsiniz.
11. Antep'e kadar gitmişken Ali Nazik yiyin. İmam Çağdaş'ta yiyebilirsiniz, isteyenler simit kebabını da tadabilir.
Ali Nazik için kıyma köftesi ve kuşbaşı tercihi var. Her ikisinden yarım yarım denemenizi öneririz.
12. Bayazhan'ın ihtişamlı atmosferinde bir meyhane gecesi yapın. Yalnızca mezelerle bile memnunluktan ağlayabilirsiniz.
13. Beyran içip şifa bulun. Antep'in en uygun beyranlarından birini Metanet Lokantası yapıyor.
Kahvaltıda ya da uzun bir meyhane gecesinin sonunda tercih edenler oluyor. Beyran, bol iç yağlı, pirinçli ve kuzu etli çorba kıvamında bir sulu yemek. Ağır gelir derseniz, o sizin bileceğiniz iş
14. Şehre 'Gazi' unvanını veren kahramanlık kıssasını öğrenin. Şahinbey Savaş Müzesi'ni gezmeniz gerek.
Müzenin bir kısmı konakta, bir kısmı ise yer altı mağarasında. Müzenin fiyatsız hale getirilmesi de herkesin Gaziantep'in o mükemmel tarihini öğrenmesi için şahane bir karar olmuş.
15. Gümrük Hanı'nda Antep'in zanaatkarlığını deneyimleyin. Bakır, sedef, kutnu ve ebru ustalarının atölye ve dükkanlarını gezebilirsiniz.
Hazır gitmişken bir kahve de burada için.
16. Vaktiniz varsa hamam molası verin. Buraya giderken şampuanınıza havlunuza kadar götürün. Lakin akşamına yeniden yemeyi düşünüyorsanız keseyi es geçin.
17. Şöyle adam akıllı bir sofra kurdurun. Çulçuoğlu bunun için hoş bir tercih.
18. İmam Çağdaş'ın eski ustası Kebapçı Ömer'den bir kıyma kebabı yiyin.
Burayı öğlen yemeğine denk getirmeniz, 3'ten evvel gitmeniz gerekiyor. Fazla salaş bir yer, sakın denemekten çekinmeyin.
19. Antep sofrasını bir ortada göreyim; yuvalama, içli köfte, Antep dolma yiyeyim diyenlere yöresel lezzet uzmanı Aşina Restaurant diyoruz.
20. Künefe yemeden dönmeyin. Aslında Hayat'a ilişkin bir tatlı olan künefe, Antep'te de bol fıstıkla harikulade yapılıyor. Özikizler Künefe'yi biz beğenmiştik.
Cumba Künefe de bir tercih olabilir.