Karantina günlerini hala yaşıyor olsak da işe gidip gelen ya da konutunda çalışmak zorunda olan şahısları düşünerek iftara az kala hazırlanabilecek pratik ve doyurucu tanımları derledik. Şimdiden afiyet olsun, Allah kabul etsin.
1. Hazır garnitür çok işinize fayda.
Hazır Garnitürlü Kremalı Makarna Tarifi
Malzemeler:
-
1 paket haşlanmış makarna
-
1 kavanoz hazır garnitür
-
1 paket krema
-
Mısır taneleri
-
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
-
Tuz
-
Karabiber
Tarif:
Bir tencereye kremayı döküp üzerine biraz makarnanın haşlanmış suyundan ekleyin. Makarna ve kaşar peyniri hariç tüm materyalleri tencereye ekleyip kaynayana kadar kısık ateşte pişirin. Haşlanmış makarnanın üzerine döküp, sıcakken kaşar peynirini de ekleyip karıştırın.
2. Makarna istemezseniz:
Yufkalı Tavuk Kebabı Tarifi
Malzemeler:
-
500 gr tavuk göğsü
-
1 soğan
-
1 kırmızı biber
-
1 çarliston biber
-
1 çay bardağı mısır
-
1 çay bardağı bezelye
-
Tuz
-
Karabiber
-
2 yemek kaşığı zeytinyağı
-
2 yufka
-
1 yumurta sarısı
-
Susam
-
Çörek otu
Tarif:
Tavaya yağımızı alıp soğan, tavuk ve biberlerimizi güzelce kavurun. Bezelye mısır ve baharatları ekleyip biraz daha soteleyip soğumaya bırakın. Yufkaların ortalarına yoğurt sürüp üst üste koyup dörde bölün. Orta uzunluk kaseye bir modülünü alıp yerleştiriyoruz ve harçtaından yufkaya koyup kasenin dışında kalan kısımları üstüne örtüp aykırı çevirin. Tüm yufkaları birebir şeklide hazırladıktan sonra yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sürüp susam ve çörek otu serptikten sonra 250 derecelik fırında pişirin.
Not: Vaktiniz yoksa yufkaya sarmadan da tüketebilirsiniz.
3. Minik minik protein bombaları:
Kıymalı Mantar Dolması Tarifi
Malzemeler:
-
9-10 adet mantar
-
300 gr kıyma
-
1 adet kuru soğan
-
1 adet sivri biber
-
1 adet domates
-
1 yemek kaşığı salça
-
Kaşar peyniri rendesi
-
Tuz
-
Karabiber
-
Pul biber
Tarif:
Mantarları saplarından ayıklayarak temizleyin. Soğanı yağ ile soteleyip, kıymayı ekleyin. Akabinde salça, domates, biberler ve baharatları ekleyip, kavurmaya devam edin. Harç suyunu çekip, kıvam alınca altını kapatın. Mantarların içine kıymalı harcı ekleyip, kaşar serpiştirin. 180 derece fırında kaşarlar kızarana kadar pişirin.
4. Şipşak yapıp fırına atın, bitti gitti…
Kıyma Soslu Makarna
Malzemeler:
-
1 paket makarna
-
1 adet soğan
-
1 adet domates
-
500 gr kıyma
-
1 kaşık salça
-
2-3 adet sarımsak
-
Karabiber
-
Pul biber
-
Tuz
-
Sıvı yağ
Üzeri için:
- Kaşar peyniri
Tarif:
Makarnayı haşlayıp, süzün. Soğanlar ile kıymayı kavurun. Akabinde ezilmiş sarımsaklar, salça, domates ve baharatları ekleyip, suyunu çekene kadar kavurun. Fırın tepsinize makarnayı yayıp, kıymalı sosu ek edin. Üzerine rende kaşarı ek edip, 180 derece fırında kaşarlar kızarana kadar pişirin.
5. Yanına zeytin ya da ayran…
Çıtır Peynir Çubukları Tarifi
Malzemeler:
-
Hazır yufka
-
Taze kaşar
-
Yumurta
Tarif:
Tıpkı sigara böreği yapar üzere yufkaları kesin içine çubuk halinde kestiğiniz kaşarları koyun ve sarın. Sarılan yufkaları çırpılmış yumurtaya bulayıp derin yağda kızartın.
6. Sarımsaklı yoğurtla…
Karnabahar Kızartması Tarifi
Malzemeler:
-
1 adet karnabahar
-
2 adet yumurta
-
1,5 su bardağı un
-
1 su bardağı süt
-
Tuz
-
Karabiber
-
Toz kırmızı biber
Tarif:
Karnabaharı ufak kesimlere ayırın ve tuzlu suda haşlayın. Bir karıştırma kabında un, süt, yumurtalar ve baharatları karıştırın. Karnabaharları karışıma bulayın ve kızgın yağda kızartın. Sarımsaklı yoğurt ile servis edin.
7. Brokoliyi katiyen sevdirecek bir tanım:
Brokoli Kroket Tarifi
Malzemeler:
-
400 gr brokoli
-
1 yumurta
-
1 soğan
-
3 yemek kaşığı galeta unu
-
Yarım su bardağı kaşar peynir rendesi
-
Yarım çay bardağı karbonat
-
Yarım çay kaşığı kimyon
-
1 demet maydanoz
-
Tuz
-
Karabiber
-
Pul biber
Tarif:
Brokolileri çiçeklerine ayırıp yıkadıktan sonra kaynayan suda 30 saniye kadar bekletip çıkarıyoruz. Brokolileri ve soğanı mutfak robotu yardımıyla rendeleyip öteki materyallerle birlikte bir karıştırma kabına alarak yoğuruyoruz. Kıvama geldikten sonra silindir hali vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz. Evvelce ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. İsteğe bağlı galeta ununa bulayıp kızartarak da pişirebilirsiniz.
8. Bu sefer içine kabak da kattık:
Tavada Brokoli Tarifi
Malzemeler:
-
1 brokoli
-
Yarım kabak
-
1 havuç
-
1 kırmızı biber
-
1 soğan
-
Yarım çay kaşığı kimyon
-
1 çay kaşığı zerdeçal
-
Pul biber
-
Yarım limon
-
3 yemek kaşığı zeytinyağı
-
Yarım çay kaşığı kişniş
Tarif:
Kimyon, yağ, limon suyu, karabiber ve kişnişi bir kapta karıştırarak sosumuzu hazırlıyoruz. Bir tavaya yağı alıp doğradığımız havuç, biber, soğan kabak ve brokoliyi ekleyerek kavuruyoruz. Daha sonra baharat karışımımızı da ekleyip pişene kadar sotelemeye devam ediyoruz.
9. Kabak demişken:
Kabaklı Tavuk Şiş
Malzemeler:
-
2 adet kabak
-
350 gr tavuk göğüs
-
Zeytinyağı
-
Toz biber
-
Pul biber
-
Karabiber
-
Tuz
Tarif:
Kabakları ve tavukları küp küp doğrayın. Geniş bir kasede tüm baharatları ve zeytinyağını karıştırın. Kabak ve tavukları bu karışıma bulayın ve çöp şişlere dizin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine şişleri dizin. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirip, servis edin.
10. Mücver sırf kabakla mı olur sanıyordunuz?
Ispanaklı Mücver:
Malzemeler:
-
1.5 kg ıspanak
-
3 taze soğan
-
5 yemek kaşığı un
-
4 yumurta
-
1/2 demet maydanoz
-
1/2 demet dereotu
-
Tuz, Karabiber
-
Kızartmak için sıvıyağ
Tarif:
lspanağı ayıklayın. Kök kısmını 5 cm. uzunluğunda keserek ayırın, uygunca yıkayın. 1/2 su bardağı su ile 7 dakika haşlayın.Suyunu sıkıp ince ince kıyın.
Taze soğan, maydanoz ve dereotunu kıyıp ıspanak kökü ile karıştırın. Daha sonra karışıma un ve yumurtaları ekleyin. Mücveri tuz ve karabiber ile tatlandırın. Hazırladıgınız mücver materyalini kızgın yağa kaşık yardımıyla kısım kısım dökerek kızartın.Kızaran mücverleri kağıt havluya koyup fazla yağını çektirdikten sonra servis yapın.
11. Hem kolay hem de çok lezzetli
Kolay Yağlama Tarifi
Malzemeler:
-
800 gr dana kıyma (Miktarı azaltabilir ya da artırabilirsiniz.)
-
3 adet kuru soğan
-
4 adet sivri biber
-
1 adet kırmızı biber
-
1,5 yemek kaşığı biber salçası
-
1,5 yemek kaşığı domates salçası
-
1 su bardağı domates sosu
-
1 su bardağı su
-
Bir tutam maydanoz
-
3 yemek kaşığı sıvı yağ
-
Karabiber
-
Pul biber
-
Kırmızı toz biber
-
Lavaş
Üzeri İçin;
-
Sarımsaklı yoğurt
-
Tereyağı
-
Pul biber
Tarif:
Soğanı doğrayın, sıvı yağda kavurun. Kıymayı ekleyin kavurmaya devam edin. Kırmızı ve yeşil biberleri, biber ve domates salçasını, domates sosunu , karabiber, pul biber, toz biber , su ekleyip kavurmaya devam edin, en son maydanoz koyun.
Sunum tabağına lavaşlar ortasına iç harcı konularak üst üste sıralayın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı pul biber gezdirin.