Her gün, “İftara ne yapsam?” sorusunun yanıtını bulmanın ne kadar sıkıntı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden sizlere her gün için farklı bir menü önerisi derliyoruz. Menünün tamamını yapabilir ya da istediğinizi seçip hazırlayabilirsiniz.
Orucunuzu zeytin, hurma üzere küçük besinlerle açmanız sıhhatiniz için daha uygun olacaktır.
Hayırlı Ramazanlar…
Çorbayla başlayalım…
Patates Çorbası Tarifi
Malzemeler:
-
2 adet patates
-
1 adet kuru soğan
-
3 diş sarımsak
-
4 -5 yemek kaşığı sıvıyağ
-
Tuz
-
Sevdiğiniz çorba kıvamına nazaran sıcak su
Terbiyesi İçin
-
1 çay bardağı yoğurt
-
1 yumurtanın sarısı
-
1 yemek kaşığı un ( Tepeleme )
-
Limon suyu (damak zevkinize göre)
Üzeri İçin
-
Yağ
-
Nane-Pul biber (isteğe nazaran yalnızca dereotu da eklenip pişirilebilir)
Tarif:
Öncelikle soğanı ve sarımsağı doğrayıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz (Büyük-küçük doğramanızın ehemmiyeti yok daha sonra blenderden geçecek). Ardından doğradığımız patatesleri ekleyip patatesler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. 10 dk kadar sonra suyunu da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yanda meyanesi için yoğurt, un, yumurta sarısı ve limonu çırpıyoruz. Çorbamız kaynayınca meyanesini ekleyip blenderden geçirip pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra üzerine tereyağı ya da sıvıyağ ile pul biberi naneyi başka bir tavada yakıp çorbanın üzerine döktükten sonra 5 dakikada o denli kaynatıp altını kapatabilirsiniz.
Evde tarhana yoksa:
Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi
Malzemeler
-
Bir adet soğan
-
Bir adet kırmızı biber
-
4 diş sarımsak
-
Bir yemek kaşığı salça
-
Tuz, karabiber, toz biber
-
Yarım su bardağı kadar pirinç
Terbiyesi için:
-
Bir yumurta
-
3 yemek kaşığı yoğurt
-
1 yemek kaşığı un
Tarif:
Öncelikle soğanı sarımsağı kırmızı biberi ince ince doğrayıp zeytin yağı ile birlikte kavuruyoruz. Kavrulan sebzelerin içine salça ve baharatları ekleyip tekrar kavuruyoruz. Kavurduğumuz gerecimizi kaynar su ekliyoruz ve çabucak akabinde yarım su bardağı pirincimizi ekleyerek gereçler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen zerzevatları ve pirinci Blenderden geçiriyoruz. Bu sırada terbiyemizi hazırlıyoruz üç kaşık yoğurt bir yumurtanın sarısı ve bir kaşık unu düzgünce karıştırıp yavaş yavaş çorbamıza ekliyoruz (Terbiyenin içine çorbadan bir kepçe koyalım ve terbiyeyi tekrar karıştıralım). Kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Kaynayan çorbamız yemek için hazırdır.
Ana yemeklere geçelim…
Karnıyarık Tarifi
Malzemeler
-
6 adet orta uzunluk patlıcan
-
300 gram mantar
-
2 adet kırmızı biber
-
1 büyük soğan
-
4 diş sarımsak
-
2 yemek kaşığı domates salçası
-
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
-
Çeyrek demet maydanoz
-
1 çay kaşığı kimyon
-
2 çay kaşığı pul biber
-
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-
2 çay kaşığı tuz
Üzeri için
-
3 adet cherry domates
-
6 diş sarımsak
Tarif:
Patlıcanlarımızı alacalı soyup tuzlu suda acılığının gitmesi için yaklaşık 15-20 dakika bekletiyoruz. Ortasını bir bıçak yardımıyla kestiğimiz ve bir fırça yardımıyla içini ve dışını sıvı yağ ile yağladığımız patlıcanları önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz (Fırının derecesine göre süre değişebilir, yumuşayıp yumuşamadığını denetim edin.).
Bu esnada tavaya yağ ekleyip, soğan ve sarımsağı blenderdan geçirip kavurmaya başlıyoruz. 2-3 dakika kavurduktan sonra blenderdan geçirdiğimiz kırmızı biberleri ekleyip 1 dakika daha kavuruyoruz. Ve üzerine tekrar blenderdan geçirdiğimiz mantarları ekleyip 4-5 dakika kavurmaya devam ediyoruz.Üzerine salça, tuz ve baharatları da ekleyip yarım çay bardağı suyla 4-5 dakika kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkarttığımız patlıcanların ortasını bir kaşık yardımıyla açıp harcı dolduruyoruz. Üzerine domates ve sarımsağı ekledikten sonra ( Ben bu esnada 1 yemek kaşığı salçanın içerisine sıcak su koyup fırın tepsisine döktüm) önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişiriyoruz.
Farklı bir seçenek:
Lazanya Tarifi
Malzemeler
-
1 paket lazanya
-
Sarı-kırmızı biber
-
1 çay kaşığı biber salçası
-
5-6 kısım taze kekik ve taze fesleğen
-
2 adet havuç
-
4 adet domates rendesi
-
1 kase kaşar peyniri rendesi
-
400 gr kıyma
Beşamel sos için:
-
3 yemek kaşığı tereyağ
-
3 yemek kaşığı un (silme)
-
3 su bardağı su
-
Tuz
-
Karabiber
-
Muskat rendesi (yarım çay kaşığı)
Tarif:
Zeytinyağında sırasıyla kıyma, havuç ve biberleri kavurun. Üzerine domates rendesi, 1 çay kaşığı şeker, tuz ve çeyrek çay bardağı su ekleyin. Ocağın altını kısın kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Piştikten sonra doğranmış fesleğen ve taze kekik ekleyip kenara alın. Beşamel sos için tencerede tereyağını eritin üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Sütünü ekleyip karıştırın. Kaynadıktan 1-2 dakika sonra muskat rendesi, tuz ve karabiber ekleyin. Altını kapatın ve kenara alın. Lazanya yapraklarını bir tepsiye dizin ve üzerine sıcak su ekleyin. 4-5 dakika yumuşasın. Fırın kabının tabanına bir kaşık beşamel sos koyup yayın. Üzerine yan yana 2 adet lazanya yaprağını bırakın. Evvel kıymalı harç, beşamel sos ve kaşar peyniri ekleyin. Kat kat bu biçimde dizin. En üste biraz beşamel sos ve dilim kaşar peyniri ekleyin. 180° fırında 20-25 dakika pişirin.
Ve tatlılar…
Şöbiyet Tarifi
Malzemeler:
-
24 adet baklavalık yufka
-
200 gr tereyağ
-
3 yemek kaşığı sıvıyağ
-
Kaymak
-
Toz ceviz yahut toz fıstık
Muhallebisi için;
-
2 su bardağı süt
-
1 çay bardağından iki parmak az irmik
Şerbeti için;
-
3 su bardağı su
-
3 su bardağı şeker
-
İnce dilim limon
Tarif:
İlk muhallebiyi yaparak başlayın. Sütü ve irmiği katılaşana kadar karıştırarak pişirin. Soğuması için kenara alıp şerbeti yapmaya başlayın. Gereçleri tencereye alıp kaynatın, kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dk daha pişirin. Onu da kenara alın. Tereyağını tavada eritip üzerine çıkan köpükleri ayırın ve sıvıyağı da içine katın.
Bütün materyalleri hazırladıktan sonra yufkaları çıkarmaya başlayın. Yufkaları poşetinden ikişerli olarak çıkarın. Çok çabuk kuruyor, yaptıkça poşetinden çıkaralım.
Önce iki yufkayı üst üste koyun, ikinci yufkada yağ sürün ve yağı fırçayla güzelce her yerine gelecek halde dağıtın.12 yufka olana kadar bu sırayla devam edin. Yani sistem şu iki yufka yağ tekrar iki yufka tekrar yağ.12 yufkayı bu sırayla üst üste dizin, en üst kata yağ sürmeyin. Kare olacak formda dilimleyin. Enine olan kısmı 4 eşit kesime kısa olan kısmı 3 eşit modüle bölecek halde kesin. Kestiğiniz karelere süratlice 1 tatlı kaşığı muhallebi, 1 çay kaşığı kaymak, 1 tatlı kaşığı ceviz yahut fıstık yerleştirin. Kaymak kaide değil. Tüm malzemeyi paylaştırdıktan sonra kareleri uçlarından birleştirerek kapattım.tepsiye dizmeye başladım.Açılmamaları için her birinin ucunu oburuyla kapatacak biçimde yağlayın ve fırın tepsisine dizin. Öbür 12 yufkayı da tıpkı sistemle yapıp tüm tepsiyi doldurun. En son hepsinin üstüne tekrar yağ sürün. Önden ısıttığınız 170 derece fırında 30 35 dakika ortası pişirin. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra şerbetini verin. Yarım saat bir saat ortası dinlendirip servis yapacağım tabağa alın ve o halde de 2 saat dinlendirin.
Sütlü bir seçenek:
Malzemeler:
-
1 litre süt
-
4 tepeleme yemek kaşığı un
-
Bir yumurta sarısı
-
100 gram tereyağ
-
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
-
1 paket vanilin
Süslemek için:
- Antep fıstığı, karamel sos yahut dilediğiniz şekilde
Tarif:
İlk olarak bir tencereye tereyağı alıyoruz. Büsbütün eritiyoruz. İçerisine yavaş yavaş unu katarak karıştırıyoruz. Unu 4-5 dk kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Akabinde sütü yeniden yavaşça ekliyoruz. Topaklanmaması için yavaş ve karıştırarak eklemelisiniz. Akabinde şekeri ve yumurta sarısını ekliyoruz. Ve tekrar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıyoruz. İçerisine vanilini ekliyoruz. Daha sıcakken elektrikli bir mikserle yaklaşık 10 dk güzelce çırpıyoruz. Pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz. Akabinde kuplara dolduruyoruz. Üzerimin dilediğiniz üzere süsleyebilirsiniz. Ben karamel sos ve pirinç Antep fıstığı tercih ettim. 3-4 saat buzdolabında dinlendiriyoruz ve servise hazır.
Salata olmazsa olmazsa…
Yoğurtlu Marul Salatası Tarifi
Malzemeler:
-
Yarım göbek marul
-
1 kase yoğurt
-
2 diş sarımsak
-
2 çorba kaşığı mayonez
-
1 çay bardağı haşlanmış mısır
-
1 tutam dereotu
-
Tuz, zeytinyağı
Tarif:
Göbek marul güzelce yıkanıp, suyu süzdürülür. Bıçak yardımı ile ince ince doğranır. Geniş bir kasenin içerisinde sarımsaklar dövülür. İçerisine süzme yoğurt, mayonez ve tuz ek edilip karıştırılır. Doğranan marul, haşlanmış mısır ve ince kıyım dereotu da ek edilip yeterlice karıştırılıp servis tabağına alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilip soğuk olarak servis edilir .
Yoğurt olmasın derseniz:
Ezine Peynirli Salata Tarifi
Malzemeler:
-
Salatalık
-
Domates
-
Biber
-
Ezine peynir
-
Göbek
-
Zeytinyağ
-
Limon
“Sofram eksiksiz olsun” diyenlerdenseniz:
Cheddarlı Pastırmalı Milföy Böreği Tarifi
Malzemeler:
-
10 adet milföy hamuru
-
6-7 dilim Cheddar peynir
-
6-7 dilim pastırma (sucuk , sosis de kullanabilirsiniz)
-
Üzerine sürmek için 1 adet yumurta sarısı
Tarif:
Oda sıcaklığında beklettiğiniz milföy yapraklarının içine cheddar ve pastırma dilimlerinden bir ölçü koyuyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla şekil verip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişiriyoruz.
Bir öbür seçenek:
Yalancı Su Böreği Tarifi
Malzemeler:
-
5-6 yufka
-
2 yumurta
-
500 g yoğurt
-
150 ml sıvıyağ
İç harcı için:
-
600 gr beyaz peynir
-
Maydanoz
Üzeri için:
- Çörek otu
Beğenmezseniz evvelki günlerin menülerinden yararlanabilirsiniz:
'İftara Ne Pişirsem?' Diye Düşünmeyin! Ramazan'ın 25. Günü İçin İftar Menüsü Önerisi
'İftara Ne Pişirsem?' Diye Düşünmeyin! Ramazan'ın 24. Günü İçin İftar Menüsü Önerisi
'İftara Ne Pişirsem?' Diye Düşünmeyin! Ramazan'ın 23. Günü İçin İftar Menüsü Önerisi