1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Mayanın Her Çeşidinin Yok Sattığı Şu Günlerde Bayılarak Yapacağınız 12 Mayalı Tanım

Mayanın Her Çeşidinin Yok Sattığı Şu Günlerde Bayılarak Yapacağınız 12 Mayalı Tanım

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marketlerde en çok satan eserler ortasında olan mayanın hamurlar üzerinde sihirli bir dokunuşu olduğunu  bilmeyeniniz yoktur. Evde bol bol vakit geçirdiğimiz bu periyotta kendini mutfağa adamış şahısların bayılacağı 'Mayalı Hamurlar' serimiz sizlerle…

1. Pastane Poğaçası Tarifi

  • 2 yumurta

  • 200 gr margarin

  • 1 paket yaş maya

  • Yarım su bardağı süt

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

  • 2 tatlı kaşığı şeker

  • Aldığı kadar un

  • 1 tatlı kaşığı tuz

Ilıttığınız sütün içerisinde mayayı ve şekeri eritin. Bir kabın içerisine oda sıcaklığındaki margarini, tuzu, sıvı yağı, 1 yumurtayı ve erittiğiniz mayalı şekerli karışımı ekleyin, eliniz ile karıştırın. Daha sonra azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur olacak kadar un ekleyin. Uygunca yoğurduktan sonra hamurunuzun mayalanması için üstü kapalı formda 20-30 dakika bekletin. Mayalanan hamuru ceviz büyüklüğünde olacak formda yuvarlayın ve yavaşça bastırın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derecede kabarıp hafif kızarana kadar pişirin.

2. Açma Tarifi

  • 2 yumurta

  • 1 su bardağı su

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 1,5 su bardağı süt

  • 1 paket yaş maya

  • 3 yemek kaşığı şeker

  • 1 yemek kaşığı tuz

  • Aldığı kadar un

Isıttığınız süt ve suyun yarısını kabın içerisine alın. İçine maya ve şekeri de ekleyip elinizle eritin. Üzerine biraz un ekleyin ve karıştırın. Bir kaç dakika beklettikten sonra başka sıvı materyalleri, yumurta akını, unu ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın. Unu hamurun kıvamına nazaran azar azar ekleyin. Hafif ele yapışır kıvama gelince üzerini bir bez ile örtün ve 30-45 dakika mayalanması için bekleyin. Daha sonra hamurunuzu eşit kesimlere bölün ve yağladığınız elinizle hamuru açın. Şeritlere kesin ve şeritleri burgu hale getirdikten sonra simit hali verin. Hal verdiğiniz hamurları 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.

3. Hatay Tarzı Biberli Ekmek Tarifi

  • 4 SB un

  • 1/2 paket yaş maya

  • 1 SB ılık süt

  • 1/2 SB sıvı yağ

  • 2 TK tuz

  • 1 YK toz şeker

  • 1/2 SB su

İçi için;

  • 1 SB taze çökelek 

  • 1 soğan

  • 1/4 demet maydanoz

  • 1 YK biber salçası (tepeleme)

  • 1 YK domates salçası (tepeleme)

  • 1/2 YK susam

  • 1/2 YK kekik

  • 1/2 SB zeytinyağı

  • 1 TK karabiber

Unu bir kaba alın ve ortasını açıp yaş mayayı, ılık sütü ek edip mayayı eritin. Sonrasında şeker, sıvı yağ ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamurunuz ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun orta ara su ek ederek kıvamını belirleyin. Sonrasında mayalanması için 30 dk kadar bekletin. Bu sırada bir kapta iç materyalleri karıştırın. Buradaki püf noktası soğanın çok ince kıyılmış olması. Sonrasında hamurdan mandalina büyüklüğünde modüller koparıp tepsiye dizin ve 15 dk kadar dinlendirin. Sonrasında elinizle hamurların üzerine bastırın ve yavaşça açın. Her bezenin üzerine 1 YK kadar harç koyup elinizle yayın. Evvelden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dk kadar altı kızarana kadar pişirin.

4. Lahmacun Tarifi

Hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık su

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya

  • 3 su bardağı un

İç harcı için:

  • 250 gram kıyma

  • 1 adet büyük soğan (rendelenmiş)

  • 2 tatlı kaşığı salça

  • 2 adet domates

  • 3 diş sarımsak

  • 3 adet sivri biber

  • Yarım demet maydanoz

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

  • Tuz

  • Karabiber

          * (Ölçüler 8 adet lahmacun içindir.)

Hamuru için; bir kabın içerisine un haricindeki tüm materyalleri koyup karıştırın. Daha sonra azar azar unu ekleyerek uygunca yoğurun. Üzerini kapatıp yaklaşık 1 saat dinlendirin. Üzeri için; bir kabın içerisine küçük küçük doğradığınız tüm gereçleri ekleyin, baharatlar ve kıyma ile birlikte düzgünce harmanlayın. Mayaladığınız hamuru mühlet sonunda tekrar yoğurun, bezelere bölün ve un ile birlikte açın. Açtığınız hamuru evvelden ısıttığınız tavaya yerleştirin ve üzerine iç harcından koyup yayın. Kapağını kapatıp 5 dakika kadar denetimli halde altının yanmasını engelleyerek pişirin.

5. Bursa'dan Cantık Tarifi

  • 2 su bardağı ılık su

  • 1 çay bardağı süt

  • 1 paket instant maya (10 gram)

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

  • 1 adet yumurta akı

  • 5 su bardağı un

Kıymalı Harç İçin;

  • 400 gram dana kıyma

  • 1 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 adet kırmızı küçük küp doğranmış kapya biber

  • 7-8 adet ince ince doğranmış yeşil sivri biber

  • 2 adet orta uzunluk küçük küp doğranmış kuru soğan

  • 2 adet orta uzunluk küp doğranmış domates

  • 1 çay bardağı domates sosu yahut rendelenmiş domates

  • Bir tutam ince ince doğranmış maydanoz

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • 1 yemek kaşığı kekik

  • Arzuya bağlı kimyon

Kenarları İçin;

  • 1 adet yumurta sarısı

  • Eritilmiş tereyağı

İlk olarak bir kaba mayayı, toz şekeri, ılık suyu ve sütü koyup güzelce karıştırın. Mayanın üzerini örtüp aktifleşene kadar yaklaşık 5-6 dakika bekletin. Üzerine yumurta akını, sıvı yağı ve tuzu ek edip tekrar karıştırın. Sonra azar azar unu ek edip ele yapışan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yaklaşık 15 dakika yoğurun. Hamurun üzerine streç sinema örtüp hamur mayalanıp, kabarana kadar yaklaşık 45-60 dakika bekletin. Kıymalı harcı için; bir kaba kıymayı, kuru soğanı, kapya biberi, sivri biberi, domatesi, rendelenmiş domatesi, maydanozu, baharatları, tereyağını ve tuzu koyup düzgünce karıştırın. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde modüller koparıp, tezgah üzerine az ölçü un serperek bezeleri yoğurun. Hamur çok yumuşak ve ele yapışan bir hamur olduğu için bezeleri, az un serpip elinizi unlayarak hazırlayın. Hamuru tepsiye aldıktan sonra kenarlarına dokunmadan orta kısmına parmak uçlarınızla bastırarak bir ölçü açın. Hamurun, açtığınız orta kısmına 2-3 yemek kaşığı kıymalı harçtan koyun. Parmak uçlarınızla kıymalı harcı açıp, incelttiğiniz hamurun orta kısmına eşit ölçüde dağıtın. En sonunda, pidelerin kenarına yumurta sarısı sürün ve evvelden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan cantık pidelerin kenarlarına eritilmiş tereyağını, fırçayla sürdükten sonra servis sıcak sıcak edin.

6. Sucuklu Pide Tarifi

Pide Hamuru için;

  • 520 gr un

  • 325 ml ılık su

  • 1 TK kuru maya

  • 1/2 TK şeker

  • 1/4 TK tuz

Ilık su ve kuru mayayı karıştırıp 2-10 dk bekleyin. Sonrasında un, tuz ve şekeri karıştırın. Suyu içerisine ekleyerek yoğurun. Sonrasında hamuru 1 saat dinlenmeye bırakın.İçi için; 

  • Sucuk

  • Kaşar peyniri

  • 2 yumurta

  • Tereyağı

Hamurları elinizle açın sonrasında merdane ile inceltin. İçine kaşar ve sucuk koyup kenarlarını kapatın. Evvelce ısıtılmış 220 derecelik fırında 10 dk pişirin. Sonrasında yumurta kırıp 5-10 dk daha pişirin.  Sıcakken üzerine tereyağı sürüp servis edin.

7. Çikolatalı Donut Tarifi

  • 1+1/2 SB ılık süt

  • 1 SB şeker

  • 1/2 YK kuru maya

  • 113 gram tereyağı

  • 3 yumurta

  • 1 YK vanilya

  • 5 SB un

  • 1 su bardağı çikolata

  • 1 yemek kaşığı krema

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Ilık süt, şeker ve kuru mayayı orta uzunluk bir kasede karıştırın ve oda ısısında bekletin. Farklı bir kapta tereyağı, yumurta ve vanilyayı blenderla çırpın. İçerisine mayalı karışımı ek edip, tekrar çırpın. Karışıma unu yedire yedire ek edin. Kabın kenarlarını ve hamurun üzerini yağlayın, 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru açın ve yuvarlak bir kalıpla kesin. Kızgın yağda kızartın. Çikolatayı, krema ve tereyağını benmari tekniği ile eritin. Kızarmış donutları çikolataya batırıp servis edin.

8. Alman Pastası Tarifi

  • 4,5 su bardağı un

  • 1 paket yaş maya

  • 1,5 su bardağı süt

  • 3 yumurta sarısı

  • 4 yemek kaşığı toz şeker

  • 4 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 paket vanilya

  • Sıvı yağ

Kreması için:

  • 1 yumurta

  • 3 su bardağı süt

  • 2 yemek kaşığı un

  • 3 yemek kaşığı şeker

  • 1 yemek kaşığı nişasta

  • 1 paket vanilin

  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri için:Pudra şekeri

9. Çikolatalı Lokma Tarifi

YENİ MODA ÇİKOLATALI LOKMA

Lokma hamuru için:

  • 2 SB ılık süt

  • 2 YK toz maya

  • 1 TK tuz

  • 2 YK şeker

  • 3 SB un

Çikolatalı krema için:

  • 2 SB süt

  • 3 YK un

  • 1 YK nişasta

  • 1/2 şeker

  • 1 TK vanilya

  • 2 YK kakao

  • 1/3 SB çikolata

Üzeri için:

  • Sütlü Çikolata

  • Beyaz çikolata

Süt, şeker ve mayayı bir kapta karıştırın ve 10 dk bekletin. Üzerine lokma için gerekli materyalleri ekleyip karıştırın. Hamuru 30 dakika mayalandırın. Hamur mayalanırken çikolatalı kremayı yapabilirsiniz. Un, kakao, şeker, nişastayı sos tenceresine dökün. Sütü azar azar döküp karıştırarak pişirin. Ocaktan alırken vanilyayı ve çikolatayı ekleyip çırpın. Kremayı soğutun. Hamuru sıkma torbasına koyun ve sıvı yağda kızartın. Kızaran lokmaların içine çikolatalı kremadan sıkın. Üzerine de benmari tekniğinde eritilmiş çikolataları gezdirin.

10. Tahinli Çörek Tarifi

  • 3 su bardağı un

  • 3 çay bardağı ılık süt

  • 1 çorba kaşığı kuru maya

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çorba kaşığı şeker

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı (iyice erimiş olsun)

İç Harcı İçin;

  • 1,5 su bardağı tahin

  • 1 su bardağı şeker

Tahinli çörek üretimine mayayı süt ile açarak başlayın. Derin bir kapta kuru mayayı ılık süt ile karıştırın ve 5 dakika kadar bekleyin. Sırası ile un, tuz, sıvı yağ, tereyağı, şekeri ilave edin. Kulak göğsü kıvamında olana dek yoğurun. Hamurunuzun yoğurma süreci bitince üzerini pak bir bezle kapatıp oda sıcaklığına 1,5 saat dinlenmeye bırakın. Çöreklerin iç harcı için farklı bir kapta tahin ve toz şekeri karıştırın. Akabinde kabaran hamuru, yuvarladıktan sonra bir merdane yardımıyla tezgah üzerinde açın. İç kısımlarına tahinli toz şeker karışımı sürdüğünüz hamurları, rulo formunda sarın ve bir ucundan alarak kendi etraflarında sarın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamurlarınızı yerleştirin ve yarım saat de bu formda bekletin. Akabinde çırpılmış yumurta sarısı sürün, çokça susam serpiştirin. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri altın sarısı renk alana kadar kadar pişirin. Bu mühlet ortalama yarım saattir. Çörekleriniz piştikten sonra 5 dakika dinlendirip sıcak olarak servis edebilirsiniz.

11. Bonus! Mardin Çöreği vs Paskalya Çöreği

MARDİN ÇÖREĞİ

  • 125 gr tereyağı

  • 3/4 SB toz şeker

  • 1/3 SB ılık süt

  • 1/4 SB ılık su

  • 1 YK kuru maya

  • 1/2 ÇK tarçın

  • 1/2 ÇK yenibahar

  • 1/2 ÇK mahlep

  • 1/3 ÇK karabiber

  • Aldığı kadar un

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı

  • Susam

Bir kase içinde ılık su, ılık süt, kuru maya ve şekeri döküp, 5 dakika bekletin. Büyük karıştırma kabının içinde mayalı karışımı, tereyağını ve baharatları karıştırın. Üzerine unu azar azar ekleyin ve yoğurun. Oda sıcaklığında 45 dakika bekletin. Bekleyen hamuru rulo halinde açın ve bıçakla dilimleyin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin.

PASKALYA ÇÖREĞİ

  • 1 SB sıvı yağ

  • 1 SB ılık süt

  • 2 TK kuru maya

  • 2 adet yumurta

  • 7 YK toz şeker

  • 1/2 TK tuz

  • 1 TK karbonat

  • 2 TK mahlep

  • Aldığı kadar un

Üzeri İçin:

  • 1 yumurta sarısı

  • Badem

Şekeri ve mayayı ılık sütün içerisine dökün. Mayanın etkinleştirmek için 5-10 dakika bekleyin. Un haricindeki bütün gereçleri ve mayalı karışımı büyük uzunluk karıştırma kabına döküp, karıştırın. Üzerine unu azar azar ek edin ve yoğurun. 45 dakika oda sıcaklığında mayalandırın. Hamuru iki bezeye bölün. Her bezeyi üç eşit modüle ayırın ve ince uzun açıp, saç örgüsü yapın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin üzerine bir tane paskalya çöreğini yerleştirin ve ortasında bastırarak enine genişletin. Üzerine öbür paskalya çöreğini yerleştirin ve 30 dakika mayalandırın. Daha sonra yumurta sarısını sürün ve iri kıyılmış badem serpiştirin. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Mayanın Her Çeşidinin Yok Sattığı Şu Günlerde Bayılarak Yapacağınız 12 Mayalı Tanım
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin