Mutfaklarının kapılarını bizlere açmış kıymetli instagram aşçıları tekrar bize “olsa da yesek!” dedirtiyorlar. Birbirinden hoş ve denendiğine emin olduğumuz, içimizin rahatlığıyla girişebileceğimiz bir sürü tarifle mutfağınıza konuk oluyoruz. Hangisinden başlasak?
1. Karpuz pasta
Malzemeler
-
2 tutam saplarından ayıklanmış yıkanmış ıspanak
-
1 çay bardağı sıvı yağ
-
1 su bardağı ıspanak püresi
-
4 yumurta
-
1 su bardağı toz şekeri
-
1/2 su bardağı sıcak su
-
1 buçuk su bardağı un
-
1 paket kabartma tozu
-
1 paket vanilya
Keki ıslatmak için;
-
1 çay bardağı sıcak su
-
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Krema için;
-
3 su bardağı süt
-
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
-
1 çay bardağı 125 ml toz şeker
-
1 paket vanilya
-
1 tatlı kaşığı tereyağı
-
Tavada daima çırparak pişirin
Çilekli sos için;
-
Bir avuç çilek
-
1 su bardağı su
-
1 yemek kaşığı toz şeker
-
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
Yapılışı
Ispanakları sıvı yağ ile robottan geçirip püre haline getirelim. Yumurtalarımızı şeker ile köpük olana kadar çırpalım. Un, kabartma tozu ve vanilya ile birleştirip hamurumuza ıspanak püresini ekleyelim ve kek kalıbına dökelim. Isıttığımız 170 derece fırında 30 dakika pişirelim. Ilıdığında kekin üzerinde şekerli suyumuzu dökerek kekimizi ıslatalım. Krema için tüm gereçleri tavada daima çırparak pişirip kıvam alınca kekin üzerine dökebiliriz. Çilekli sos için tekrar tıpkı adımları izleyeceğiz, sos tavasında kıvam alana kadar pişirip kaşıkla kremanın üzerine yayıyoruz. Dolapta dinlendikten sonra servise hazır.
2. Muhallebili kadayıf tatlısı
Malzemeler
-
500 gram yaş kadayıf
-
200 gram tereyağı
Şerbet için;
-
3 su bardağı toz şeker
-
3 su bardağı su
-
4-5 damla limon suyu
Muhallebi için;
-
2 su bardağı süt
-
2 yemek kaşığı şeker
-
1 yemek kaşığı nişasta
-
1 yemek kaşığı un
-
1 paket vanilya
-
1/2 paket krem şanti (3 yemek kaşığı)
Yapılışı
Şerbeti için şeker ve suyu ek edip karıştırarak kaynatalım. Kaynadıktan sonra orta ateşte 15-16 dakika kaynatıp indirmeye yakın limon suyu ekleyip ılımaya bırakalım. Krema için krem şanti tozu hariç bütün materyalleri ek edip devamlı karıştırılarak kıvam alıncaya kadar pişirelim. Birinci sıcaklığı çıktığında krem şantimizi ek edip çırpalım.
Derin bir kapta evvel yaş kadayıfımızı havalandırıp birbirinden ayırarak elimizde koparalım. Eritmiş olduğumuz tereyağını evvel karıştıralım daha sonra ılık bir formda iken didiklediğimiz kadayıfın üzerine gezdirip harmanlayalım. Topaklanmış olan kısımları ayırıp her tarafına kesinlikle tereyağı ile temas etmesini sağlayalım tatlımızın hamur olmaması tel tel olması için çok kıymetli bir püf noktasıdır. Tereyağı ile yağlanmış 28 cm tart kalıbımıza eşit biçimde bastırarak yayalım düzgün bir yer hazırlayalım. Evvelce ısıtılmış 190° alt üst ayarda olup 50/55 dakika kadar nar üzere kızarıncaya kadar birinci sıcaklığı çıktığında 4-5 dakika sonra tart kalıbında iken ılık şerbetimizi gezdirelim. 15-20 dakika içinde şerbetimiz çekecektir. Daha sonra servis tabağımıza aykırı çevirelim. Üzerine sıcak muhallebiyi eşit halde yayalım. Soğuduktan sonra istek ettiğiniz biçimde süsleyim.
3. Karpatka
Malzemeler
Kreması için;
-
2,5 su bardağı süt
-
2 yemek kaşığı un
-
2 yemek kaşığı nişasta
-
1 yumurta sarısı
-
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
-
2 paket vanilya
-
125 gr margarin
Hamur için;
-
1 su bardağı su
-
125 gr margarin
-
1/2 çay kaşığı tuz
-
1 su bardağı un
-
4 adet yumurta
-
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı
Uygun bir tencereye margarin ve vanilya hariç tüm gereçleri koyalım. Sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvam aldıktan ve kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatalım. İçerisine 2 vanilyayı katıp karıştıralım, akabinde margarini de ekleyip eriyene kadar karıştıralım ve üzerini streç ile kapatıp soğumaya bırakalım.
Hamur için su ve margarini katıp ocağa koyalım, yarım çay kaşığı tuz ekleyelim. Margarin eriyince unu katalım ve helva kıvamı aldıktan sonra ocaktan alalım. Oda sıcaklığına geldikten sonra 4 yumurtayı tek tek ekleyip mikser ile çırpalım. Yapışkan bir kıvam alacak. Kelepçeli kalıbın alt yerine yağlı kağıt koyalım ve hamurun yarısını kalıba yayalım. 165 derece alt üst fırında 35 dakika üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim. Piştikten sonra kalıbı açıp çıkarıp kenara alalım ve hamurun diğer yarısını da tıpkı şekilde pişirelim. Sonrasında kalıba birinci pişirdiğimiz katı koyalım ve soğuyan kremayı üzerine dökerek yayalım, sonra üste diğer hamur katını koyalım ve üzerini streç ile kapatıp dolapta 3-4 saat dinlendirelim. Son olarak dolaptan alıp üzerini pudra şekeri ile kaplayıp servis edebiliriz.
4. Süt dilimi
Malzemeler
-
3 su bardağı süt
-
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı veya hindistan cevizi yağı
-
3/4 su bardağı organik hindistan cevizi şekeri (hurma püresi yahut elma konsantresi)
-
2 yemek kaşığı kakao
-
80 gram bitter çikolata
-
2 yemek kaşığı toz sığır jelatini
-
1 avuç fındık içi
Yapılışı
Bütün gereçleri çelik tencereye aktarıyoruz. Bilhassa jelatinin karışması için çırpıcı ile birbirine güzelce yedirin. Orta ateşteki ocakta pişirmeye alıp kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıyoruz. Kalıba karışımı aktarıyoruz. Oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz. Akabinde buzdolabının soğutucu kısmına alıp jelatin donup kıvam verinceye kadar dinlediriyoruz. Kakao serpip servis edebiliriz.
5. Yalancı antep fıstıklı kurabiye
Malzemeler
-
125 gram margarin
-
1 çay bardağı sıvı yağ
-
1 yumurta
-
1 poşet antep fıstıklı toz puding
-
2 yemek kaşığı pudra şekeri
-
1 paket kabartma tozu
-
1 paket vanilya
-
7-8 yaprak ıspanak
-
Aldığı kadar un
Şerbeti için;
-
1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
-
1 su bardağı su
Üzeri için;
-
Hindistan cevizi
-
Dilerseniz toz fıstık
Yapılışı
Şerbeti için şeker ve suyu 5 dakika kaynatıp soğuması için bekletin. Ispanağı bir su bardağı suda haşlayın. Haşlanan ıspanağı soğuk sudan geçirip süzgece alın. Yoğurma kabına, antep fıstıklı toz puding, sıvı yağ ve ıspanağı koyup blender’dan geçirin. Üzerine pudra şekeri, yumurta, oda ısısında yumuşamış margarin, ekleyip elinizle karıştırın. En son aldığı kadar un, kabartma tozu ve vanilya ek edin. Unu azar azar aldığı kadar ekleyin. Yumurta büyüklüğüne nazaran un ölçüsü değişebiliyor. Yumuşak bir hamur olacak. Yoğurduğunuz hamurdan istediğiniz büyüklükte kesimler alıp elinizle yuvarlayın. Ön ısıtma yapmadan 170 derece fırında pişirin. Pişen kurabiyeleri ılıkken şerbete batırıp çıkarın. Daha sonra her tarafını bol hindistan cevizine bulayın. Kurabiyeleri kesinlikle 2-3 saat dinlendirip servis yapın.
6. Havuçlu kremalı pasta
Malzemeler
-
4 adet yumurta
-
1,5 su bardağı şeker
-
1 su bardağı sıvı yağ
-
3 su bardağı un
-
1 paket vanilya
-
1 çay kaşığı kabartma tozu
-
2 çay kaşığı karbonat
-
4 adet havuç
-
2 tatlı kaşığı tarçın
Kreması için;
-
150 gram tam yağlı taze peynir
-
70 gram labne peyniri
-
100 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
-
1 su bardağı pudra şekeri (şekeri kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
-
1 paket vanilya
Yapılışı
Şeker ve sıvı yağı karıştırma kabına alın ve 4 dakika çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin çırpmaya devam edin. Kuru gereçleri ekleyip çok az çırpın. En son havucu ekleyip karıştırın. İki adet yağlı kağıt serili kalıplara harcı paylaştırın. 180 derecelik fırında pişirin (kürdan testi yaparak pişip pişmediğini denetim edebilirsiniz). Krema için; tam yağlı taze peyniri ve labneyi karıştırma kabına alıp çırpın. Üzerine pudra şekerini, küp küp doğradığınız tereyağların yarısını ekleyip çırpmaya devam edin. Tereyağların kalan yarısını da ekleyip çırpın. Tereyağı büsbütün karışmalı. Kremayı kenarda bekletin. Pişen kekleri çemberden çıkartıp soğumaya bırakın. Soğuyan kekleri ortadan ikiye kesin toplam 4 adet kek olacak. En alta keki koyun üzerine kremadan sürün birebir işlemi kekler bitene kadar uygulayın. Havuçlu kremalı pastanızı soğumaya bırakın.
7. Tahinli kek
Malzemeler
-
2 yumurta
-
1 su bardağı pudra şekeri
-
1 çay bardağı sıvı yağ
-
1 çay bardağı süt
-
1 çay bardağı tahin
-
2 -2,5 su bardağı un
-
1 paket kabartma tozu
-
1 paket vanilya şekeri
Üzeri için;
-
1 çay bardağı tahin
-
1 çay bardağı süt
-
3 kaşık pudra şekeri
-
Susam
Yapılışı
Oda sıcaklığında olan yumurta ve pudra şekeri, vanilya şekerini krem haline gelene kadar iyice çırpalım. Sonrasında yağı, sütü, tahini ekleyelim. Bütün malzemeyi güzelce çırpalım. Sonra eleyerek ununu ve kabartma tozunu ekleyelim. Sonrasında kek kalıbını yeterlice yağlayalım ve beyaz susam serpelim. Harcı döküp evvelden ısınmış fırında 180 derecede üstlü altlı pişirelim. Tahinli sos için tahin, süt ve pudra şekeri karıştıralım ve kalıptan çıkarttığımız kekin çukur olan yerine dökelim. İstediğimiz üzere süsleyelim.
8. Tiramisu tart
Malzemeler
Keki için;
-
2 yumurta
-
1 çay bardağı toz şeker
-
1 çay bardağı sıvı yağ
-
1 çay bardağı süt
-
2 çay bardağı un
-
2 yemek kaşığı kakao
-
1 paket kabartma tozu
Islatmak için;
-
1 yemek kaşığı granül kahve
-
1 çay bardağı su (ya da 1 çay bardağı kadar makinede yapılmış espresso)
Muhallebisi için;
-
2 su bardağı süt
-
2 yemek kaşığı un
-
1 çay bardağı toz şeker
-
1 yumurtanın sarısı
-
100 gram labne
-
Kakao
Yapılışı
Öncelikle tart kalıbı tereyağı yahut margarinle her yerine gelecek formda yağlanıp unlanır. Fırın 170 derecede ısıtılmaya başlanır. Keki için yumurta ve şeker 3-4 dakika mikserin en yüksek döneminde çırpılır akabinde süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılıp en son un, kakao ve kabartma tozu eklenip düşük devranda çırpılır önceden hazırladığımız kalıba dökülüp üzeri düzlenir önceden ısıtılmış fırından yaklaşık 20 dakika kontrollü pişirilir. Kek pişerken muhallebinin materyalleri labne hariç tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak kaynayıp yoğunlaşana dek pişirilip ocaktan alınır biraz ılıdıktan sonra labne eklenip mikserle topak kalmayacak biçimde çırpılır. Pişen kek fırından alınıp bir dakika kadar beklenip servis tabağına aksi çevrilir düzgünce ılıyınca hazırladığımız kahve her yerine gelecek biçimde gezdirilir. Hazırladığımız muhallebi isteğe bağlı krema torbasına alınıp kekin orta kısmına fotoğrafta görüldüğü üzere sıkılır. Servis etmeden önce üzerine kakao serpilir isteğe bağlı mevsim meyveleri ile de süslenerek servis yapılır.
9. Kardinal
Malzemeler
Mereng için;
• 6 yumurta akı
• 180 gram şeker
• 2 yemek kaşığı nişasta
Pandispanya için;
• 1 yumurtanın sarısı
• 2 tüm yumurta
• 60 gram şeker + vanilya şekeri
• 60 gram elenmiş un
Mereng için bu üç malzemeyi mikserle uzun uzun çırpıp karlaştırıyoruz. Kabınızı karşıt çevirdiğinizde akmayacak kıvamda ise, hazırdır kendisi. Sıkma torbasına yerleştirip, 1 cm kalınlığında da ucunu kesip, fırın tepsimize şeritler sıkıyoruz. Yumurtaları şeker ile köpürtüyoruz, rengi açılana kadar çırpıyoruz. En son unu tahta kaşığımızla yedirip tekrar sıkma torbasına bırakıp şeritlerin ortasındaki boşluklara sıkıyoruz. Tüm tepsi kaplandığında, çokça pudra şekeri eliyoruz tepsimize. Bu tabanın kıtırlaşmasını sağlıyor. 180 derecede 20 dk pişiriyoruz.
10. Lotus magnolia
Malzemeler
-
600 gram süt
-
1 yumurta
-
1 çay bardağı toz şeker
-
2 yemek kaşığı dolusu un
-
1 paket vanilya
-
1 kutu sıvı krema
-
1 paket lotus bisküvi
-
Şeftali
-
Muz
-
Eritmek için sütlü çikolata
Yapılışı
Tencereye sütü ve krema hariç bütün gereçleri koyun ve karıştırarak pişirin krema piştikten sonra sıvı kremayı ekleyip karıştırın ocağı kapatın. Bisküvileri robottan geçirin, muz ve şeftaliyi küp küp doğrayın. Servis tabağına biraz krema ortasına bisküvi ve meyve ekleyip üzerine tekrar krema dökün en son çikolata eritip süsleyin.
11. Pratik küçük cheesecake
Malzemeler
Taban için;
-
15 lotus bisküvi (yoksa 1 paket burçak)
-
2 kaşık erimiş tereyağı
Kek için;
-
400 gram labne peyniri
-
120 gram krema
-
1 çay bardağı şeker (küçük çay bardağı ise bir buçuk bardak kullanın)
-
3 kaşık nişasta (buğday, mısır fark etmez)
-
2 yumurta
-
1 paket vanilya
Sos için;
-
80 gram krema
-
100 gram sütlü çikolata
Bisküviyi robotta çekin, erimiş tereyağını ekleyip karıştırın. Kağıtlara hisse edip bastırın ve buzluğa kaldırın. Labne ve şekeri, nişasta ve vanilyayı ekleyip çırpın. En son kremayı ekleyin. Yumurtaları tek tek ekleyip karıştırın. Karışımı kağıtlara paylaştırın. Fırını 170 derece fansız ayarlayın. Fırının en altına su dolu kap yerleştirin. Orta bölmeye cheesecake’i yerleştirin. Yaklaşık 40-50 dakikada pişiyor. Pişip pişmediğini denetim etmek için kalıbı sallayın eğer cheesecake oynamıyorsa sabitse olmuş demektir.
Fırından çıkarabilirsiniz. Kremayı ısıtın, çikolatayı içinde eritin. Tatlı ve sos oda ısısına geldiğinde sosu paylaştırın. Buzdolabında soğutun. Erimiş beyaz çikolata ile süsleyebilirsiniz.
12. Beyaz çikolatalı brownie
Malzemeler
-
100 gram tereyağı
-
1 su bardağı şeker
-
300 gram bitter çikolata
-
4 yumurta
-
160 gram beyaz çikolata
-
1 paket vanilya
-
1 su bardağı un
Yapılışı
Tereyağını ve bitter çikolatayı ocakta karıştırarak eritin. Yumurta ve şekeri çırpın. Üzerine bitter çikolatalı karışımı ekleyip çırpmaya devam edin. Kuru gereçleri ekleyin ve spatula ile karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz kare kek kalıbına karışımın yarısını dökün ve üzerine beyaz çikolataları dizin, kalan karışımı üzerine döküp 170 C’de önceden ısıtılmış fırında, kontrollü bir şekilde pişirin. Üzeri kabuk bağladığı vakit fırından çıkartın. Soğuduktan sonra dilimleyin.
13. Oreo’lu magnolia
Malzemeler
-
1 litre süt
-
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
-
3 yemek kaşığı un (tepeleme olmasın)
-
2 yemek kaşığı nişasta
-
1 paket krema (200 gram)
-
1 paket bitter çikolata (80 gram)
-
Yarım tatlı kaşığı kakao
-
5 küçük paket oreo bisküvi
Yapılışı
Süt, un, şeker, nişastayı tencereye alıp daima karıştırarak pişirin. Göz göz olup piştikten sonra ocağın altını kapatın. Kremasını ekleyip çırpın. Harcı ikiye bölün. Çabucak sıcağıyla yarısına çikolatasını, kakaoyu koyup çırpın. Oreo’yu robottan geçirin. Kuplarınıza sade olan kremadan koyun üzerine rondo’dan geçirilmiş oreo’dan koyup düzleyin. Çikolatalı kremayı koyup düzeltin. Tekrar oreo tekrar krema koyun. Buzdolabına kaldırın soğuduktan sonra servis edin.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir;