Bu sene Anneler Günü karantina günlerimize denk geldiğinden kolları sıvayıp mutfağa girmek kural oldu. Mutfakla ortası olmasa bile yediden yetmişe herkesin hazırlayabileceği bu tanımlarla annenizi yüzünü güldüreceksiniz. Her şeyin en hoşuna layık annelerimizin günü kutlu olsun!
1. Sıra bizde! Annelerimizin bize sık sık yaptığı: Mozaik Pasta
Mozaik Pasta Tanımı:
-
1 paket petibör bisküvi
-
1 su bardağı süt
-
3 yemek kaşığı kakao
-
5 yemek kaşığı şeker
-
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Mozaik pasta için öncelikle bisküvileri kırın, kırarken de fazla ufalamamaya dikkat edin. Tereyağını bir tavada eritin. Eriyen tereyağını ve öbür tüm malzemeleri bisküvilerin üzerine ekleyin. Daha sonra güzelce karıştırın ve karışımı streç sinemanın ortasına boşaltarak elinizle rulo yahut üçgen biçimini verin. Servis etmeden evvel buzlukta 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakın. Daha sonra dilimleyerek servis edin.
2. Yumurta kırmayı bile bilmem diyenlere: Banana Split
Banana Split Tanımı:
-
2 adet muz
-
2-3 top dondurma
-
Hazır Krem şanti
-
İstediğiniz Meyveler
-
Çikolata sosu
-
Pasta süsü
Muzları uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Servis tabağına aldığınız iki modülden oluşan muzun orta kısmına dondurma toplarını yerleştirin. Meyvelerle ve krem şantiyle kenarlarını doldurun. Üstüne pasta süsü ve çikolata sosu dökerek servis edin.
3. Milföy dendiğinde akla gelen birinci tatlı: Çilekli Milföy Pasta
Çilekli Milföy Pasta Tanımı:
-
10 adet milföy
-
3 SB süt
-
2 YK mısır nişastası
-
2 YK un
-
3/4 SB şeker
-
Çilek
-
200 ml krema
-
1 YK nişasta
-
1/2 SB kakao
Süt, nişasta, şeker ve unu bir sos tenceresine alıp yoğunlaşana kadar pişirin. Sonrasında milföyleri bir tepsiye dizin ve 4’e bölün. Sonrasında evvelden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar 15-20 dk pişirin. Bir tencerede kremayı, nişastayı ve kakaoyu karıştırarak kaynatın. Sonrasında milföylerin ortasına krema doldurup çilek koyun ve üzerine çikolata sosunu dökerek servis edin.
4. Mutfağa girmişken şanım yürüsün diyenlere: Tiramisu
Tiramisu Tanımı:
- 1 paket kedi dili
Kreması için:
-
2.5 su bardağı süt
-
3 yemek kaşığı toz şeker
-
3 yemek kaşığı un
-
1 adet yumurta
-
200 gram labne peyniri
Islatmak için:
-
1/2 su bardağı sıcak su
-
3’ü bir ortada hazır kahve
Üzeri için:
- Kakao
Kreması için şeker, un, süt ve yumurta çırpılarak ocakta yoğunlaşana kadar pişirilir. Kıvam aldıktan sonra altı kapatılarak ılımaya bırakılır. 15dk kadar bekleyip ılındıktan sonra labne peyniri ek edilip mikser ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır. Diğer taraftan sıcak su içinde hazır kahve çözdürülerek hazırlanır. Servis tabağına pandispanya kekinin bir katı yerleştirilerek kahvenin yarısı ile ıslatılır. Üzerine kremanın yarısı ek edilip kalan kahve ile üst kat da ıslatıldıktan sonra ikinci kat kapatılır. Kalan krema da dökülerek pastanın üzeri ve kenarları güzelce kapatılır. Son olarak pastanın üzerine kakao serpilir.
5. Özel güne yakışır tanım isteyenlere: Çilekli Krep Pasta
Çilekli Krep Pasta Tarifi:
-
2,5 SB un
-
2 SB süt
-
1/2 SB su
-
1 YK zeytinyağı
-
2 yumurta
-
2 YK şeker
Kreması için;
-
1 paket hazır vanilyalı puding
-
3.5 su bardağı soğuk süt
Üzeri için;
- Çilek
Krep için materyalleri bir kapta düzgünce karıştırın. Krep tavasında ince krepler pişirin. Bir tencerede hazır pudingi süt ile birlikte daima karıştırarak pişirin. Pudingi kreplerin ortasına sürün üzerini çileklerle süsleyin.
6. Pandispanya olmadan da pasta yapılabileceğinin delili: Bisküvili Pasta
Bisküvili Pasta Tanımı:
-
1 litre süt
-
4 YK un
-
4 YK kakao
-
3 YK nişasta
-
1 SB şeker
-
1 TK vanilya
-
1 adet yumurta sarısı
-
200 ml krema
-
3 paket petibör bisküvi
Üzeri için;
- 1 SB toz bisküvi
Bir tencereye süt, şeker, yumurta sarısı, un, nişasta ve kakao alıp yoğunlaşana kadar pişirin. Hazırladığınız kremayı ocaktan alıp içerisine vanilyayı ek edin ve birinci sıcaklığı geçene kadar bekletin. Akabinde 200 ml kremayı ek edip pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikserle ya da çırpma teliyle karıştırın. Bir borcamın en altına bisküvileri sıralayın, serine kremden dökün ve borcam dolana kadar süreci tekrar edin. En üstte mutfak robotunda toz haline getirdiğiniz bisküviyi dökün buzdolabına 3 saat bekletin. Dilimleyip servis edin.
7. Hazır kek ile mükemmeller yaratmak mümkün: Küçük Köstebek Pasta
Mini Köstebek Pasta Tanımı:
-
1 paket hazır kakaolu baton kek
-
4 SB süt
-
3/4 SB un
-
2 YK nişasta
-
1 yumurta
-
1/2 TK vanilya
-
1 YK tereyağı
-
1 SB şeker
-
1 adet muz
Krema için sütü, unu, yumurtayı, nişastayı ve şekeri karıştırarak pişirin. Krema kıvam aldıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı tereyağını döküp eriyene kadar karıştırın. Daha sonra kremayı soğutun. Baton kekleri dilimlere bölüp, bir su bardağı yardımıyla yuvarlak tabanlar kesin. Üzerine soğuyan kremadan koyup dilimlediğiniz muzları ekleyin. Kestiğiniz keklerin kenarlarında kalanları ufalayarak üzerlerine serpiştirin.
8. Görüntüsüyle gözlerden kalpler çıkaracak: Fincan Tatlısı
Fincan Tatlısı Tanımı:
-
1 litre süt
-
2 Türk kahvesi fincanı un
-
3 Türk kahvesi fincanı şeker
-
1 paket vanilin
-
1 tatlı kaşığı tereyağı
-
1 su bardağı hindistan cevizi
Süt ,şeker ve un ocağa alınır muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince vanilya ve tereyağı eklenir karıştırılır. Fincanlar suyla çalkalanır ve muhallebiler ek edilir. Soğuyunca buzdolabına alıp 3-4 saat bekletilir. Fincanlar buzdolabından alındıktan sonra kenarlarına vurulup çıkartılır. Hindistan cevizine bulayıp servis edebilirsiniz.
9. Sütlü tatlı bile olsa çikolatasız asla: Çikolatalı İrmik Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı Tanımı:
-
4 SB süt
-
3/4 SB irmik
-
3/4 SB toz şeker
-
1 YK tereyağı
-
1 TK vanilin
-
1 paket bisküvi
Çikolatalı sos için;
-
1/4 SB çikolata
-
1 YK tereyağı
-
1 SB krema
-
1/2 SB süt
-
4 YK şeker
İrmikli muhallebi için orta uzunluk bir tencereye sütü, irmiği ve şekeri döküp karıştırarak pişirin. İrmikli tatlı kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve tereyağı ile vanilini ek edip karıştırın. 5 dakika sonra ocaktan alın. Baton kek kalıbını ıslatın ve irmikli tatlıyı dökün. Sırayla bisküvileri dizin. Çikolata sos için, bütün materyalleri karıştırın ve soğutun. İrmikli tatlının üzerine çikolatalı sosu döküp servis edin.
10. “Etimekten tatlı mı olur ya?” diyenleri şaşırtacak: Etimek Tatlısı
Etimek Tatlısı Tarifi
-
1 paket etimek
-
1 kutu krema
-
1 paket krem şanti
-
Şerbeti İçin;
-
2 SB şeker
-
Su
-
Biraz limon suyu
Şekerin yarısını tencereye alın. Kısık ateşte kahverengi olana kadar karıştırarak pişirin. Geri kalan şekeri ve suyu ekleyin. Ocaktan alıp limon suyunu ekleyin. Etimekleri tepsiye dizin. Şerbeti dökün. Krem şantiyi paketin ardındaki talimatlara nazaran hazırlayın. Kremayla karıştırın. Kremayı etimeğin üzerine yayın. Üzerini istediğiniz üzere süsleyin. Buzdolabında bekletip servis edin.
11. Pasta olmazsa olmazımız diyenlere: Çikolatalı Kolay Pasta
Çikolatalı Kolay Pasta Tanımı:
-
1 paket hazır kakaolu pasta tabanı
-
1 su bardağı süt
-
Yarım su bardağı toz şeker
Kreması için;
-
1 paket krem şanti
-
1 su bardağı süt
-
160 gr bitter çikolata
-
1 paket krema
Üzeri için;
- Pasta süsü
Pandispanyaları ortadan ikiye kesip 4 kesim elde edin. Sütü ısıtıp şekeri içine ek edin ve yeterlice karıştırarak şekeri eritin. Şekerli sütü soğumaya bırakın. Bu sırada çırpma kabında kremayı yapmak için sütü ve krem şantiyi blendar ile yeterlice çırpın. Bir sos tenceresine kremayı alın ve ısınınca ocağın altını kapatıp çikolataları içerisine koyup karıştırarak eritin. Çikolatalı karışım soğuyunca çırptığınız krem şanti ile birbirine yedirin. Soğuttunuz şekerli süt ile pandispanyaları ıslatıp, çikolatalı krem şantili karışımdan ortasına sürün ve başka pandispanyayı üzerine kapatın. Kalan 2 pandispanya içinde birebir süreci tekrarlayın. 4 kat olan pastayı kalan çikolatalı karışım ile kapatın. Üzerine pasta süsü döküp buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.
12. Ben zoru severim diyenlere: Pavlova
Pavlova Tanımı:
Taban için:
-
6 yumurta akı
-
1 SB toz şeker
-
3 YK pudra şekeri
-
1 TK mısır nişastası
-
1 TK sirke
Kreması için:
-
1 SB krema
-
6 YK pudra şekeri
Üzeri için:
-
Böğürtlen
-
Kiraz
-
Yaban mersini
-
Frenk üzümü
Fırını 120 derecede ısıtın. Yumurta aklarını dikkatlice kırın ve köpürene kadar çırpın. Toz şekeri azar azar lava edip çırpın. Karışım kıvam aldıktan sonra pudra şekerini, nişastayı ve sirkeyi ekleyip tekrar çırpmaya devam edin. Pavlova harcını yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayın. Fırında 30-40 dakika kuruyana kadar pişirin. Mühletin sonunda fırın kapağını hafif aralık bırakın ve kurumasını sağlayın. Krema ve pudra şekerini yüksek zamanda çırpın. Kuruyan bezenin üzerine yayın. Meyvelerle süsleyip servis edin.