1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Ramazan Ayının Bitmesine Günler Kala İftar Sofralarına Çok Yakışacak 13 Nefis Mantı Tanımı

Ramazan Ayının Bitmesine Günler Kala İftar Sofralarına Çok Yakışacak 13 Nefis Mantı Tanımı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapması zahmetli olmasına karşın çok sevilen ve dakikalar içerisinde silip süpürülen mantının kolayından zoruna, büyüğünden küçüğüne her şekilde tanımın yer aldığı bu içerikten çabucak kendinize nazaran olanı seçip akşama iftar sofrasına konuk edebilirsiniz.

1. Klasiklerden vazgeçilmez: Mantı

Mantı Tanımı:

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta

  • 1 SB su

  • 3 SB un

  • 1/2 TK tuz

İçi için;

  • 100 gr kıyma

  • 1 adet soğan

  • Tuz

  • Karabiber

Süslemek için;

  • Sarımsaklı yoğurt

  • 1 YK salça

  • Tuz

  • Karabiber

  • 2 YK su

  • 1 TK tereyağı

Unu tezgaha alın ortasına bir havuz açın. Yumurta ve tuz ek edip yoğurun. Sonrasında içerisine suyu ekleyip hamuru elde edin. Sonrasında hamuru incecik açın. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi ek edin. Sonrasında hamurları minik kareler halinde kesip içine harcı koyun ve hamurları kapatın. Sonrasında kaynayan suda haşlayın. Tereyağını tavada eritip salça ve su ek edin. Sonrasında tuz ve karabiber ekleyip sos kıvamına getirin. Mantıların üzerine süzme yoğurt ve salçalı sos koyup servis edin.

2. Mantı yapmayı öğrendiysek sırada: Yüksük Çorbası

Yüksük Çorbası Tanımı:

  • 2 çorba kaşığı yağ

  • 250 gram mantı

  • 6 su bardağı sıcak su

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut

  • 2 çorba kaşığı un

  • 2 çorba kaşığı salça

  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi

  • 5 su bardağı sıcak su

  • 1 su bardağı soğuk su

  • 1 çorba kaşığı kuru nane

Üzeri için:

  • 1 çorba kaşığı yağ

  • Pul biber, nane

Yağı bir tencereye alıp eritiyoruz. Üzerine unu ekliyoruz ve çırpma teli ile rengi dönene dek kavuruyoruz. Üzerine salçayı ekleyip 2 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine  sıcak suyu ek edip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca mantıyı, nohutu, tuzu, karabiberi ve pul biberi sırasıyla ek ediyoruz. Son olarak nar ekşisini de ekledikten sonra mantılar yumuşayıncaya dek çorbayı pişiriyoruz. Mantılı çorbamız pişince üzerine 1 bardak soğuk su ek ediyoruz ve karıştırıyoruz. Ayrı bir tavada yağı eritip üzerine pul biber ve nane ek edip kavuruyoruz. Bu sosu mantılı çorbanın üzerine gezdirip altını kapatıyoruz.

3. Ben hamur açamam derseniz: Milföy Mantı

Milföy Mantı Tanımı:

  • 1 paket milföy hamuru

  • 300 gr kıyma

  • 1 soğan

  • Tuz

  • Karabiber

  • 1 TK salça

  • Yoğurt

  • Tereyağı

  • Kırmızı toz biber

  • Sarımsak

Bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Milföy hamurlarını açın ve kare kare kesin. Harçlardan koyup kapatın ve kıvırın. Sonrasında sırayla tepsiye dizin ve 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar 15-20 dk pişirin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ ile servis edin.

4. Son periyotların en sevileni: Tepsi Mantısı

Tepsi Mantısı Tanımı:

Hamuru için; 

  • 2 adet yumurta

  • 2 su bardağı su

  • Tuz

  • 4 su bardağı un

Harcı için;

  • 300-350 gram kıyma

  • 1 adet kuru soğan

  • Pul biber

  • Tuz

  • Karabiber

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 4 su bardağı kaynar su

Bir kaba yumurta ve suyu alıp çırpın sonrasında içerisine tuz ek edin. Yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edin. Hamurunuzun üzerini kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. İç harcı için olan materyalleri bir kaba alın ve düzgünce yoğurun. Hamurunuzu unlu bir yerde incecik açın. Kareler halinde hamurunuzu kesin. Ortasına harçtan koyup iki ucundan ortası açık kalacak formda kapatın. Fırın tepsisini yağlayıp mantılarınızı yan yana dizin. Evvelce ısıtılmış 220 derecelik fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Bir tavada tereyağını eritin ve salçayı da üzerine koyup yeterlice kavurun. Kaynar suyu da ek edip güzelce karıştırın. Yaptığınız sosu mantınızın üzerine dökün. Tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.

5. Yufkayla ne yapsam diye düşünüyorsanız: Kozalak Mantısı

Kozalak Mantısı Tanımı:

  • 5-6 adet taze yufka

  • 1 soğan

  • 1 yeşil biber

  • 1 YK salça

  • 300gr kıyma

  • 1 domatesin rendesi

  • 1 diş sarımsak

  • Karabiber

  • Tuz

  • ½ ÇK kekik

  • ½ ÇK pul biber

  • Yoğurt

  • Maydanoz

Yufkaları 8 modül olacak halde kesin. Bir pipet yardımıyla kalın tarafından ince tarafına hakikat sıkıca sarın. Uçlarını su ile birleştirin. Bir tavada çok ufak doğradığınız soğan ve biberi kavurun. Üzerine salçayı ekleyip pişirmeye devam edin. Kıymayı, domatesi ve baharatları ekleyip karıştırın ve pişirin. Kızgın yağda yufkaları kızartın. İstediğiniz biçimde tabağa dizin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harcı koyun. Maydanozla süsleyerek servis edin.

6. Bir tabak asla yetmeyecek: Bodrum Mantı

Bodrum Mantı Tanımı:

Hamuru için;

  • 2 adet yumurta

  • 2 YK su

  • 2,5 SB un

  • 1/2 TK tuz

İçi için;

  • 100 gr kıyma

  • 1 adet soğan

  • Tuz

  • Karabiber

Süslemek için;

  • Süzme Yoğurt

  • 1 YK salça

  • Tuz

  • Karabiber

  • 2 YK su

  • 1 TK tereyağı

Unu tezgaha alın ortasına bir havuz açın ve yumurta ve tuz ek edip yoğurun sonrasında içerisine suyu ekleyip hamuru elde edin. Sonrasında hamuru incecik açın. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber ek edin. Sonrasında hamurları minik kareler halinde kesip içine harcı koyun ve hamurları kapatın. Sonrasında kızgın yağda kızartın. Tereyağını tavada eritip salça ve su ek edin. Sonrasında tuz ve karabiber ekleyip sos kıvamına getirin. Mantıların üzerine süzme yoğurt ve salçalı sos koyup servis edin.

7. Kıyma sevmeyenlere patatesli mantı: Hingel Mantısı

Hingel Mantısı Tanımı:

  • 4,5-5 su bardağı un

  • 1.5 su bardağı su

  • 1/2 yemek kaşığı tuz

İç harç için;

  • 4 patates

  • 1 soğan

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz

  • Pul biber

  • Karabiber

  • Tereyağı

  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber 

Derin bir kasede un ve tuzu karıştırın. Ortasında delik açıp suyu yavaş yavaş ek edin. Yeterlice yoğurun, 30 dakika dinlendirin. Hamur dinlenirken patatesi haşlayın. Sotelik doğradığınız soğanları pembeleşene kadar pişirin. Patates, tuz, karabiber ve pul biberi ek edip karıştırın. Hamuru açın ve yuvarlak bir kalıp ile kesin. İçine patatesli harçtan koyup saç örgüsü gibi kapatın. Tuzlu suda haşlayın. Tereyağını eritip üzerine pul biberi dökün. Sıcak servis edin.

8. Şipşak olsun lakin mantı olsun diyenlere: Yalancı Mantı

Yalancı Mantı Tanımı:

  • 1 paket mantı makarna

Kıyma için:

  • 300 gram dana kıyma

  • 1 adet soğan

  • 2 YK kıyılmış maydanoz

  • 1/2 TK karabiber

  • 1 TK tuz

Sos için:

  • 2 SB yoğurt

  • 2 YK tereyağı

  • 1 TK pul biber

  • 1 TK nane

  • 1 TK salça

Kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz ve baharatları yoğurun. Makarnaların içini doldurun. Tuzlu suda haşlayıp makarnayı süzün. Sos için gerekli gereçleri tereyağı içinde pişirin. Haşlanan makarnaların üzerine çırpılmış yoğurdu dökün ve pişirdiğiniz sos ile servis edin.

9. Ceviz ve mantı ikilisine bayılacaksınız: Sinop Mantısı

Sinop Mantısı Tanımı:

Hamuru için; 

  • 2 yumurta

  • 2 SB su

  • Tuz

  • Un

Harcı için;

  • 300-350 gr kıyma

  • 1 adet  soğan

  • Tuz

  • Karabiber

Sosu için;

  • 200 gr tereyağı

  • Ceviz

  • Sarımsaklı yoğurt (isteğe bağlı)

Bir kaba yumurta ve suyu alıp çırpın sonrasında içerisine tuz ek edin. Yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Sonrasında harcı için olan gereçleri yoğurun. Hamuru incecik açın ortasına kıymalı harçtan koyup birinci evvel üçgen halde katlayın sonrasında iki karşılıklı kenarı içe ve dışa bükün. Tuzlu suda mantıları haşlayın. Bu sırada tereyağını eritin ve cevizleri hafif iri olacak formda kırın. Mantıyı süzerek bir tabağa alın üzerine tereyağını gezdirip cevizleri koyun. Dilerseniz bir kısmını sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.

10. Kızartma sevenlerin favorisi: Çıtır Mantı

Çıtır Mantı Tarifi:

Hamur İçin:

  • 3 su bardağı un

  • 1 adet yumurta

  • 1 su bardağı su

  • 1 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

  • 500 gram dana kıyma

  • 1 adet soğan

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

Sosu İçin:

  • 1 kase süzme yoğurt

  • 2 diş sarımsak

  • 3 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • 1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı nane

Unu bir kaba alıp eleyin. Tuz, su ve yumurtayı ek edip bir hamur elde edin. Bezeler halinde tezgah üzerinde dinlenmeye bırakın ve üzerine nemli bir bez örtün. Bu sırada soğanları küp küp doğrayın ve kıyma ile birlikte yoğurun, baharatlarını ekleyin.
Hamuru tezgahı unlayıp oklava yardımıyla açın.
Belli bir büyüklükten sonra bıçak yardımı ile yatay ve dikey şeritlerle kareler oluşacak halde kesin.
Minik karelerin ortasına kıymalı iç harcınızı ekleyerek karşılıklı kenarları birleşecek halde bohça biçimini verin. Bir tavayı tereyağı ve sıvı yağ ile yağlayın. Yağladığınız tavaya mantıları dizin.
Kızartmaya başlayın, daha sonra geniş bir tabak yardımı ile çevirerek başka yüzünü de pişirin. Bu sırada sarımsaklı yoğurdu hazırlayın. Tereyağını bir tavada eritin, sumak, nane ve pul biberi ek edin.
Mantıları yoğurt ve tereyağı ile birleştirerek servis edin.

11. Mantının tombik ağabeyi: Boşnak Mantısı

Boşnak Mantısı Tarifi:

  • 1 kg un

  • 300 gr kıyma

  • 2 adet kuru soğan

  • Karabiber

  • Pul biber

  • 100 gr kaymak

  • 100 gr tereyağı

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

  • Tuz

Önce ortasına sürmek için kaymak, tereyağı, sıvı yağ karışımını tavada eritin daha sonra iç harcınızı hazırlayın çiğ kıymanın içine soğanları rendeleyin baharatları ve tuzu ekleyip düzgünce karıştırın. Hamur hazır oluncaya kadar dinlenmeye bırakın öteki tarafta hamuru hazırlayın unun içine tuzu ekleyip ılık su ile yoğurun hamurunuz ne kadar yumuşak olursa o kadar güzel açılır. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra iki eş modüle bölün birinci parçayı açacağınız tabana koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı kaymaklı karışımdan döküp elinizle incelterek açın. Rulo haline gelen hamuru iki parmak kalınlığında bıçakla dilimleyin. Uçlarını uygunca kapatıp tepsiye yerleştirin. Tanımı isteseniz börek isterseniz mantı olarak servis edebilirsiniz böreklik yapacaksanız daha yumuşak olması için artan kaymaklı karışıma yoğurt ekleyip üzerine dökün ve 200 derece fırında pişirin. Yoğurt ve sos ile servis edin.

12. İki nefis lezzet kapışıyor: Patates Mantısı vs Sosyete Mantısı

Patates Mantısı Tanımı:

  • 5-6 adet patates

  • 1/2 demet maydanoz

  • 1 SB yoğurt

  • 2 diş sarımsak

  • 1/2 YK domates salçası

  • 2 YK tereyağı

  • Tuz

  • Karabiber

  • Pulbiber

  • 250-300 gram kıyma

  • 1/2 soğan

Patatesleri haşlayıp ezin. İçerisine maydanozu ve baharatları ek edip karıştırın. Harçtan kesimler alın ve içerisini açın. Soğanı yemeklik doğrayın, kıyma ile bir arada soteleyin. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Patates çanaklarının içini kıymalı harç ile doldurun. Çırpılmış sarımsaklı yoğurdu ve çok az suyla açılmış salçalı sosu gezdirip servis edin.

Sosyete Mantısı Tanımı:

  • 3 adet yufka

İç harcı için:

  • 300g kıyma

  • 1 adet soğan

  • 2 TK domates salçası

  • 5 YK sıvı yağ

  • Karabiber

  • Pul biber

  • Tuz

  • 1/3 demet maydanoz

Yufkaları ıslatmak için:

  • 5 YK su

  • 3 YK sıvı yağ

Üzeri için:

  • Sarımsaklı yoğurt

  • 3 YK tereyağı

  • Nane

  • Pul biber

Soğanı yemeklik doğrayın ve kavurun. Üzerine kıymayı ek edin. Kıyma pişmeye başlayınca baharatları ve salçayı ek edin. Harç piştikten sonra maydanozu ekleyin. Yufkayı dört eşit kesime kesin. Üzerine yağ ve suyu sürün. Kıymalı harcı dökün ve katlayın. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurt ve kızgın yağ ile servis edin.

İftarlık tarifler için bu içeriklere de göz atabilirsiniz

İftarda Sofralarınızı Şenlendirecek Birbirinden Lezzetli 12 Fırında Tavuk Tarifi

İftar Sofralarında Ana Yemeğin En Sevilen Yancısı Olacak 11 Pilav Tarifi

Tazecik Sebzelerden Yararlanıp İftar Sofralarınıza Konuk Edebileceğiniz 11 Zeytinyağlı Tarifi

Ramazan Ayının Bitmesine Günler Kala İftar Sofralarına Çok Yakışacak 13 Nefis Mantı Tanımı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin