1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Rengiyle Gönülleri Lezzetiyle Kalplerimizi Kazanan Narenciyeli 11 Şahane Tanım

Rengiyle Gönülleri Lezzetiyle Kalplerimizi Kazanan Narenciyeli 11 Şahane Tanım

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Portakal, limon mandalina, kumkuat… Citrus cinsi meyve ağacı tiplerini de içine alan bir bitki topluluğu olan narenciye hangi cins olursa olsun girdiği her yemek ve tatlıyı lezzetlendiriyor. Pekala narenciyelerle neler yapılabilir gelin birlikte bakalım…

1. Tabii ki birinci akla gelen:

Portakallı Ördek Tarifi

Malzemeler;

  • 1 adet ördek

  • 1 adet portakal

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

  • 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal

  • 1/2 çay kaşığı oz zencefil

  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi 

  • 2 adet sarımsak

  • 2-3 demet taze soğan

Tarif:

1 portakalı rendeliyoruz küçük bir kaseye alıyoruz ve içine toz kırmızı biber, tuz ve kararbiberi ekleyip karıştırıyoruz. Kabuklarını rendelediğimiz portakalın suyunu sıkıyoruz(kabuklarını atmayın kullanacağız). Portakal suyu içine,sirke,toz zerdeçal ve toz zencefili ekleyip karıştırıyoruz. Bir kenara alıyoruz. Bu karışımı en son etapta kullanacağız. Ördeğin ardını ve önünü çatalla deliyoruz. Çok bastırmadan yapın.Karışımın aroması içine uygunca işlesin diye bu evreyi yapıyoruz. Portakal rendesi ve baharatlı karışımı evvel ördeğin içine, sonra ardına ve önüne eşit bir biçimde elimizle sürüyoruz. 2 adet bütün sarımsağı, 1 portakal kabuğunu (2 büyük ve eşit modül olması kâfi, küçük küçük doğramanıza gerek yok) ve 2-3 kısım taze soğanı ördeğin içine koyuyoruz.Üzerini evvel yağlı kağıt sonra da alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Ördek çok yağlı olduğu için direkt fırın tepsisi üzerinde pişirmenizi önermiyorum. Ördeği, görüntüdeki üzere ızgara tel üzerine alıyoruz, altına da fırın tepsisini yerleştiriyoruz. Fırın tepsisi içine 2-3 bardak su ekliyoruz ve 180C’de pişirmeye başlıyoruz. Suyu bittikçe ek su ekliyoruz.

Pişirme önerisi;

Ördek yaklaşık 2.5-3 saatte pişiyor ve bu kademede her yarım saatte bir çevirmeniz yahut alt-üst yer değiştirmeniz gerekiyor ki her yeri eşit halde pişsin. İlk 30dk sonunda, üzerindeki folyo ve yağlı kağıdı alıyoruz. Sonrasında her yarım saatte bir alt-üst yaparak pişiriyoruz. Pişmesine yakın portakal sulu karışımı üzerine sürüyoruz ve 10-15 dk daha pişirip fırından alıyoruz.

2. Tam da bu sıcaklarda yapıp içmelik:

Limonlu Frozen İçecek Tarifi

Tarif:

1 adet limonu yeterlice yıkayın. 2’ye bölün. Yarısının kabuğunu soyun ve küçük küçük dilimleyin. Diğer yarısını kabuğuyla dilimleyin ve buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın. Sonraki gün blendıra bu donmuş limon parçalarını ve 2-3 yaprak naneyi, 1 bardak maden suyu ekleyip blendırdan geçirin. Çok ekşi severler böyle de tüketebilir lakin biraz tatlı olsun istiyorsanız damak zevkinize göre şeker/bal/elma konstantresi ekleyebilirsiniz. .

NOT: kabuk ve nanenin taneleri geliyor eğer gelmesini istemezseniz tüm limonun kabuğunu soyup yapabilirsiniz yahut limonun suyunu sıkıp buz kalıplarına doldurup öyle blendıra ekleyebilirsiniz. Naneyi ekledikten sonra bardağa süzüp dökebilirsiniz.

3. Yumuşacık bir tatlı düşünün…

Portakallı Pelteli Etimek Tatlısı Tarifi

Malzemeler

  • 1 paket tuzsuz etimek

Şerbeti için:

  • 1. 5 su bardağı toz şeker

  • 1. 5 su bardağı su

Kreması için:

  • 1 litre süt

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 2 yemek kaşığı dolusu un

  • 3 yemek kaşığı dolusu nişasta

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

  • 1 paket vanilya

Portakal sos için:

  • 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

  • 2 yemek kaşığı nişasta

  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Tarif:

Etimekler borcama dizilir. Şerbeti için şeker tencereye alınır. Eriyip hafif renk değiştirene kadar ocakta karıştırılır. Eriyen şekerin üzerine dikkatlice su ek edilir. Şeker katılaşacaktır. Telaşlanmayın eriyene kadar ocakta orta sıra karıştırın. 10 dk kaynatılır. Hazırlanan şerbet etimeklerin üzerine gezdirilir. Kreması için süt, şeker, un ve nişasta tencereye alınıp kaynayıp yoğunlaşana kadar pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya ve tereyağı ek edilir. Karıştırarak sıcağı ile erimesi sağlanır. Sıcak sıcak şerbetini çeken etimeklerin üzerine gezdirilir. Ve ılımaya bırakılır. Portakal sos için; taze sıkılmış portakal suyu, nişasta ve şeker kaynayıp yoğunlaşana kadar pişirilir. Ilımış olan kremanın üzerine gezdirilir. Üzeri düzeltilip oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Oda sıcaklığına gelen tatlı dolaba alınıp 5-6 saat dinlendirilir. Mühlet sonunda dilimlenip portakal dilimleri ile servis edilir. Muhakkak denemenizi öneririm, afiyetle

4. Kahve yanına koymalık, tam lokmalık

Portakallı Lokum Tarifi

Malzemeler:

  • 1 litre süt

  • 7 yemek kaşığı un

  • 1 su bardağı artı 1 yemek kaşığı toz şeker

Piştikten sonra;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 paket vanilya

Portakal sos için;

  • 3 su bardağı portakal suyu

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1 yemek kaşığı nişasta

  • 4 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 paket vanilya

  • Bolca Hindistan cevizi

Tarif:

Öncelikle dikdörtgen tepsimizin tabanına çokça Hindistan cevizi serpelim kenara alalım. Muhallebi için süt ,un ,şekeri ocağa alalım göz göz olana kadar pişirelim. Tereyağı ve vanilya ekleyelim 2 dk daha kaynatalım. Ocak’tan alalım ve yaklaşık 5 dk mikserle yeterlice çırpalım. Tepsimize eşit bir biçimde dökelim kenara alalım. Portakal sosumuzu hazırlamak için 3 su bardağı portakal suyu, un, nişasta ve şekeri kaynatalım . En son vanilya ekleyip ocaktan alalım. Bu sırada tepsideki muhallebinin birinci sıcağı çıkmış olacaktır. Üzerine portakal sosu döküp dikkatli bir biçimde yayalım ve soğumaya kaldıralım. Yaklaşık 1. 5-2 saat sonra muhallebimiz sarılır vaziyete gelmiştir istediğiniz boyutlarda kesebilirsiniz, ben 12 modüle ayırdım. Dikkatlice sıkı bir formda saralım ve servis tabağımıza alalım ,dilediğiniz üzere süsleyebilirsiniz.

5. Cheseecake’in böylesi…

Mandalina Soslu Cheesecake Tarifi

Malzemeler:

Tabanı için: 

  • 200 gr. tereyağı

  • 2 paket burçak bisküvi

İç Harcı İçin

  • 750 gr. krem peynir

  • 225 gr. toz şeker – 1,5 su bardağı

  • 75 gr. krema – 4-5 yemek kaşığı

  • 1 paket vanilya

  • 8 adet yumurta

  • 120 gr. un – 1 su bardağı

Sosu için:

  • ½ kg mandalina

  • 1 su bardağı şeker

  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası

Tarif:

Bisküviyi rondada yeterlice kum üzere oluncaya kadar ufaltın ve tereyağını eritin. Kelepçeli kek kalıbınızın tabanına yağlı kağıt koyduktan sonra bisküvileri yayın ve bardakla bastırın. Krem peyniri ve kremayı çırpın pürüzsüz oluncaya kadar , Yumurta ve şekeri ekleyin çırpmaya devam edin . Ardından un ve vanilyayı ekleyip bir spatula yardımı ile unu karışıma yavaşça yedirin. Kek kalıbınızdaki bisküvili tabanın üzerine bu harcı dökün ve 160 derece evvelden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Sürenin sonunda keki çıkartıp dışarıda soğumaya bırakın . Bir müddetliğine fırının kapağını açık olarak bırakın soğusun. Sos için; mandalinaları sıkın, bir sos tenceresinde mandalina suyu ve şekeri birleştirin ve ateşin üzerine alın. 15 20 dakika kısık ateşte mandalina suyunun ağırlaşmasını sağlayın. Mısır nişastasını başka bir bardakta biraz suyla açın ve karışıma ekleyip süratlice karıştırın. Ateşin üzerinde kıvam alıncaya kadar pişirin ve kenara alıp soğutun. Cheesecakekin iki katmanda soğuduğunda sosu kekin üzerine dökerek servis edin.İstediğiniz üzere süsleyin .

6. Bu şekerpare bir başka!

Mandalinalı Şekerpare Tarifi

Malzemeler:

Hamuru için;

  • 2 adet yumurta.

  • 1 adedinin sarısı üzerine

  • 125 gram yumuşak margarin

  • 1 su bardağı pudra şekeri, isteğe bağlı 

  • 3 buçuk yemek kaşığı irmik

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • 3 buçuk su bardağı un

  • 1 mandalina ve suyu

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker

  • 4 su bardağı su

  • Çeyrek limon suyu

Tarif:

Hazırlamak için gerekli olan su ile toz şeker, tencereye alınır ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, limon suyu ek edilir ve 5 dakika kaynatılıp ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet, uygunca soğuması için bekletilir. Şekerpare hamuru için gerekli olan un haricindeki gereçlerin tamamı, derin bir kap içerisine alınır. Elle güzelce yoğrularak karıştırılır ve üzerine azar azar un ek edilerek, uygunca yoğrulur. Yoğrulan hamurdan, ceviz büyüklüğünde kesimler kopartılır ve hafif uzunlamasına yuvarlanır. Üzerine hafif bastırılıp oval hal alması sağlanır ve biçimi verilen şekerpare, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Hamurun hepsi bu biçimde yapılıp Hazırlanan şekerparelerin üzerine, yumurta sarısı sürülür ve çatalın gerisi ile biçim verip. Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Daha sonra tatlı sıcak şerbet soğuk olacak/şerbeti yavaş yavaş tatlılarımızın üzerine döküp şerbetini güzelce çekene kadar bekleyip servis yapabiliriz afiyet olsun.

7. Denemeyen bin pişman…

Mandalinalı Yer Elması Tarifi

Malzemeler:

  • Yarım kilo yer elması

  • 2 adet soğan

  • 5-6 adet mandalina (2 adet portakal da olur)

  • 1 adet limon

  • 2-3 adet havuç

  • 4-5 adet kurutulmuş domates

  • 100 ml sıcak su

  • Tuz

Tarif:

Yer elmalarını soyacak yardımıyla soyun ve kararmaması için limonlu suda bekletin. Kabuğunu soyduğunuz soğanları küp küp, havuçları dilim dilim doğrayın. Mandalinaları yahut portakalı sıkacak yardımıyla suyunu sıkın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanları ekleyin ve yumuşayıncaya kadar kavurun. Yer elması ve havuçları ekleyerek kavurmaya devam edin. Sırasıyla; mandalina yahut portakal suyunu, limon suyunu, suyu ve tuzu  ek edin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin. Yemeği ocaktan almaya 5 dakika kala kurutulmuş domatesleri ek edin. Ocaktan alın, sıcak, ılık yahut soğuk servis yapın.

8. Greyfurtun salataya kattığı tadı iddia bile edemezsiniz…

Greyfurtlu Semizotu Salatası Tarifi

Malzemeler

  • 1 bağ semizotu

  • 1 adet greyfurt

  • 1 adet kuru soğan

  • 1-2 adet salatalık

  • 1 adet kapya ortasında biber

  • 1-2 adet sivri biber

  • 1 kase tane mısır

  • Zeytinyağı

  • Tuz

  • Limon suyu

Tarif:

Salata materyallerini doğrayıp karıştırın. Zeytinyağı, limon sosunu yapıp servise sunun. Afiyet olsun

9. Biri kumkuat mı dedi?

Turunçlu Kek Tarifi

Malzemeler:

  • 3 yumurta

  • 1 su bardağı toz şeker

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

  • Yarım su bardağı süt

  • 1 portakalın suyu

  • 1 portakal kabuğunun rendesi

  • 6-7 tane ince kıyılmış kumkuat

  • 2 su bardağı un

  • 1 kaşık mısır nişastası

  • 1 er paket kabartma tozu , vanilya

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • 1 su bardağı ince kıyılmış ceviz

Tarif:

3 yumurta , şeker ve vanilyayı beyazlaşıp kabarana kadar çırpın. Tüm sıvıları ekleyip karıştırın. İçine un nişasta ve kabartma tozunu ekleyip tek istikamete karıştırın. En son aromalarını yani , portakal kabuğu rendesi, kumkuat, ceviz ve tarçını ekleyip homojen bir karışım elde edin. Yağladığınız kek kalıbınıza söküp 180 derecede altlı üstlü 30-35 dk , içini çekene kadar pişirin.

10. Bu küçük tartlara bayılacaksınız.

Limonlu Küçük Tart Tarifi

Malzemeler:

  • 120 gr tereyağı (soğuk olmalı)

  • 250 gr un ( 2 su bardağı civarı)

  • 2 dolu yemek kaşığı pudra şekeri

  • 1 yumurta sarısı

  • 3 yemek kaşığı soğuk su

  • 1 vanilya

Krema için:

  • 2 su bardağı su

  • 1 su bardağı süt

  • 2 limon suyu

  • 2 limon kabuğu rendesi

  • 3 yumurta sarısı

  • 1 vanilya

  • 1/2 çay kaşığı zerdeçal ( rengi için)

  • 7 yemek kaşığı toz şeker

  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1 vanilya

  • 1 yemek kaşığı tereyağ 

  • 2 yemek kaşığı labne ( isteğe bağlı )

Tarif:

Önce kremayı hazırlayın. Tereyağı hariç tüm malzemeyi karıştırarak pişirin. Tereyağını ekleyip ocaktan alın. Karıştırıp, kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.Hamur için soğuk tereyağını ve unu ( mümkünse tartarak) mutfak robotunda toparlanana kadar karıştırın. Robot yoksa tereyağını rendeleyip, tıpkı süreci elle yapın.Robottan aldığınız karışıma başka materyalleri ekleyip sert bir hamur yapın. Hamur yumuşak geldiyse 1 kaşık daha un ekleyebilirsiniz.İki tane buzdolabı poşetinin yanlarını keserek büyütün. Hamuru bu iki poşetin ortasına koyarak merdaneyle yarım cm kalınlığında açın. Yuvarlak kalıpla kesin. Tart kalıplarının içine yavaşça yerleştirin ve  çatalla delin. Kalıbı yağlamanıza gerek yok. 200 derece evvelce ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin.Fırından aldığınız tartlar soğuduktan sonra, kremayı içine ister krema pompasıyla, isterseniz kaşıkla doldurun ve nar taneler

11. Ağızda dağılan kusursuz bir lezzet.

Limonlu Çatlak Kurabiye Tarifi

Malzemeler:

  • 2 yumurta

  • Yarım su bardağı sıvıyağ

  • 1 limon rendesi ve suyu

  • Yarım su bardağı şeker

  • 1. 5 su bardağı un (kek harcından biraz katı olmalı ona nazaran ek yaparsınız)

  • 1 kabartma tozu

  • 1 vanilya

Tarif:

Şeker ve yumurtayı çırpıp başka gereçleri ekleyelim spatula ile kıvam alana kadar karıştıralım. Hazır olan harcı bir tabağa koyup buzlukta 2 saat bekletelim. 180 derecede fırını ısıtalım. Kaşık yardımıyla harçtan alıp ceviz büyüklüğünde elimizde yuvarlayıp çokça pudra şekerine bulayalım. Biraz süratli hareket edelim hamur yayılmasın. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizelim. Fansız ayarda 15 dk pişirelim. Çok fazla pişirmemeye itina gösterelim içinin yumuşak kalabilmesi için önemli

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir:

Rengiyle Gönülleri Lezzetiyle Kalplerimizi Kazanan Narenciyeli 11 Şahane Tanım
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Afyon Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin